Kurkumaa terveytesi tueksi!

Kurkuma on viime vuosina noussut suureen suosioon hyvinvoinnistaan kiinnostuneiden keskuudessa.
kurkuma

Kurkuma on inkiväärin sukuinen ruohokasvi, jonka juuresta saadaan voimakkaan keltaista, aromaattista maustejauhetta. Kurkumaa on käytetty tuhansia vuosia intialaisessa ja kiinalaisessa terveysperinteessä mm. maksaa hellivänä ja vastustuskykyä vantteroittavana. Intialaiset käyttävät kurkumaa jopa 1,5–2 grammaa päivässä. Euroopassa se on ollut lähinnä murkinoiden mauste, mutta nykyään kurkuman terveyshyödyt tunnetaan paremmin ja kiinnostus onkin kasvanut huimaa vauhtia.

Kurkuma - keltaista kultaa

Intia on ylivoimaisesti kurkuman suurin tuottaja, mutta sitä viljellään myös Aasiassa ja Afrikassa.

Suomen talvea kurkuma ei kestä, mutta juurakon voi laittaa talvehtimaan vaikka viileään ja pimeään kellariin. Kurkuma on inkiväärin sukuinen monivuotinen ruohokasvi. Kurkuman juuresta saadaan voimakkaan keltaista maustejauhetta, jota käytetään curry-mausteessa ja muissa mausteseoksissa. Kurkumalla on hyvin aromaattinen maku. Ayurveda on perinteinen intialainen terveydenhoitojärjestelmä, jossa kurkumaa arvostetaan maksaa ja hengitysteitä hellivänä ja vastustuskykyä vahvistavana kasvina.

Kiinalaisessa tietämyksessä kurkumaa on myös käytetty maksan hyvinvoinnin tueksi. Euroopassa kurkuman käyttö on aikaisemmin ollut melko vähäistä. Viime vuosina kiinnostus on lähtenyt hurjaan nousuun, kun länsimaiset tutkijat ovat nostaneet kurkuman monet mahdolliset terveysvaikutukset esiin.

Kurkuma tutkimuksen kohteena

Kurkuma kiinnostaa nyt maailmalla. Kurkumalla tehtiin pelkästään vuosina 2000-2013 yli 5000 erilaista tieteellistä tutkimusta.

Lukuisille kurkumaa koskeville terveysväittämille ollaan hakemassa hyväksyntää EFSAsta (Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto), käsittely on vielä kesken.

Kurkumaa raakana, jauheena vai uutteena

Kurkumiini ja kurkuminoidit ovat kurkumakasvin aktiivisia ainesosia jotka sisältävät sen tärkeimmät terveyshyödyt. Kuitenkin tuoreessa tai jauhetussa kurkumassa kurkumiinin pitoisuus on varsin alhainen ja vaikutukset voivat jäädä melko vähäisiksi. Jos halutaan että keho saa kaikki vaikutukset, ei riitä, että syö raakaa kurkumaa tai käyttää sitä kuivattuna jauheena. Raaka tai jauhettu kurkuma sopii hyvin helpottamaan oloa mutta kurkumauutteilla saadaan paremmat terveysvaikutukset aikaan.

Kurkuman vähäinen imeytyvyys suun kautta otettuna johtuu siitä, että kurkumiini metaboloituu nopeasti ja sen imeytyvyys verenkiertoon on heikkoa. Siksi markkinoilta löytyy erilaisilla menetelmillä käsiteltyjä uutteita, joilla pyritään saamaan mahdollisimman tehokas valmiste.  Yksi menetelmä on osoittautunut kuitenkin erityisen tehokkaaksi ja sitä kutsutaan nimellä BCM-95® uute. Patentoidulla BCM-95® kurkuma-uutteella on erittäin laaja tutkimustieto takana.

 
Osta kurkumatuotteita Ruohonjuuren verkkokaupasta >>