Kauneutta pintaa syvemmältä

Natcosin missiona on syventää kokonaisvaltaisen ihonhoidon sanomaa.
Kauneutta pintaa syvemmältäLuonnonkosmetiikan suosio on viimeisten vuosien saatossa kasvanut kohisten ihmisten tultua aiempaa tietoisemmaksi “tavallisen” kosmetiikan kemikaalikimaroista. Luonnonkosmetiikka on sekä arvo- että järkivalinta, ja nykyisin valittavissa olevien tuotteiden kirjo melkeinpä huimaa!

Kukapa muuten arvaisikaan, että Ruohonjuuren luonnonkosmetiikkataival alkoi 2000-luvun alkumetreillä Provida-sarjan kynsienhoitotuotteista, jotka toi maahan Natcos.

Yritys Madaran, Khadin ja Logonan takana


Nykyisin muun muassa Madara-, Khadi- ja Logona-sarjoja maahantuova Natcos sai alkunsa Helsingin Hakaniemessä toimineesta yhden naisen kauneushoitolasta vuonna 2002.

"Olin jo tuolloin kiinnostunut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja lähestyin ihonhoitoa aromaterapian ja ayurvedan hoitokäsitysten kautta. Luonnonkosmetiikan käyttö hoidoissani oli mielestäni ainoa oikea valinta. Hoitosarjana oli tuolloin käytössä Provida, jota aloin tuoda maahan lähinnä omaksi työvälineekseni. Pikkuhiljaa tuotemyynti laajeni maahantuonniksi kollegojen ja luontaistuotekauppiaiden kiinnostuttua sarjasta", Natcosin perustaja, Minna Oey valottaa.

Kun luonnonkosmetiikkatuotteiden suosio kasvoi, kauneushoitolatoiminta vaihtui maahantuonniksi. Vuonna 2005 Natcos alkoi tuoda Suomeen saksalaista Sante-sarjaa, jonka avulla alkuaikojen missio, ”tuoda luonnonkosmetiikka jokaisen arkipäivään”, saatiin toteutumaan. Sittemmin tuotteiden jakelu laajeni entisestään luontais- ja ekokauppojen lisäksi tavarataloihin ja massamarkkinoille.

Providasta se alkoi


"Ruohonjuurella on erityinen paikka sydämessämme, olihan se Natcos-maahantuonnin ensimmäinen virallinen asiakas. Ensimmäiset tuotteet olivat Providan ekosertifioidut värittömät kynsilakat ja kynsienhoitotuotteet", Minna muistelee.

Ruohonjuuren asiakaskunta ottikin Providan nopeasti omakseen, ja valikoima laajeni nopeasti muihinkin eettisesti tuottettuihin Provida hoitotuotteisiin.

"Ruohonjuuri sijaitsi vielä tuolloin VR:n vanhoilla makasiineilla ja muistan viettäneeni siellä lauantain jos toisenkin tuotteita esitellen", Minna kertoo.

Yhteistyö Ruohonjuuren kanssa on vuosien mittaan vain syventynyt. Vaikka ostaminen ja myyminen ovat muuttuneet ammattimaisemmiksi molempien kasvun myötä,  on jäljellä edelleen sama mutkattomuus ja välittömyys.

Luonnonkosmetiikkabuuminkin saattelemana Natcosin toiminta on muuttunut alkuajoista. Nykyään yritys tuo maahan neljäätoista tuotemerkkiä, joiden jakelukanavat vaihtelevat ekokaupoista supermarketteihin ja tavarataloista kauneushoitoloihin ja ekokampaamoihin. Luonnonkosmetiikasta onkin kasvanut valtava trendi, jonka seurauksena markkinoille putkahtelee uusia merkkejä melkeinpä viikottain.

Natcos työllistää tällä hetkellä 10 työntekijää, ja toimintaa on Suomen lisäksi Virossa ja Ruotsissa. Vaikka kasvua ja kehitystä onkin tapahtunut vinhasti, ei Natcosin arvomaailma ole muuttunut: "Tahdomme edelleen kertoa ihmisille luonnonkosmetiikan eduista. Luonnonkosmetiikan ollessa yhä useamman arkipäivää, missiomme on syventää kokonaisvaltaisen ihonhoidon sanomaa. Tällä hetkellä panostamme erityisesti kauneusalan ammattilaisten koulutukseen", Minna kertoo yrityksen nykykuulumisista.

 

Teksti: Johanna Koskinen/Ruohonjuuri-lehti nro 2/2017