Inkiväärin terveyshyödyt - ravintoterapeutin vinkit

Monet terveystietoiset ovat inkivääristä innoissaan. Mitkä ovat inkiväärin keskeisimmät terveyshyödyt? Inkiväärin iloihin meidät tässä jutussa johdattelee Eijaliisa Koivu, Ruohonjuuren ravintoterapeutti.
Inkiväärin terveyshyödyt - ravintoterapeutin vinkit

Inkivääri on paitsi todella herkullinen ja monikäyttöinen, myös erittäin mainio terveystuote. Kysyimmekin ravintoterapeutiltamme, mikä inkivääristä tekee niin ihmeellisen?

- Inkivääristä todellakin kannattaa olla innoissaan, Eijaliisa toteaa heti kättelyssä.

- Sen on tutkimuksissa osoitettu tukevan ruoansulatustoimintaa sekä rauhoittavan mahan ja suoliston limakalvoja. Inkiväärin on havaittu myös aktivoivan aineenvaihduntaa, lisäävän rasvanpolttoa ja nesteenpoistoa sekä vähentävän ruokahalua. Siitä voi siis saada apua painonhallinnassa. Myös verenkierron paranemisesta on näyttöä, ravintoterapeutti jatkaa.

Lisäksi inkiväärillä on todettu olevan tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia erityisesti nivelvaivoissa. Useissa tutkimuksissa inkiväärin on osoitettu hillitsevän nivelkipua ja -jäykkyyttä, jopa paremmin kuin yleiset tulehduskipulääkkeet.

Inkivääristä saattaa hyvinkin saada apua myös vilustumisen oireisiin, sillä se tukee hengitysteiden toimintaa ja vastustuskykyä ja lämmin juoma nyt ei koskaan ole huono juttu kun viluttaa.

 - Myös yleistä väsymystä ja heikkoutta voi myös hoitaa inkivääriä nauttimalla.

Ruohonjuuri on inkiväärinystävän aarreaitta

Ruohonjuuresta löytyy inkivääriä todella monessa muodossa: jauheena, shotteina, mehuna, soseena, karkkeina, sokeroituina palasina, kapseleina ja osana yrttiteesekoituksia. Jos inkiväärin iloista tahtoisi päästä hyötymään toden teolla, millaisessa muodossa ja millaisia määriä inkivääriä kannattaa nauttia?

- Inkiväärin teho on parasta tuoreena, koska silloin tehoaineet (fenoliset yhdisteet, seksviterpeenit, galanolaktoni, gingesulfonihappo, zingeroni, geranioli, gingerglykolipidit) ovat tallella ja makukin monen mielestä parhaimmillaan, Eijaliisa Koivu toteaa.

Tuoretta inkivääriä on helppo raastaa ruokiin tai juomiin - ja  nauttia sen pikantista mausta samaan aikaan terveysvaikutusten kanssa.

- Prosessoiduissa ja esimerkiksi pikkelöidyissä tuotteissa terveydelliset vaikutukset eivät ole parhaimmillaan lisätyn suolan ja sokerin vuoksi sekä runsaan ravintoaineiden ja bioaktiivisten komponenttien tappion vuoksi. Esimerkiksi tuoreessa inkiväärissä antioksidanttina toimivaa C-vitamiinia on 5 milligrammaa 100 grammassa, kun säilötyssä inkiväärissä määrä laskee 1,62 milligrammaan /100 g. Inkiväärin terveysvaikutukset kuitenkin perustuvat enemmälti sen aktiivisiin kemiallisiin yhdisteisiin kuin yksittäisiin ravintoaineisiin, Koivu selventää.

Inkiväärishotti on terveellinen kulauteltava

Inkiväärishotti on helppo ja mainio tapa aloittaa päivä reippaasti ja hyvällä energialla. Shoteissa inkivääripitoisuus on tuotteesta riippuen jopa 40%.

- Hillottu ja sokeroitu inkivääri on makoisaa naposteltavaa, mutta sokeri häiritsee inkiväärin hyviä vaikutuksia ja tehoa. Inkiväärikarkeissa inkivääripitoisuus on noin 30 %, mutta muistuttaisin että niissä on myös mm. ruokosokeria joten pelkästään karkeilla ei kannata inkiväärintarvettaan tyydyttää, ravintoterapeutti muistuttaa.

