Kielenkaavin kunniaan - parempi terveys kieltä kaapimalla!

Kielen puhdistaminen on tärkeä osa hyvää suuhygieniaa.
Kielenkaavin kunniaan - parempi terveys kieltä kaapimalla!

Kielen puhdistaminen ei ole mikään viime aikojen villitys, vaikka entistä useammat ovatkin ottaneet sen osaksi hampaidenpesurutiinejaan. Ayurvedassa kielen puhdistaminen kielenkaapimen avulla on kuulunut terveystekoihin jo ammoisista ajoista lähtien.

Kielen puhdistamiselle on vissit perusteet, koska sen pinnalle kertyy samaa katetta eli bakteeripeitettä kuin hampaisiin. Kielen pintaan saattaa jäädä kiinni myös ruuantähteitä, jotka turhaan muhivat suussa. Kielenkaapimen käyttö auttaa pitämään suun puhtaana ja hampaat hyvissä kunnissa. Pelkästään kielen puhdistaminen ei tietenkään suuhygieniaan riitä mutta se on oivallinen osanen hammaspeikon säikyttämistalkoissa.

Likainen kieli saattaa aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, vaikuttaa maistamisherkkyyteen ja olla myös esteettinen harmi.

Ayurvedassa kielen kaapimisen hyödyt katsotaan olevan tätä laajemmat: se auttaa kehoa puhdistautumaan kuona-aineista, parantaa ruuansulatusta, herkistää makuaistia ja auttaa taistelemaan tulehduksia ja kurkkukipuakin vastaan.

Myös länsimainen lääketiede on alkanut ymmärtää kielenkaavinnan päälle osana hyvää suuhygieniaa. Hampaiden pesu, lankaus ja kielenkaavinta ovat tehoyhdistelmä, joka osaltaan ehkäisee myös sieni-infektioita.

Kielen puhdistaminen on helppoa: homma hoituu kaksi kertaa päivässä kielenkaapimen avulla hampaiden harjauksen yhteydessä. Kielen puhdistamiseen voi kaapiminen asemasta käyttää hammasharjaa, joka saattaa tosin aiheuttaa yökkäysrefleksin. Kielenkaapimen on todettu olevan myös hammasharjaa merkittävästi tehokkaampi apuväline kielen puhdistamisessa.

Näin kieli kaavitaan eli puhdistetaan mekaanisesti:

  • Hoida homma ennen hampaiden harjausta kielenkaavinta käyttäen
  • Kielenkaavinta vedellään kevyesti kielen pinnalla takaosasta alkaen ja kärkeä kohti edeten 
  • Erityisesti kielen takaosa kannattaa puhdistaa hyvin
  • Lopuksi puhdistetaan kielenkaavin