Kauneutta pintaa syvemmältä - ravintolisiä ihon, kynsien ja hiusten hyvinvoinnin tueksi

Ravitsemuksellaan voi luonnollisesti vaikuttaa myös ihonsa kuntoon tai hiustensa kauneuteen. Olet mitä syöt - tai olet mitä imeytät: kun kehosi pystyy hyödyntämään tärkeät ravintoaineet, myös ulkoinen olemuksesi kukoistaa.
Olet mitä syöt - tai olet mitä imeytät: kun kehosi pystyy hyödyntämään tärkeät ravintoaineet, myös ulkoinen kauneutesi kukoistaa.

Iho on ihmisen suurin elin, ja sen kerroksia ovat orvaskesi, verinahka ja ihonalaiskerros. Aikuisen ihmisen ihon kokonaispinta-ala on 1,5–2,0 m², ihon paksuus ilman ihonalaiskudosta 1–4 mm ja ihon paino viitisen koko kehon massasta. Ihon merkitystä ei siis pidä väheksymän!

Mitkä ravintoaineet vaikuttavat ihon kuntoon ja millä ravintolisillä ihonsa terveyttä ja kauneutta voisi tukea? Kysytään apua Ruohonjuuren ravintoterapeutilta, Eijaliisa Koivulta!

Biotiinia ja muista B-ryhmän vitamiineja kauneuden tueksi

- Ihon hyvinvointiin vaikuttavat monet asiat ja ravintoaineet. Vitamiineista B-ryhmän vitamiinit vaikuttavat ihon ja limakalvojen kuntoon. B2-vitamiini eli riboflaviini on se, jonka puute voi näkyä suupielien halkeamisesta. B6-vitamiinin eli pyridoksiinin puutos taas voi näkyä esimerkiksi ihon ja nenän limakalvojen oireina.

- Biotiinistä puhutaan joskus myös B7- ja H-vitamiinina (saksan kielen sanasta haut=iho). Biotiinilla on erityisen suuri merkitys ihon, limakalvojen ja hiusten hyvinvoinnille. Koko keholle tärkeän D-vitamiinin puutos voi näkyä myös iho-oireina.

- A-vitamiini taas on oleellinen ihon terveyden ja nuorekkuuden kannalta. UV-säteilylle altistunut iho kärsii A-vitamiinin puutoksesta, joka näkyy ihon vanhenemisena, Koivu opastaa.

Kollageenilisää kauneudenkin tueksi

Kollageenilisät ovat viime vuosien ajat kimmahtaneet ihonsa kauneudesta kiinnostuneiden suosikeiksi. Eikä ihme: kollageeni toimii kauneuden tukena pitäen ihon kimmoisana.

- Kollageeninmuodotus kehossa hidastuu 25 vuoden ikävuoden jälkeen ja vähenee pikkuhiljaa olemattomiin. Erityiset kollageenivalmisteet antavat kollageenia elimistön käyttöön. Joihinkin iholle suunnattuihin kollageenivalmisteisiin on lisätty myös muita hyvää tekeviä ravintoaineita, Eijaliisa kertoo.

Muita ravintolisiä ihon kauneuden tueksi

- C-vitamiinin puutos heikentää kollageenin tuotantoa ja imeytymistä, jolloin iho muuttuu ryppyiseksi. Myös finnirikkauden taustalla voi olla C-vitamiinin puutosta, ja epäpuhtaan ihon omatessa kannattaa kokeilla myös reilua B-vitamiiniannostusta esimerkiksi lisäämällä aimo annos oluthiivaa ruokiin, Koivu vinkkaa.

E-vitamiinin merkitys ihon vaurioiden korjaajana on tärkeä ja siksi E-vitamiinilisästä saattaakin olla apua ihon kauneuden tukena.