Inkiväärijauhe on hyvä keittiön perusmauste. Sitä on helppoa lisätä niin leivonnaisiin kuin ruokiinkin.

- Kuivattu inkivääri sisältää myös aktiiviaineita ja on hyvä vaihtoehto, jos tuore inkivääri on päässyt loppumaan. Sen sijaan säilötyssä inkiväärissä (jota tarjotaan esimerkiksi sushin kanssa) on huomattavasti vähemmän aktiiviaineita kuin tuoreessa tai kuivatussa inkiväärissä. Valmiin yrtti-inkivääriteen terveyshyödyt inkiväärin suhteen ovat ehkä enemmänkin rentouttavia, lämmittäviä ja lempeästi hoitavia.

Ruoanlaitossa inkivääriä tuskin voi käyttää liikaa, mutta toki inkivääriä voi syödä tai ottaa ravintolisänä liikaa, jos oikein ahneeksi heittäytyy. Inkiväärin yliannostuksesta saattaa vaivaksi tulla ripulia, turvotusta tai vatsakipuja. Inkivääri voi myös lisätä verenvuototaipumusta.

- Inkiväärin riskejä ei ole erityisen laajalti analysoitu, mutta on todettu 10–15 gramman päivittäisen inkivääriannoksen olevan aikuisilla ihmisillä vaaraton. Määrä vastaa noin teelusikallista tuoretta, raastettua inkivääriä. Nautittuun määrään vaikuttaa myös se, missä muodossa inkivääri nautitaan. Jauheena tai tabletteina inkivääriä tulee helposti saaneeksi enemmän kuin esimerkiksi tuoreesta inkivääristä valmistetussa juomassa. Kapselit ja puristeet nautitaan pakkauksen annostusohjeen mukaan, ravintoterapeutti neuvoo.

- Jos joskus kurkussa tuntuu vilustumisen merkkejä, haudutan inkivääriä ja sitruunaa kuumaan veteen ja juon juoman lämpimänä.

Inkiväärin terveyshyödyt ovat moninaiset: melkein jokaiselle jotakin

Inkiväärin voidaan sanoa olevan ”universaali troppi”, josta lähes jokainen hyötyy. Yksilön tilanteen ja tarpeen mukaan jokainen saa siitä apua kehonsa tarvitsemalla tavalla.

- Erityisesti nivelvaivoista kärsivien kannattaa tarttua inkivääriin, samoin ruoansulatus- ja vatsavaivoista kärsivien. Mikään ei estä kokeilemasta inkivääriä myös kuukautisten aikana. Inkivääriä kannattaa nauttia ylipäätään tehostaakseen vastustuskykyään, varsinkin jos keho joutuu koville vaikkapa kylmiin olosuhteisiin. Ennakointi on paras rohto, Eijaliisa Koivu opastaa.

Ruohonjuuren ravintoterapeutti on itse inkiväärin ylin ystävä.

- Rakastan inkiväärin makua! Joskus kaipaan sitä niin hanakasti, että saatan pureskella palan raakaa inkivääriä ihan sellaisenaan, Eijaliisa kertoo.

- Smoothieen inkivääri on vakioaines - samoin tuorepuuroon sekä useimpiin kana- ja kasvisruokiin.

Päällimmäinen syy Eijaliisan ahkeralle inkiväärinkäytölle on sen mainio maku, mutta erityisesti niveltensä hyvinvoinnin tukemiseksi hän nauttii sitä joskus enemmänkin - esimerkiksi silloin, kun nivelrikkoinen polvi oireilee.

- Jos joskus kurkussa tuntuu vilustumisen merkkejä, haudutan inkivääriä ja sitruunaa kuumaan veteen ja juon juoman lämpimänä. Muut temput siihen lisäksi, niin enpä edes muista koska olisin viimeksi ollut flunssassa!

Tiesitkö muuten että inkivääriä voi myös pakastaa? Näin varmistat sen, että ihanaa inkivääriä on aina saatavilla! Kuori inkiväärinjuuri valmiiksi, siten raastaminen ja käyttö on helppoa.

