Kurpitsansiemen on terveyttä tulvillaan!

Ruohonjuuren asiakkaiden suosikkeina paistattelevat Foodinin kurpitsansiemenet kasvatetaan itävaltalaisilla perheviljelmillä ja ne ovat kuuluisaa Styrian-lajiketta.
Foodin kurpitsansiemen tulee Itävaltalaiselta perhetilalta

- Kurpitsansiemenissä pystytään toteuttamaan kaikki mitä me halutaan: siisti kumppani Itävallassa, kaksi veljestä Franz ja Rainer.  Foodinin kurpitsansiemenissä tiivistyy moni hyvä asia - varsin kompaktissa koossa: korkea laatu, mahtava maku, ravinnetiheys, viljelyn ympäristöystävällisyys ja uusiutuvan energian käyttö, Foodinin perustaja ja toimitusjohtaja Lasse Jalkanen kiteyttää.

Foodinin kumppaneita Itävallassa ovat veljekset Franz ja Rainer, jotka viljelevät kurpitsansiemeniä kolmannessa sukupolvessa. Veljekset ostavat siemeniä myös muilta lähialueen viljelijöiltä ja maksamansa reilun hinnan vuoksi he ovat saaneet useammankin viljelijän vaihtamaan tavanomaisen viljelyn luomuun.  

- Franz ja Rainer maksavat viljelijöille korkeamman hinnan kuin isot tukkurit ja siksi viljelijät tahtovatkin myydä siemenet heille. Hintoja ei siis poljeta vaan reilu korvaus pulitetaan hyvästä työstä. Näin viljelijät ja yhteisö voivat hyvin - ja kaikki palaset ovat kohdillaan, Lasse Jalkanen taustoittaa.

Styrian-lajike on kurpitsansiementen aatelia!

Moni Ruohonjuurenkin asiakas on hämmästellyt kurpitsansiementen toisistaan poikkeavaa ulkonäköä.

- Styrian-lajikkeen kurpitsansiemenet ovat tosiaan eri näköisiä ja värisiä kuin vaaleanvihreät siemenversiot, joita tyypillisesti tulee Suomeen Kiinasta. Styrian-kurpitsansiemenet ovat lisäksi jokainen uniikkia ruokaa - ne ovat alkuperäislajikkeen kurpitsansiemeniä, Jalkanen kehuu.

Styrian-lajikkeen kupritsansiemenet ovat tummanvihreitä ja niiden klorofyllipitoisuus on korkeampi kuin vaaleanvihreiden versioiden. Yleisesti ottaen kaikki kurpitsansiemenet ovat sinkin lähde (8.4 mg/ 100 g). Ja se sinkki: se ei toden totta olekaan mikään turha ravintoaine - vaan sillä on olennainen rooli mm. vastustuskyvyn ja hormonitoiminnan kannalta. Myös proteiinipitoisuutensa ja hyvien rasvappojensa vuoksi nämä siemenet ovatkin toden totta terveyttä tulvillaan!

Kupitsansiemen on naseva naposteltava ja varsinainen voimavälipala! Siinä on myös kaliumia 807.0 mg, fosforia 1 174.0 mg ja magnesiumia 535.0 mg/ 100 g.

Kurpitsansiemenet ovat monella tapaa erinomaisia purtavia - ja herkullisia myös maultaan!

- Kurpitsansiemenistä teen paljon erilaisia evässekoituksia, joita nappaan mukaani reissuille. Niiden avulla jaksaa painaa pitkääkin päivää pää pöpelikössäkin, Jalkanen vinkkaa hymy suupielillään karehtien.

Kurpitsansiemen muuntautuu mahtavanmakuiseksi öljyksi

- Vuonna 2014 vierailin Itävallassa kurpitsansiemenviljelmillä, jossa kumppanimme viljelee ja jatkojalostaa kurpitsansiemeniä jo kolmannessa sukupuolvessa. Heillä on pieni vesivoimalaitos, josta saavat energiaa tuotantoonsa sekä 2000 talouteen lähialueellaan. Nyt tuotanto on kolminkertaistettu ja tuotanto on mahdollisimman ympäristöystävällistä.