Viherjauheet ovat ravinteikkaina tietysti hyväksi myös iholle ja esimerkiksi spiruliinasta voi saada hyvääkin apua kauneudensa tueksi. Viherjauheita ja spirulinaa kannattaa siis nauttia nesteeseen (esimerkiksi veteen tai omenamehuun) sekoitettuna shotteina tai vaikka smoothien joukossa. Myös Opti MSM -jauhe on noussut suureen suosioon ihon ja hiusten kauneudesta kiinnostuneiden keskuudessa.

Hyvistä rasvoista kauneutesi kiittää!

Hyvät rasvahapot ovat tärkeitä niin esimerkiksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinntimme kannalta. Kalaöljystä saadaan Omega3-rasvahappoa, mutta iholle ovat tärkeitä myös esimerkiksi tyrniöljystä saatava Omega7 ja mustaherukansiemenistä tai helokkiöljystä saatava GLA. 

Hyaluronihappo vetää vettä puoleensa ja toimii tehokosteuttajana iholla samalla ehkäisten ryppyjä. Tätä ihmeainetta myydään Ruohonjuuressa etenkin ulkoisesti. Kosmetiikkatuotteisiin superkosteuttavaa hyaluronihappoa lisätään usein, koska sen toimivuudesta on paljon näyttöä. VINKKI: Kun lisäät pari tippaa ravintoaineilla rikastettua öljyä kasvovoiteisiin, saat hyödyn suoraan iholle ulkoisesti siveltynä.

- On tietysti tuikitärkeää nauttia monipuolisesta ruokavaliosta jokapäiväisen aterioinnin muodossa! Sisäisesti nautituilla ravintolisillä voi ihoa ruokkia lisäksi tarpeen mukaan.  

Useimmat ihon hyvinvoinnille tärkeät ravintoaineet ovat tärkeitä myös kynsien ja hiusten hyvinvoinnille. Niinpä tarjolla on useita valmisteita joihin on koottu hyvä setti iholle, hiuksille ja kynsille tarvittavia aineita kuten C-vitamiinia, sinkkiä, biotiiniä, piitä, MSM:ää. 

Olet mitä syöt - tai olet mitä imeytät: kun kehosi pystyy hyödyntämään tärkeät ravintoaineet, myös ulkoinen kauneutesi kukoistaa.

Kynsien kauneuden ja terveyden tukeminen ravitsemuksellisin keinoin

Mitkä ravintoaineet vaikuttavat sitten vaikuttavat kynsien kuntoon ja millä ravintolisillä kynsien terveyttä ja kauneutta voisi tukea? Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu tietää tämänkin!

- Lisää siis ruokavalioosi vihanneksia, täysjyväviljaa, siemeniä ja pähkinöitä tai ota tehokuuri purkista. Kollageenia tarvitaan myös kynsien rakennusaineeksi. Kynnet tarvitsevat myös proteiinia pysyäkseen vahvoina. Kynsien hyvinvointia edistävät myös sinkki, seleeni ja B7-vitamiini eli biotiini, Koivu neuvoo.  

Kutrit kauniiksi - hiusten hyvinvointi ja ravintolisät

Entäpä sitten tukka? Mitkä ravintoaineet vaikuttavat hiusten kuntoon ja millä ravintolisillä hiusten terveyttä ja kauneutta voisi tukea? Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu tietää myös tämän!

- Useimmat edellä mainitut ihon ja kynsien hyvinvointiin vaikuttavat ravintoaineet ovat tärkeitä myös hiuksille. MSM-rikkiyhdistettä on kehossa luontaisesti ja siksi Opti MSM -valmiste on suosittua hiustensa kauneudesta kiinnostuneiden keskuudessa ja sinkkikin osaltaan pitää hiuksetkin vahvoina.  

Suoliston ja maksan hyvinvointi vaikuttaa myös ulkoiseen kauneuteen. Suoliston kunnolla on myös merkitystä ihon, hiusten tai kynsien kauneudelle ja terveydelle.

