Joko tunnet fonion?

Fonio (Digitaria exilis) on afrikkalainen ruohokasvi, jonka luontaisesti gluteenittomat siemenet ovat helppo ja maistuva vaihtoehto ruoanlaittoon.
Joko tunnet fonion?

Ruohonjuuren asiakkaiden toiveista Suomeen rantautuneet foniojauhot ovat mielenkiintoinen uutuus kaikkien herkkusuiden ja kotikokkien keittiöihin. Foniojauhoista värkkäät kaikkea mahdollista puurosta pannukakkuihin. Alhaisen glykeemisen indeksin vuoksi foniojauhot soveltuvat myös diabeetikoille.

Maultaan fonio on herkullinen, hieman pähkinäisen aromin omaava keittiökumppani.

Hirssin sukuista foniota käytetään jauhoina hirssi- ja riisijauhojen tapaan. Kasvina fonio on vaatimaton sankari, joka pärjäilee hyvin melko karuissakin oloissa. Afrikassa foniota viljellään lähes aina luonnonmukaisen viljelyn periaattein (vaikkakaan se ei tietenkään aina ole luomusertifioitua), sillä se tuottaa luonnollisesti itse oman torjunta-aineensa, eikä täten vaadi kemikaalikimaraa kukoistaakseen.

Foniopannukakut (6-8 pannukakkua)

Ihanan ilmavat, amerikkalaistyyliset foniopannukakut saavat makuhermot heläjämään! 

AINEKSET:

- 2,4 dl Aduki foniojauhoja (kypsennettynä)

- 3 rkl kaurajauhoja

- 1,2 dl soijamaitoa

- 1 kananmuna (vegaanit voivat korvata kananmunan esim. VegEgg kananmunankorvaajalla)

- 0,5 tl ruokasoodaa

- 0,25 tl leivinjauhetta

- 0,5 tl vaniljauutetta

- 2 rkl  sulatettua kookosöljyä plus 1 rkl paistamiseen

- Viimeistelyyn: vaahterasiirappia (ja tomusokeria)

VALMISTUS:

Sekoita kypsennetty fonio ja kuivat ainekset omassa kulhossaan ja kosteat ainekset omassaan. Yhdistä sitten keskenään, kunnes saat tasaisen sekoituksen. Laita sivuun 10 minuutiksi.

Lämmitä pikkaisen kookosöljyä paistinpannulla keskilämmöllä ja lusikoi taikinaa pannulle noin puoli kuppia (1,2 dl) kerrallaan ja muotoile lastalla pyöreiksi. Paista kullanruskeiksi. Toista, kunnes taikina on loppu. Kasaa pannukakut herkulliseksi vuoreksi ja viimeistele tomusokerilla ja suosikkilisukkeillasi.