- Meille tärkeää on, että kumppanimme toiminta on ympäristöä kunnioittava ja mahdollisimman kevyt hiilijalanjäljeltään.

- Oli myös tosi mielenkiintoista nähdä kun kurpitsansiemeniä paahdettiin avotulella perinteisin menetelmin, käsityönä hämmennellen. Tämän vuoksi paahdetussa kurpitsansiemenöljyssämme onkin ainutlaatuisen intensiivinen, mukavan paahteinen maku, Lasse paljastaa.

- Myös kurpitsansiemenöljyn puristamiseen käytetään vesienergiaa - kaikki pyritään tekemään mahdollisimman ekologisesti. Kurpitsansiemenöljy maistuu mahtavalta salaatinkastikkeena ihan sellaisenaan - ja se itseasiassa kruunaa salaatin kuin salaatin! Jos salaattihommansa tahtoo vielä “seuraavalle tasolle”, kurpitsansiemenöljy kannattaa ottaa kumppaniksi!

Foodinin kurpitsansiemenöljyn maine onkin kiirinyt kokkipiireissä viljalti ja menekki kasvanut kohisten kuuluisuutensa myötä. Jalkasen mukaan kurpitsansiemenöljy on parhaimmillaan sellaisenaan nautittuna mutta sillä voi myös miedolla lämmöllä paistaa vaikkapa kananmunia - jolloin paistamisessa kestää kymmenisen minuuttia, mutta maku on mitä mahtavin!

Kurpitsansiemen toimii myös tahnamuodossa!

Kurpitsansiemenistä valmistetaan myös kurpitsansiementahnaa, joka lienee monille vielä uusi tuttavuus. Tahna sopii muiden levitteiden tapaan sekä ruuanlaittoon että leivälle levitettäväksii.

Itse käytän kurpitsansiementahnaa siten, että jatkan sitä vedellä, öljyllä ja mausteilla. Joskus teen ohuempaa tahnaa kastikkeeksi ja joskus paksumpaa tahnaa dippikastikkeeksi. Usein lisään kurpitsansiementahnaan merisuolaa ja dippaan siihen porkkanaa tai vaikkapa kurkkua, Lasse vinkkaa.

Foodinin kurpitsansiementahna tehdään omissa tiloissa Jyväskylässä kivimyllyllä pari vuorokautta jauhaen. Pitkän jauhamisajan tuloksena saadaan aikaan sametinpehmeä tahna, jossa ei ollenkaan ole palasia mukana. Foodinin raw food -laatuinen kurpitsansiementahna on suolaton ja maustamaton herkku, joten se sopii paitsi sellaisenaan nautittavaksi myös kotosalla jatkojalostettavaksi. Kaikki kurpitsansiemenen tuikitärkeät ravintoaineet ovat tässä terveystahnassa visusti tallessa!

Useampia tahnoja voi myös sekoittaa keskenään, Jalkanen yllyttää ja paljastaa samaan hengenvetoon tekevänsä toisinaan Foodinin tuotantotiloissa pienellä kivimyllyllä maustettuja erikoistahnoja omaan käyttöön.

Myös kurpitsansiemenjauho saa Lassen silminnähden innostumaan. Kurpitsansiemenjauhosta on hänen kokemuksensa mukaan hyvä tehdä etenkin proteiini- ja sinkkisisältöisiä sämpylöitä. Proteiinia kurpitsansiemenjauhossa on noin 60 %, joten se on ravintorikkaana aineksena oikein oivallinen lisä perinteiseen leivontaan.

Oma suosikkini kurpitsansiementuotteista on kurpitsansiementahna. On niin hyvä fiilis, kun ottaa vaikka varsiselleriä ja diippaa sitä tahnaan, joka on maustettu ripauksella suolaa. Lapsuuden dippiä ja sipsiä -kokemukselle tämä on päivitetty elämys, joka nostattaa suupielet ylöspäin, Lasse Jalkanen innostuu.

Ja niinhän se elämässä menee:huono kannattaa korvata hyvällä - esimerkiksikin juurikin sipsit ja dippi sellerillä ja kurpitsansiementahnalla!

Osta Foodin kurpitsansiementuotteita Ruohonjuuren verkkokaupasta >>