Kardemummasta mahtavaa makua ja tukea terveydelle!

Mausteiden kuningattareksikin tituleerattu kardemumma on paljon muutakin kuin herkulliselta maistuva pullamauste. Se on terveysvaikutteinen ryydittäjä, jota kannattaa hyödynnellä kotikokkauksessa sangen monipuolisesti.
Kardemummasta mahtavaa makua ja tukea terveydelle!

Inkiväärikasvien arvostettuun porukkaan kuuluva kardemumma (Elettaria cardamomum) on ruohovartinen, monivuotinen kasvi, jonka siemenet tuovat makua murkinoihimme. 2-4 metriä korkeaksi kurottava kardemummapensas kasvaa luonnonvaraisena Intian sademetsissä. Maailman suurin kardemumman tuottajamaa on tosin Guatemala, joka saattaa kanssakulkijoidemme keittiöihin peräti 66 % kaikesta kardemummasta. Ruohonjuuressa myytävä, luomulaatuinen kardemumma viljellään rakkaudella ja vankkumattomalla ammattitaidolla Sri Lankassa (Foodin) ja Tanzaniassa (Sonnentor).

Makuprofiililtaan makoisan vivahteikasta kardemummaa pidetään sahramin ja vaniljan jälkeen maailman kolmanneksi kalleimpana mausteena. Korkeahko hinta johtuu työläydestä: kardemumman siemenet täytyy poimia käsityönä juuri oikeaan aikaan, koska saman kasvin siemenet kypsyvät eri tahtia. Kardemumman nauttijat voivatkin onnitella itseään edesauttamastaan työllistävästä vaikutuksesta, joka tarjoaa elantoa lukuisille pienviljelijäperheille.

Kardemumma - sen Babylonian kuningaskin aikoinaan valitsi

Kardemumman käytöllä on pitkä historia, joka ulottuu aikaan ennen chilin tuntemista. Keskiajalle saakka kardemumma tarjosi vahvaa makua kaiken maailman sapuskoihin mutta sittemmin chili ja muut muodikkaammiksi koetut mausteet ajoivat kardemumman marginaalisempaan asemaan. Tiedetään kuitenkin, että esimerkiksi muinaisen Babylonian kuninkaan puutarhassa kasvatettiin kardemummaa jo seitsemänsataa vuotta ennen ajanlaskun alkua.  Muinaiset egyptiläiset pureskelivat kardemummansiemeniä valkaistakseen hampaitansa, kreikkalaiset käyttivät sitä aikoinaan etenkin hajusteena. Pohjolaan kardemumma kulkeutui tiettävästi viikinkien mukana.

Kardemummasta tulee monelle ensimmäisenä mieleen pulla ja muut makoisat leivonnaiset. Ryhdikästä ryydittäjää käytetään kuitenkin myös monissa maustesekoituksissa, esimerkiksi curryissä ja garam masalassa. Intialaisessa ja nepalilaisessa keittiössä kardemummaa hyödynnetään sangen monipuolisesti ja kahvinsakin saa monissa maissa tuunattua maustamalla kupillisen parilla kardemumman siemenellä.

Kardemumman terveysvaikutukset:

Kardemumman tutkitut ja EFSA:n hyväksymät terveysvaikutukset ovat kiteytetysti nämä: se tekee hyvää munuaisille, ruuansulatukselle, hermostolle, hengitysteille, vastustuskyvylle ja sydän- ja verisuoniterveydelle.

Monipuolisesti hyvää tekevä kardemumma on tullut kuuluisaksi sekaisin olevan vatsan liennyttäjänä ja monenlaisten ruuansulatushaasteiden taltuttajana.
Kuona-aineita elimistöstä poistavien munuaisten toimintaan myötävaikuttamalla kardemumma petraa myös aineenvaihduntaamme. Silloin ylimääräiset nesteet ja turvotukset saattavat hyvinkin helpottaa. 

Kardemumma on noussut suureen suosioon kolesterolistaan kiinnostuneiden kaverina ja pahanhajuista hengitystä vastaan taistelevien keskuudessa.
Kaiken muun hyvän lisäksi kardemumma on myös sydämen asia: se vaikuttaa suotuisasti sydämen ja verisuonten terveyteen - esimerkiksi verenpaineeseen.

