Ilmastolakko – Yhdessä muutamme maailmaa!

Ruohonjuuri lahjoittaa kaikkien myymälöidensä ilmastolakon aikaisen tuoton ilmastotoimintaan Maan ystävien Hiilivapaa Suomi -kampanjalle. Tämän lisäksi Ruohonjuuri tekee monta muutakin pientä tekoa paremman maailman puolesta - sekä ilmastolakkopäivänä 27.9. että joka ikinen päivä senkin jälkeen.
ilmastolakko ruohonjuuri

Vaikka hätä on tämän näköinen, on maailma onneksi pullollaan isoja ja pieniä ilmastoratkaisuja. Esimerkiksi kaupunkiviljely, kasvisruoka, maata pitkin matkustaminen, fillarointi, led-valot, aarniometsien suojelu, kattopuutarhat, aurinkovoima, ruokahävikin minimointi, koulujen ilmastokasvatus ja ilmastolakkoon tavalla tai toisella osallistuminen ovat kaikki toimintaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. 

Rohkaisevien sanojen ja suurten puheiden lisäksi tarvitaan myös paljon pieniä ja aimo katras isojakin tekoja. Ilmastotoiminta on meidän kaikkien asia, joka samalla voimistaa ja lievittää ahdistusta liittyen tuhlatun tulevaisuuden tunteeseen.

Vaikka ilmastolakon aloittivat lapset Greta Thunbergin johdolla, päävastuu ilmastoteoista on tietysti meillä aikuisilla.Ratkaisun messevimmät avaimet ovat varmastikin päättäjillä mutta jokainen meistä voi taatusti tehdä jotain. Itsestään selvää on, että ilmastoteot ovat myös yritysten asia. 

Ruohonjuuren teot kansainvälisenä ilmastolakkopäivänä PE 27.9. ovat:

 • Ruohonjuuri lahjoittaa kaikkien myymälöidensä ilmastolakon aikaisen (pe. 27.9. klo 10-14) tuoton ilmastotoimintaan. Lahjoituksemme kohdistetaan tällä kertaa Maan ystävien Hiilivapaa Suomi -toiminnan tukemiseen.
  • Ruohonjuuri järjestää kaikille avoimet ilmastolakon kylttitalkoot Kampin, Oulun ja Turun Ruohonjuurissa PE 27.9. klo 9-10. Ruohonjuuri tarjoaa kaikille kyltintekotarvikkeet ja pientä naposteltavaa. 
   • Osa ruohonjuurelaisista osallistuu ilmastolakon tapahtumiin eri puolilla Suomea - esimerkiksi. Moni on menossa etenkin PE 27.9. klo 10-14 Eduskuntatalon portaille vaatimaan eduskunnalta ilmastotekoja.
    • Osa Ruohonjuuren henkilökunnasta osallistuu ilmastolakkoon  japanilaisen lakon keinoin. Japanilaisessa lakossa työntekoa jatketaan normaalisti mutta samalla osoitetaan sekä mieltä että solidaarisuutta ilmastolakkoilijoita kohtaan kantamalla esimerkiksi lappua kaulassa. Japanilaiseen lakkoon osallistuvat ruohonjuurelaiset mahdollistavat myymälöidemme aukiolon, jolloin saadaan kerätyksi varoja ilmastotoiminnalle. Mielestämme tämä on parempi keino muuttaa maailmaa kuin pitää myymälät kiinni lakon ajan.
     • Ruohonjuuren myymälöissä kerätään myös nimiä Maan Ystävien adressiin lentoveron puolesta.
      • Ruohonjuuri kannustaa kaikkia osallistumaan ilmastotoimintaan - konsteja on monia niin ilmastolakkoperjantaina kuin joka päivä senkin jälkeen.

       On monta keinoa osallistua ilmastolakkoon - valitse omasi!

       Osallistu ilmastolakon tapahtumiin, joita järjestetään eri puolilla Suomea.

       Esimerkiksi:

       https://www.facebook.com/events/929882457363184/

       https://www.facebook.com/events/974490042916201/

       https://www.facebook.com/events/2233521740091425/

       https://www.facebook.com/events/450449525570246/

       • Osallistu japanilaiseen lakkoon jatkamalla työntekoa mutta ilmaisemalla jotenkin (esimerkiksi pitämällä kylttiä kaulassa) mieltäsi ja solidaarisuutta ilmastolakkoilijoita kohtaan.
        • Tsemppaa somessa ja jaa tietoa ilmastonmuutoksesta
         • Opiskele lisää ilmastoasioista, ilmastoratkaisuista ja kestäväsrä arjesta
          • Tee vapaaehtoistyötä ilmastoasioiden parissa sinulle sopivalla tavalla
           • Edistä ilmastotekoja työpaikallasi
            • Patista päättäjiä!  Vetoa kansanedustajaasi, valtuutettuusi ja euroedustajaasi pikaisten ja konkreettisten ilmastotoimien puolesta. 
             • Kirjoita mielipidepalstoille ilmastoasioista.

              Paljon muitakin keinoja tietysti on - valitse ilmastoteoista itsellesi sopivimmat. Inspiraatiota saat vaikkapa tästä!

              LISÄVINKKI: Ilmastokasvattaja Pinja Sipari on koonnut kouluille Open ilmasto-oppaassaan loistavan paketin ilmastonmuutosta hillitsevistä toimintavinkeistä.

               

              Lue myös:

              Rohkeasti parempaan päin - käännetään ilmastoahdistus voimavaraksi! >>