- Periaatteessa melkein kaikkien vaivojen kohdalla voidaan katse kääntää suolistoon. Suoliston merkitys on todella suuri ihan jo sen vuoksi, että ravintoaineet imeytyvät optimaalisesti silloin, kun suolisto on kunnossa, Eijaliisa kertaa perusasiat.

- Monien iho-oireiden, kuten esimerkiksi ihottumien, taustalla saattaa olla maksan heikko toiminta ja ärtynyt suolisto. Suoliston kunnon lisäksi myös maksa on tärkeässä roolissa ihon hyvinvoinnissa. Jos maksa ei pysty puhdistamaan verta riittävästi, keho yrittää päästä niistä eroon ihon kautta. Maksanpuhdistuskuuri tekee hyvä koko kehon terveydelle, mutta on hyvä muistaa, että aluksi voi tulla puhdistusreaktioita, joita ei pidä säikähtää. Ne poistuvat kyllä, kun töhnät lähtevät kehosta. 

- Kesällä on helppo toteuttaa kevyt puhdistuskuuri, kun tarjolla on tuoreita vihanneksia ja marjoja. Maksanpuhdistus silloin tällöin voisi siis olla paikallaan niin sanottuna kaunistuskuurinakin. 

Olet mitä syöt - tai olet mitä imeytät: kun kehosi pystyy hyödyntämään tärkeät ravintoaineet, myös ulkoinen kauneutesi kukoistaa.

Ruokavaliovinkkejä kauneudestaan kiinnostuneelle

Mitä ruokavaliovinkkejä (tai ruoka-ainevinkkejä) ravintoterapeuttimme suosittelisi ihmiselle, joka tahtoo tukea ihonsa, kynsiensä ja hiustensa hyvinvointia ja kauneutta?

- Aloita päiväsi lasillisella vettä, jossa sitruunanmehua. Myös laadukas omenasiideri- tai -viinietikka tuo hyvän alun päivään ja toimii hyvin elimistöä emäksisöivänä juomana, Eijaliisa opastaa.

- Verensokeritasapaino on myös oleellinen asia myös ihonhoidossa. Runsas sokerin syönti voi pahentaa mahdollista tulehdusta iholla ja saada aikaan finnejä tai ihottumia. Joskus gluteeniton ruokavalio voi tuoda helpotusta iho-ongelmiin. 

- Pahassa finnipulmassa on usein myös huomattu maidottomasta ruokavaliosta olleen apua. Maustamattomat hapanmaitotuotteet ovat parempi vaihtoehto, jos maitotuotteista ei kokonaan halua luopua. 

- Marjoista saat antioksidantteja, jotka suojaavat soluja ja hoitavat siten myös kauneuttasi. Nauti aterioillasi runsaasti värikkäitä kasviksia, marjoja ja hedelmiä -  ja niiden lisäksi voit juoda vihannesmehuja. Ne emäksisöivät kehoasi, minkä ansiosta ikääntymisen merkit hidastuvat ja saat lisää energiaa ja terveyttä. Biotiinia saat esimerkiksi banaanista tai pähkinöistä, kalsiumia maitotuotteista ja kuorimattomista manteleista tai tahini-seesamtahnasta  ja proteiinia muun muassa kananmunista.

- Hyvien rasvojen lisääminen ruokavalioon on myös eduksi kauneudellesi. Lisää siis ruokavalioosi pähkinöitä, siemeniä, avokadoa, kalaa ja hyviä öljyjä.

Juo raikasta vettä ja nuku hyvin!

- Juo noin kaksi litraa raikasta vettä päivittäin. Vesi hoitaa ja kosteuttaa kehoamme sisältä päin. Ihon lisäksi myös hiukset ja kynnet voivat kärsiä kuivuudesta. 

- Hyvä uni on toinen tärkeä kauneuskikka. Liikunta, hengitysharjoitukset ja ulkoilu raikkaassa luonnossa edistävät mielen hyvinvoinnin lisäksi myös ihon, hiusten ja kynsien kauneutta ja terveyttä, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu täydentää.