Mikä ihmeen fytaasi?

Ravintolisien imeytymisestä kiinnostuneiden keskuudessa ihastunutta kohinaa on aiheuttanut fytaasi, jota on lisätty joihinkin uusista ravintolisistämme. Mutta mitä oikein on fytaasi ja miksi ihmiset ovat siitä innoissaan?
Mikä ihmeen fytaasi?

Asia on kiteyttää yhteen lauseeseen: Fytaasi on entsyymi. Entsyymit nimetään yleensä vaikutuksensa tai ”kohteensa” mukaan käyttäen päätettä ‑aasi; esimerkiksi laktaasi pilkkoo laktoosia. Samaa nimeämissääntöä on käytetty myöskin fytaasin kohdalla. Fytaasi on siis entsyymi, joka pilkkoo fytiiniä.

Mitä on fytiini?

Fytiini on happoa, joka toimii fosforivarastona kasvien siemenille. Kun siemen itää, fytiinihappo hajoaa ja vapauttaa fosforin kasvin käyttöön.

Fytiinihappoa on vaihtelevina määrinä kaikissa syötävissä kasvikunnan tuotteissa  mutta erityisen runsaasti täysjyväviljoissa. Viljojen ja palkokasvien fosfaatista jopa 80 prosenttia voi olla fytiinihapon muodossa.

Fytiinihapon haittoja

Vaikka fytiinihapolla on tärkeä rooli kasvien kasvun kannalta, sillä saattaa olla myös ravinteiden imeytymistä heikentäviä vaikutuksia. Kasviravinnossa oleva fytiinihappo muuttaa tärkeitä ravintoaineita kuten rautaa, sinkkiä, seleeniä ja kalsiumia imeytymättömään muotoon. Se voi myös sitoa aminohappoja ja proteiineja.

Fytiinihappoa sisältävien ruoka-aineiden välttäminen ei ole käytännössä mahdollista eikä järkevää, koska monet niistä ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Mikä ratkaisuksi?

Fytaasi kumoaa fytiinihapon haitat

Märehtijät pystyvät hyödyntämään fytiinihapon sisältämää fosforia hyvin, koska niillä on fytaasientsyymiä tuottavia bakteereja suolistossaan. Ihmisiltä ja yksimahaisilta eläimiltä tämä ominaisuus puuttuu.

Perinteiset keinot vähentää fytiinihapon määrää ravinnossa on liotus, idätys ja fermentointi. Myös kypsennys vähentää fytiiniä. Monet kasvikunnan tuotteet ovat kuitenkin parhaita ravintoarvoiltaan, kun ne nautitaan kypsentämättömänä, eikä esikäsittelyyn aina vain ole aikaa. 3 Ravintolisänä otettava luontainen fytaasientsyymi on oiva apu ravinnossa olevan fytiinihapon vähentämiseksi. Fytaasia tuotetaan fermentoimalla tarkoitukseen valittujen mikrobien avulla. Fytaasi on ravintolisäkäytössä turvallinen, koska ylimäärä ei ole haitallista.

Keille fytaasientsyymiä suositellaan?

Niiden, jotka haluavat parantaa mm. sinkin, raudan, ja muiden hivenaineiden  imeytymistä ravinnosta, kannattaa harkita fytaasientsyymin käyttöä. Tämä koskee varsinkin vegaaneja ja vähän eläintuotteita syöviä, sillä kasvikunnan tuotteiden nonhemirauta on huonosti imeytyvää verrattuna eläinkunnan hemirautaan.