Kotimainen, kotimaisempi, Ole Hyvä

Tunnetuin kotimainen ja virallista avainlippua kyljessään kantava ekopesuainevalmistaja on Ole Hyvä. Se löytyy myös Ruohonjuuren hyllyiltä -  ja käy ekopesuaineiden äänitorveksi.
Kotimainen, kotimaisempi, Ole Hyvä


Kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää. Valitettavasti kaikki ei ole pesuaineissakaan ekoa, vaikka näin väitettäisiinkin. Kuluttaja on tuoteselostetta lukiessaan usein pulassa, kun vierasperäinen sanasto ei avaudu. Valveutuneenkin kuluttajan valinta vaikeutuu entisestään kasvavan tarjonnan myötä. Kuinka erottaa jyvät akanoista?Kotimaisuus on ekologisestakin näkökulmasta tärkeä asia, sillä sen hiilijalanjälki jää etenkin kuljetuksen osalta pieneksi. Tunnetuin kotimainen ja virallista avainlippua kyljessään kantava ekopesuainevalmistaja on Ole Hyvä. Se löytyy myös Ruohonjuuren hyllyiltä -  ja käy ekopesuaineiden äänitorveksi.

– Meidän pitäisi ajatella valintojemme kokonaisuutta: mistä tuote on peräisin, kuinka se kulkeutuu kauppoihin ja millä tavoin kuljetus rasittaa vähiten ympäristöämme? Me ratkaisimme tämän kysymyksen antamalla kuljetuksen Matkahuollolle, koska linja-autot ovat joka tapauksessa tien päällä, sanoo Ole Hyvän tuotantovastaava Pekka Hännikäinen.

Ekologisuus huomioidaan Ole Hyvässä myös tuotevalmistuksessa käyttämällä sertifioitua ekosähköä ja maalämpöä valmistustilojen lämmitykseen.

Kaikista tärkein ekokriteeri pesuainevalinnassa on luonnollisesti sen sisältö. Mitä siis lotraamme pesuveden mukana viemäriin?

Monien kosmetiikka- tai pesuainevalmistajan ainesosalista on uuvuttavan pitkä, ikään kuin pitkä ainesosalista olisi tehokkuuden tae.

– Mitä pitempi lista, sitä turhempia ainesosia tuote sisältää. Meidän tuotteemme sisältävät ainoastaan pesutuloksen kannalta välttämättömät raaka-aineet sekä kasviuutteita. Emme käytä valkaisuaineita, emme zeoliitteja, emme mikromuoveja emmekä edes entsyymejä, joita jotkut tunnetut ekopesuaineetkin sisältävät. Jotkut käyttävät jopa biosideiksi luokiteltuja synteettisiä hajusteita. Me käytämme hajusteina vain aitoja eteerisiä öljyjä, Hännikäinen vakuuttaa.

Ole Hyvän kodinpesuaineiden tai vartalonpesuaineiden listoja tutkiessaan huomaa, että raaka-aineet ovat kaikki kasviperäisiä ja vegaanisia. Kodin pesuaineet sisältävät lisäksi myös puhdistusta tehostavaa soodaa tai etikkaa, ja kosmetiikkatuotteet sisältävät pesutensidien jälkeen pohjoisen kasvikunnan kasviuutteita. Ole Hyvä kertoo käyttävänsä ainoastaan tunnetun ekokosmetiikkastandardin, Ecocertin, hyväksymiä raaka-aineita.

Olivatpa hajusteet sitten luonnollista tai synteettistä alkuperää, niistä aiheutuu kasvavassa määrin terveydellisiä ongelmia, kuten päänsärkyä. Valitettavan yleistyvää on myös monikemikaaliyliherkkyys. Siitä kärsivät ihmiset joutuvat etsimään pesuaineensa suurennuslasilla.  Ole Hyvältä kaikkia aineita saa siksi myös täysin hajusteettomina.

– Olemme saaneet valtavasti hyvää palautetta erilaisista kemikaaleista kärsiviltä ihmisiltä, Hännikäinen kertoo.

Pesutuotteen ekokriteerit punnitaan aina tuotteen elinkaaren loppuvaiheeseen asti. Aikaisemmin Ole Hyvä tarjosi pesuaineitaan myös liikkeissä uudelleen täytettäväksi. Hygieniapesuaineiden kannalta se on mahdollista edelleen, mutta valvova viranomainen ei ole hyväksynyt toimintaa. Uudelleentäytöllä Ole Hyvä on säästänyt kauppiaiden ja asiakkaiden kanssa yhdessä rekkakaupalla uusiutumatonta luonnonvaraa eli muovia. Nykyään Ole Hyvä tarjoaa vaihtoehdoksi kotona käytettäviä täyttöpakkauksia.

Ole Hyvä-tuotteet ostat kätevästi myös Ruohonjuuren verkkokaupasta!