Kardemumman hyötyjä monessa muodossa

Satunnaisen pullalla herkuttelun lisäksi kardemummaa voi sujauttaa suuhunsa esimerkiksi teenä siemailtuna ja monenlaisten, intialaistyylisesti maustettujenkin sapuskoiden seassa. Kardemumma ryydittää mainiosti myös smoothiet, puurot, chia-vanukkaat ja jälkiruuat. Se on kerrassaan unelmainen makupari esimerkiksi vaniljan, kaneli ja kurkumankin kanssa.
Kardemummasta voi valmistaa maittavaa juomaa liottamalla murskattuja kardemumman siemeniä kuumassa vedessä ja suodattamalla sitten siemenmurskan pois. Kardemummaisan nesteen voi maustaa hunajalla ja ryyditää mieleisellään (kasvi)maidolla.

Pääravintonaan kukaan ei tietenkään kardemummaa nauti, mutta hyvä on tietää myös se, että kardemumma sisältää ravintoaineista ainakin rautaa, magnesiumia ja kaliumia.

Kardemummaa löytyy Ruohonjuuresta sekä Foodin-sarjan jauhemuodossa että Sonnentorilta sekä jauheena että kokonaisena siemenenä.

Sonnentorilla ylistetään piparkakkuja ja pullia, jotka ovat nostaneet kardemumman mahtavan maun suuren yleisön tietoisuuteen.

- Työskentelemme suoraan kardemummanviljelijöiden kanssa. Yksi heistä on rouva Kijombo, joka viljelee Tanzaniassa miehensä kanssa kardemummaan kahdellatoista pellolla.

Kardemummaisat juomat  saavat makuhermosi helisemään

Ruohonjuuren hyllyiltä löytyy kattava kimara luomulaatuisia tee-elämyksiä, joiden makusinfoniaorkestereissa myös kardemummalla on paikkansa. Kardemummaisin kokemus on Ayurveda Puran Sahrami-kardemummatee, jossa noiden kahden arvostetun ryydittäjän lisäksi makua ja terveysvaikutuksia loihtivat hengitysteiden terveyttä edistävä fenkoli sekä verensokeria tasapainottava ja ruuansulatusta petraava kaneli.

Kosolti kardemummaa on esimerkiksi myös Clipperin Love me truly -yrttiteessä ja Ministry of Tea -sarjan Hamppu-chai -yrttiteessä.

Mojovan mahtijuoman kardemumman ystävä värkkää käden käänteessä Sonnentor-sarjan Kardemumma-latte -aineksesta. Sekoita lusikallinen latte-ainesta mieleiseesi (kasvi)maitoon, lämmitä ja makeuta sitten herkkujuoma vaikkapa hunajalla.

Eteerinen kardemummaöljy elvyttää uupuneen

Lämmittävän mausteiselta tuoksuva eteerinen kardemummaöljy tukee ruuansulatusta, voimistaa, avaa hengitystä, lisää syljen eritystä, rentouttaa ja kohottaa mielialaa. Kardemummaöljy elvyttää uupunutta mieltä sekä lisää aistikkuutta ja seksuaalista halukkuutta.

Kardemumman eteerinen öljy höyrytislataan kuivista ja kypsistä siemenistä. Eteeristä kardemummaöljyä voi tuoksuttaa diffuusorissa tai sillä voi ryydittää vaikkapa ihoöljyt. Hienostuneen tuoksuisen vartaloöljyn valmistat esimerkiksi lisäämällä 2-3 tippaa eteeristä kardemummaöljyä ruokalusikalliseen jojoba-öljyä.

Terveysväittämien perusteet/ EFSA:

M-2008-1061 2046 - Elettaria cardamomum SEED - Kidneys
M-2008-1061 2047 - Elettaria cardamomum SEED - Digestion
M-2008-1061 2048 - Elettaria cardamomum SEED - Nervous system
M-2008-1061 3343 - Elettaria cardamomum SEED - Respiratory
M-2008-1061 3752 - Elettaria cardamomum SEED - Immunity
M-2008-1061 4033 - Elettaria cardamomum SEED - Cardiovascular
M-2008-1061 2055 - Foeniculum vulgare Mill. (Common name: Fennel) - Respiratory health
M-2008-1061 2013 - Cinnamomum cassia, zeylanicum (Common Name : Cinnamon) - Glucose metabolism
M-2008-1061 4386 - Cinnamomum verum-Bark-Cinnamon - Digestive health