Leväperäistä - spirulinan ja chlorellan terveyshyödyt pähkinänkuoressa

Chlorella ja spirulina ovat ravintorikkaita leviä, joiden avulla ruokavaliotaan saa rikastetuksi varsin vähällä vaivalla. Mutta mitkä ovat niiden erot terveyden tukena?
Leväperäistä - spirulinan ja chlorellan terveyshyödyt pähkinänkuoressa

Spirulina ja chlorella ovat kumpainenkin sangen simppeleitä, yksisoluisia makeanveden leviä. Väriltään spirulina on sinivihreä ja chlorella puolestaan vihreä.

Chlorellan hyödyt pähkinänkuoressa

Chlorella sisältää enemmän klorofylliä eli lehtivihreää kuin mikään muu kasvi maailmassa - ja jopa puolet enemmän kuin muutoin hyvin ravinteikas spirulina. Terveyshyödyiltään chlorella on levistä kaikkein puhdistavin ja uudistavin.

Chlorella edistää suolen toimintaa ja on hyväksi myös maksan hyvinvoinnille. Maksan toiminnan tukemisen ansiosta chlorella on noussut suosioon myös ilolientä lipitelleiden keskuudessa. 

Maksan toiminnan tukemiseen liittyvien puhdistuspuuhien ohella chlorella jeesii immuunijärjestelmää ja auttaa verisolujen muodostumisessa. Suolistonsa hyvinvoinnista kiinnostuneetkin ilahtuvat chlorellasta, sillä se on etenkin paksusuolen terveyden tunnettu tukipilari.

A. Vogel on aikoinaan todennus, että maksan hoito on tärkeämpää kuin kaikki muu terveydenhoito yhteensä. Maksamme on varsinainen supersankari, joka hajottaa vahingollisia kemiallisia aineita, elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä, alkoholia ja lääkkeitä. Maksan hommiin kuuluu myös ravintoaineiden, vitamiinien ja sokerin varastointi ja jakeleminen verenkiertoomme. Maksa on myös pieni, puhdikas tuotantolaitos, joka tuottaa proteiineja ja erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Chlorella on maksan paras kaveri - siinäpä siis oiva syy sen nauttimiseen!

Spirulinan hyödyt pähkinänkuoressa

Spirulina on varsinainen ravinnepommi, joka kannattaa valita leväkseen silloin, kun päämääränä on napata tehokkaasti proteiinia ja muitakin ravintoaineita. Äärimmäisen pätevän ravintotiheytensä ansiosta NASA:n astronautitkin nauttivat spirulinaa. Tämä levämaailman eliittikumppani sisältää painostaan 65-71% proteiinia. 

Spirulinan mukopolysakkaridit vahvistavat kehomma tehden siitä joustavamman ja kestävämmän. Huippuravinteikas spirulina auttaa myös painonhallinnassa ja verensokerin tasapainottamisessa.

Spirulinassa on pieneen määrään sullottuna valtava määrä ravintoaineita, kuten mineraaleista esimerkiksi seleeniä, kalsiumia ja rikkiä. Spirulina sisältää myös  B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, B6, B9), beetakaroteenia sekä  A-, E- ja K-vitamiineja. 

Spirulinassa on myös välttämättömiä rasvahappoja ja se sisältää monia tunnettuja antioksidantteja. Spirulina onkin luonnollinen valinta aminohappotäydentäjäksi.

Käyttövinkki spirulinalle ja chlorellalle

Jos leväperäinen makumaailma ei aisteja hemmottele, näppärää on nappailla sekä chlorellaa että spirulinaa tablettimuodossa. Kätevästi nieltävät tabletit ravitsevat myös lapsia ja nuoria, jos perusruoka toisinaan jää ravintoarvoiltaan turhan kepoiseksi.

Chlorella ja spirulina eivät ole oikeastaan ravintolisiä vaan enemmänkin ruokaa - siksi niitä kannattaa nauttia kunnolliset annokset pikkumäärien sijasta.  Kohtuus kannattaa kuitenkin aina muistaa - sekä pakkausten mukaiset annostusohjeet.