Inkuto: Hemmotellen, hyvää tehden

Inkuton tavoitteena on tuoda suomalaistenkin tietoisuuteen perinteistä, afrikkalaista kauneudenhoa, esimerkiksi sheavoin ja mustan saippuan muodossa.

Kuten kansainvälisen kauppakeskuksen (ITC) johtaja Aracha Gonzáleskin taannoin totesi: varsin pätevä keino maailman köyhyyden radikaaliin vähentämiseen on tämä: ostetaan tuotteita pienyrityksiltä, joita pyörittävät Afrikan naiset. Miksi kauppaa sitten pitäisi käydä juuri naisten kanssa? Siksi, että naiset sijoittavat 90 % tuloistaan perheisiinsä ja yhteisöihinsä, kun miehillä luku on vain 40 %. Naisten taloudellisen aseman vahvistaminen tukee siis kokonaisia yhteisöjä. Ruohonjuuresta voit ostaa Inkuto-sarjan tuotteita, jotka nimenomaan tukevat Afrikan naisia. Itseäsi hemmottelemalla voit tehdä myös hyvää - sillä valinnoilla on vaikutusta.

Luonnonkosmetiikkatuotteita valmistava Inkuto sai alkunsa Ghanasta kotoisin olevan perustajansa Edem Agbekey-Taylorin palavasta halusta auttaa konkreettisesti Länsi-Afrikan köyhiä naisia. Tämän lisäksi Inkuton tavoitteena on alusta asti ollut tuoda suomalaistenkin tietoisuuteen perinteistä, afrikkalaista kauneudenhoitoperinnettä – esimerkiksi sheavoin ja mustan saippuan muodossa.

Inkuton tuotteet valmistetaan eettisesti ja ekologisesti vastuullisesti ja perinteitä noudattaen käsityönä uusiutuvista raaka-aineista. Niitä tekevät naiset saavat reilun ansion hyvästä työstään. Inkuton tuotteita ostamalla tuet siis aivan konkreettisesti Länsi-Afrikan naisia – sekä taloudellisesti että kulttuurisesti.

”Ihmesaippua Afrikasta”

Luonnonmukainen musta saippua tunnetaan hyvistä antiseptisistä ominaisuuksistaan ja hellävaraisuudestaan. Inkuton musta saippua sopii kaikille iho- ja hiustyypeille, mutta suosittelemme sitä erityisesti vauvoille, vanhuksille ja muille herkkäihoisille. Se tekee ihosta sileän ja pehmeän ja sopii erinomaisesti käytettäväksi kosteuttavan karitevoin kanssa. Musta saippua ei tunnu öljyiseltä. Siinä on luonnollinen maanläheinen tuoksu ja hienovarainen hieman rakeisempi ja pehmeämpi koostumus kuin useimmissa saippuoissa. Sitä on helppo leikata paloiksi tai käyttää omien persoonallisten saippuoiden raaka-aineena. Sen voi sulattaa ja muokata haluamallaan tavalla vaikkapa lisäämällä kosteuttavia ainesosia kuten karitevoita tai eteerisiä öljyjä. Lisäämällä vettä saadaan nestesaippuaa.

Inkuton alkuperäinen musta saippua tulee Ghanasta. Se valmistetaan pienissä erissä käsin, ikiaikaisia perinteisiä menetelmiä hyödyntäen sekä Reilun kaupan ja luomutuotannon periaatteita noudattaen. Saippuan raaka-aineet ovat kylmäpuristettu kookosöljy ja kaakaopavun kuoren ja/tai plantaanin kuoren tuhkasta saatavat uutteet. Se ei sisällä lisättyjä kemikaaleja, kuten säilöntäaineita, värinparanteita tai tuoksuja.

Asiakkaamme suosittelee Inkuton mustaa saippuaa:
” Tekee naamasta näpyttömän ja kauniin kuin kesäinen järvimaisema.” - Leena
 

Karitevoi – ihonhoidon monitaituri

Afrikkalaisten karitepuiden hedelmistä valmistettu karitevoi (shea butter) tehostaa solujen uusiutumista ja korjaa ihon hydrolipidisiä kerroksia. Siksi se pehmentää, silottaa ja rauhoittaa ihoa. Kasvojen, kehon tai hiusten hoitoon mainiosti sopiva voi sisältää luonnollisia suoja-aineita uv-säteilyä vastaan. Karitevoi sopii koko perheelle vauvasta vaariin. Monikäyttöinen karitevoi on puhdas luonnontuote eikä se sisällä lisättyjä väriaineita, tuoksuja tai muita lisäaineita. Karite- eli shea-voita on käytetty Afrikan mantereella jo vuosisatojen ajan ja se onkin keskeinen osa Länsi-Afrikan puusavanni-alueen historiaa ja kulttuuria. Shea-voista löytyy maininta miltei jokaisessa Afrikan historiallisessa dokumentissa, mukaan lukien niinkin varhainen viite kuin Kleopatran Egyptin ajalta, karavaaneista jotka kuljettivat karitevoita saviruukuissa kosmeettisia käyttötarkoituksia varten. Kuninkaitten kuolinvuoteet kaiverettiiin vanhojen Shea-puiden rungoista, ja karitevoi onkin aina ollut afrikkalaisen lääkehoidon perusaine. Shea-voi on öljy, joka saadaan puusavannilla kasvavien luonnonpuiden pähkinöistä.

Karite- eli sheavoilla on useita hyödyllisiä ominaisuuksia ja on sitä on käytetty diureettinä, nyrjähdysten ja reuman yhteydessä tulehduksien ehkäisyyn, parantavana voiteena lasten napanuora-arvissa ja ympärileikkauksissa, voiteena hiusten ja ihon hoidossa, öljynä ruuanlaitossa ja valaisimissa. Kuitenkin karitevoin oleellisimmat ja suojaavimmat ominaisuudet liittyvät ihon hoitoon. Shea-voi on yksi keskeinen aineosa paikallisen saippuan valmistuksessa, ja sitä käytetään suoran iholle ja hiuksille suojaamaan kuivumista vastaan ankarassa Afrikan ilmastossa. Tieteelliset havainnot 1940-luvulla totesivat ihosairauksien olevan harvinaisia väestöryhmissä, jotka käyttivät karitevoita.

Asiakkaamme suosittelee Inkuton karite- eli sheavoita:
” Korppuiho kyllä silkkistyy ja talvinen ekseema talttuu tällä! Joko erityiskuiville alueille kuten kantapäille tms. mahtava, taikoko keholle. Erityisvinkkinä vauvoja odottaville: käytä sheavoita raskausarpien ehkäisyyn!”
- Mari

Inkuto luonnonkosmetiikkasarjan shea- eli karitevoi sopii koko kropalle vauvasta vaariin.