KÄÄPÄ Mushrooms – hyvinvointia sienistä

Funktionaalisista sienistä voi napata itselleen kosolti terveyshyötyjä. Mutta mistä tunnistaa laadukkaan sienituotteen? Siihenkin saat vihiä tästä jutusta!
KÄÄPÄ Mushrooms – hyvinvointia sienistä

Terveysvaikutteiset sienet ovat yksi ravintolisäalan kuumimmista ja voimakkaimmin kasvavista tuotekategorioista, ja trendiä kutsutaankin siksi nimellä “Shroom boom”. Yhdysvalloissa myydyimmistä rohdostuotteista sienet ottivat kategoriana neljännen sijan vuonna 2020, ja erilaisia sienivalmisteita tulee markkinoille jatkuvasti lisää. Sienistä haetaan tukea tämän päivän keskeisimpiin hyvinvoinnin teemoihin, kuten uneen, energisyyteen, vastustuskykyyn ja fokukseen.

Sienituote kannattaa valita sen laadun, sienien alkuperän sekä valmistusmenetelmän perusteella. Markkinoilta löytyy myös sienituotteena markkinoituja valmisteita, jotka sisältävät kuitenkin lähinnä sienirihmastoa ja täyteaineita tai muuten heikkolaatuisia raaka-aineita. KÄÄPÄ Mushrooms -tuotesarjan valmistajan, KÄÄPÄ Biotechin toimitusjohtaja Eric Puro kertoo nyt Ruohonjuurelle tarkemmin, miten tunnistaa hyvä sienituote.

Suomalaiset sienet laadun takeena

KÄÄPÄ Biotech on erikoistunut sienitieteellisten sovellusten tutkimukseen, kehittämiseen ja kaupallistamiseen. Vuonna 2018 perustettu yritys on kasvanut vain muutamassa vuodessa yhdeksi Euroopan suurimmista ravintolisissä käytettävien sienten tuottajista. Sen tuotteita myydään Euroopan, Pohjois-Amerikan, Aasian ja Venäjän markkinoilla.

KÄÄPÄ Biotech pyrkii muuttamaan esimerkillään sienituotetoimialaa kohti vastuullisempia, kestävämpiä, läpinäkyvämpiä ja luotettavampia toimintatapoja sekä tietysti tuottamaan toimialan laadukkaimpia valmisteita. KÄÄPÄ Biotech voitti toimialalla arvostetun NutraIngredients Awards startup-palkinnon keväällä 2021 innovatiivisen tuotesarjansa sekä yrityksen vastuullisten arvojen ja läpinäkyvien toimintatapojen takia.

KÄÄPÄ Mushrooms -tuotevalikoimaan kuuluvat pakurikääpä (Inonotus obliquus), lakkakääpä (Ganoderma lucidum), siitake (Lentinula edodes), siiliorakas (Hericium erinaceus) ja koppelokääpä (Grifola frondosa). KÄÄPÄ haluaa tuoda markkinoille lisää tietoisuutta sienten hyödyllisistä yhdisteistä ja niiden vaikutuksista hyvinvoinnin tukemisessa.

Pakurikääpää lukuun ottamatta tuotteiden raaka-aineena käytettävät sienet kasvatetaan Karjalohjalla tai muualla Etelä-Suomen alueella. Villinä kasvanut pakurikääpä kerätään Lapista.

Uusin teknologia mukana tuotekehityksessä

KÄÄPÄ Biotech on ensimmäinen yritys sienituotetoimialalla, joka käyttää sienien uuttamiseen ultraäänen hyödyntämiseen pohjautuvaa (UAE) teknologiaa. Sitä käytetään sienten solujen kitiiniseinien murtamiseen, jotta vaikuttavat yhdisteet saadaan biologisesti hyödynnettävään muotoon.

- Olemme optimoineet uuttamismenetelmämme toimialan johtavien sienituotteiden kehittämiseen. Tuotteemme ovat tulosta vuosien tutkimus- ja kehitystyöstä. Uutteemme ovat yhdistepitoisuuksiltaan voimakkaita ja niissä on laaja valikoima erilaisia vaikuttavia yhdisteitä, Eric Puro kertoo.

Mihin KÄÄPÄ Mushrooms -tuotteita käytetään?

VAHVUUTTA - Pakurikääpä on yksi Pohjolan vahvimmista sienistä. Pakurilla on pitkä perinne kansanlääkinnässä sen sisältämien korkeiden antioksidanttipitoisuuksien takia. Tutkimuksissa on havaittu, että pakuri sisältää sitä voimakkaampia pitoisuuksia beetaglukaania, mitä pohjoisempana se on kasvanut. Siksi KÄÄPÄ Health kerääkin tuotteidensa raaka-aineeksi villipakuria Suomen Lapin puhtaasta luonnosta.

VASTUSTUSKYVYN TUEKSI – Lakkakääpää eli reishiä voi käyttää vastustuskyvyn tueksi ja sen sisältämä beetaglukaani auttaa pitämään kolesterolin normaalina. Reishiä on perinteisesti nautittu iltaisin hektisen päivän karistamiseksi kannoilta.

KULINAARINEN ROHDOS- Siitake tunnetaan parhaiten sen kulinaarisista ominaisuuksista, mutta se on myös loistava rohdossieni. KÄÄPÄ Mushrooms viljelee siitaketta suomalaisesta FSC- tai PEFC -sertifioidusta koivusta valmistetussa kasvualustassa sisäolosuhteissa, jotka jäljittelevät optimaalisimpia luonnonolosuhteita rohdoskäyttöön tarkoitetun siitakeen kasvuun. 