Synergeettinen inkivääri pelaa hyvin yhteen muiden luonnontroppien kanssa

Inkivääri on hyvin tunnettu synergistisenä rohdoksena. Se tehostaa ja harmonisoi monien muiden rohdosten imeytymistä. Inkiväärin kaveriksi sopii mitä mainioimmin esimerkiksi kurkuma, jolloin nivelten, tulehdusten, ruoansulatusvaivojen ja kivun hoito tehostuvat huomattavasti.

- Hyvä ja tehokas yhdistelmä ovat myös pakuri ja inkivääri, joita kannattaa kokeilla! 

C-vitamiinit ja antioksidantit, joita esimerkiksi sitruunamehussa on runsaasti, vahvistavat inkiväärin vaikutuksia. Sekoittamalla niitä juomaan, voit vaikka puhdistaa maksaasi sekä tehostaa rasvan käsittelyä ruoansulatuksessa.

- Vihreä tee on myös antioksidanttinen valinta. Yhdistämällä inkivääriä sen kanssa voit edistää painonpudotusta, estää rasvaa kertymästä kehoon, hallita kolesterolitasoja sekä parantaa ruoansulatusta ja terveyttäsi, Koivu vinkkaa.

- Kaneli sopii inkiväärin kaveriksi myös todella hyvin, sillä kaneli virkistää ja lisää elinvoimaa, on vahva antioksidantti ja tukee myös painonhallinnassa.

Eijaliisa Koivu kannustaa käyttämään inkivääriä rohkeasti:

- Se on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista keittiön raaka-aineista, josta todella on niin moneksi.

Verenohennus-, verenpaine- ja diabeteslääkkeiden kanssa inkivääri saattaa vaikuttaa niiden tehoon. Näitä lääkityksiä käyttäville Koivu suositteleekin varovaisuutta ja inkiväärin maltillista käyttöä.  Myöskään raskaana olevien ja imettävien äitien ei suositella käyttävän inkivääriä ainakaan suuria määriä, koska turvallisesta määrästä ei ole tutkittua tietoa.  Kannattaa myös muistaa, että inkiväärin käyttö on hyvä lopettaa ennen leikkausta lisääntyneen verenvuodon mahdollisuuden vuoksi.

Innostavia inkiväärisiä hetkiä!

Täältä löydät Ruohonjuuren inkivääriset tuotteet >

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:
M-2008-1061 2170 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Immune health
M-2008-1061 2171 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Heart health
M-2008-1061 2172 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Digestive health
M-2008-1061 2506 - Zingiber officinale (Ginger) - Wellbeing during travelling
M-2008-1061 2649 - ginger extract (Zingiberis officinale) - helps to maintai mobility of joints
M-2008-1061 2726 - Ginger (Zingiber officinale) - Tonus/vitality
M-2008-1061 2867 - Zingiber officinale - Blood sugar metabolism
M-2008-1061 2868 - Zingiber officinalis (Ginger) - Respiratory health / immune health
M-2008-1061 4200 - Zingiber officinale RHIZOME - Immunity & antioxidant.

M-2008-1061 3748 - Curcuma longa/domestica (Common Name : Turmeric, kunyit, curcumin) - Joint Health
M-2008-1061 4009 - Curcuma longa RHIZOME - Immunity. Antioxidant
M-2008-1061 4011 - Curcuma longa RHIZOME - Respiratory
M-2008-1061 4012 - Curcuma longa RHIZOME - Joints & bones

M-2008-1061 1112 - Catechins ä Green tea (camellia sinensis) - Weight management
M-2008-1061 1113 - Catechins ä Green tea (camellia sinensis) - Cholesterol
M-2008-1061 1115 - Catechins ä Green tea (camellia sinensis) - Glucose metabolism

M-2008-1061 2020 - Cinnamomum zeylanicum BARK - Antioxidant
M-2008-1061 2242 - Cinnamomum zeylanicum - common name : Ceylon cinnamom, cinnamom - Invigoration of the body
M-2008-1061 3323 - Cinnamomum zeylanicum - May help maintain healthy blood sugar levels and healthy weight