FOKUSTA - Siiliorakas eli lion´s mane on kivunnut suureen suosioon etenkin skarppiutta ja keskittymiskykyä arvostavien keskuudessa. Monet tykkäävät nauttia sitä aivokapasiteettia haastavia tehtäviä suorittaessaan. Siiliorakas on tällä hetkellä yksi maailman ostetuimmista rohdossienistä, sillä sen hyvinvointia tukevia vaikutuksia käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita on julkaistu viime vuosina runsaasti.

FUNKTIONAALINEN RUOKASIENI- Koppelokääpä eli maitake on sekä herkullinen ruokasieni että tehokas funktionaalinen sieni. Se sisältää korkeita pitoisuuksia glutationia, joka on yksi elimistöllemme tärkeistä antioksidanteista. Koppelokääpää kutsutaan monilla kielillä maitakeeksi sen japaninkielisen nimen mukaan. Mai tarkoittaa japaniksi sientä ja take tarkoittaa tanssia. Tarina kertoo, että japanissa on ollut tapana tanssia, kun on löytänyt arvostettua koppelokääpää luonnosta. Aasiassa suosittua koppelokääpä eli maitake on yksi tutkituimmista rohdossienistä.

Kaikki KÄÄPÄ Mushrooms -sieniuutteet sisältävät runsaasti beetaglukaania, joka on kauran sisältämän beetaglukaanin kaltainen yhdiste. Kauran sisältämää beetaglukaania on tutkittu paljon, ja sen terveysvaikutukset ovat laajasti tunnetut. Sienien sisältämää beta-1,3/1,6-glukaania tutkitaan myös koko ajan enemmän, ja tulevaisuudessa sen vaikutuksista tullaan varmasti saamaan lisää tietoa tuotekehitystä varten.

Sienet osaksi päivärutiineja

Eric Puro hyödyntää sieniä aktiivisesti omassa elämässään, ja hän kertoo mielellään niiden upeista ominaisuuksista sienistä kiinnostuneille.

- Aamu on päivämme tärkein hetki, ja se määrittelee monesti koko päivän fiiliksen. Pakurikääpä sopii erinomaisesti heti ensimmäiseksi aamulla pehmentämään kahvia ja tuomaan tasapainoa. Siiliorakasta käytän juuri ennen tärkeää esiintymistä, palaveria tai muuta keskittymistä vaativaa tilannetta. Kylmänä vuodenaikana suosin siitaketta. Iltaisin sekoitan lakkakääpää kuumaan kaakaon tai teen joukkoon ja nautin juoman muutama tunti ennen nukkumaan menoa,” Eric Puro kertoo.

Mistä tunnistaa laadukkaan sienituotteen?

1. Tuote valmistetaan sienen itiöemistä

Aito sienituote valmistetaan sienten itiöemistä (mushroom fruiting bodies) eli sienten maanpäällisistä osista, ja ne sisältävät runsaasti sienissä esiintyviä vaikuttavia yhdisteitä. Markkinoilta löytyy kuitenkin myös jyväseoksessa kasvatettuja sienirihmastotuotteita (myceliated grains), jotka sisältävät lähinnä jyvien tärkkelystä ja ainoastaan vähäisiä määriä vaikuttavia yhdisteitä.

2. Uuttaminen varmistaa vaikuttavien yhdisteiden imeytymisen

KÄÄPÄ Biotech hyödyntää toimialan johtavaa ultraääniavusteista uuttamismenetelmää (UAE), joka rikkoo sienten solujen kovan kitiinikuoren ja vapauttaa vaikuttavat yhdisteet ihmisen elimistön hyödynnettäväksi. Ilman uuttamisprosessia useat sienten sisältämistä yhdisteistä jäävät hyödyntämättä ruoansulatuskanavassa.

3. Suomessa kasvaneet sienet ovat maailman puhtaimpia

Suomessa on maailman puhtain ilma ja vesi, sekä maailman suurin pinta-ala luomusertifioitua metsää. KÄÄPÄ Mushrooms -tuotteiden raaka-aineena hyödynnettävät sienet kasvavat Suomessa, suomalaisesta koivusta valmistetussa kasvualustassa. Sienet ovat luomulaatuisia, ja ne kasvatetaan rohdossienien kasvun kannalta optimaalisimpia luonnon olosuhteita jäljittelevissä puhtaissa sisäolosuhteissa, ilman haitallisia kemikaaleja tai lannoitteita. 

Kirjoittaja: Marianne Kiviluoma

Kuvat: KÄÄPÄ Biotech 

Tutustu kaikkiin KÄÄPÄ Mushrooms sienivalmisteisiin Ruohonjuuren verkkokaupassa > 

Kurkkaa tästä Ruohonjuuren kuukauden tarjoukset >

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:
M-2008-1061 4112 - Reishi mushrooms (Ganoderma lucidum) and extracts - Immune support
M-2008-1061 4406 - Ganoderma lucidum-Mashroom-Reishi mushroom - Blood Cholesterol
M-2008-1061 4408 - Ganoderma lucidum-herb-Ganodermataceae-Reishi-Ganoderma - Circulatory Health