Helposti kohti hyvää oloa

Ruokavalion tuunaaminen hieman terveellisempään suuntaan tekee ihmeitä hyvinvoinnillesi. Mitään jättiloikkia trendin aallonharjalla keikkuviin ruokavalioihin ei suinkaan tarvitse ottaa, vaan pienet arjen muutokset riittävät tässäkin vallan mainiosti. Kasvisten, kuitujen ja hyvien rasvojen lisääminen ruokavalioon on oivallinen askel ja valmiit ratkaisut helpottavat arkea. Lue lisää blogistamme!
Helposti kohti hyvää oloa

Erilaiset trendaavat ruokavaliot intohimoisine kannattajineen saavat helposti aikaan tunteen, että terveellisen ruokavalion noudattaminen on jotenkin ehdotonta ja vaikeaa. Me olemme yksilöitä ja mikä sopii toiselle, ei sovikaan toiselle, joten viime kädessä olemme itse oman hyvinvointimme ohjaksissa. Erilaiset allergiat ja yliherkkyydet tuovat vielä oman lusikkansa soppaan. Kaikille tuttu, vanha kunnon lautasmalli komeilee kuitenkin edelleen virallisten ravitsemussuositusten huipulla. Askeleesi kohti parempaa oloa on siis lopulta aika yksinkertaista ja helppoa: lisäät vain ruokavalioosi kasviksia ja marjoja, kenties jätät höttöhiilareita vähän vähemmälle ja korvaat toisinaan kasviproteiinilla lihatuotteita - suolisto tykkää ja paino pysyy kurissa kuin itsestään. Herkutteluakaan ei tarvitse unohtaa, sen kun vaihtaa joskus vähän terveellisempiin herkkuihin.

Kulostaa aika helpolta ja itsestäänselvältäkin, mutta kaikille ei kasvikset kuitenkaan maistu ja puolen kilon suositus tuntuu monella pakkopullana jo ihan arjen aikatauluissakin. Päädyimme kokoamaan tähän blogiin muutamia arkea helpottavia vinkkejä ja valmiita ratkaisuja, miten päästä helposti alkuun kohti terveellisempää ruokavaliota ja kokonaisvaltaista hyvää oloa.

Vihersmoothie tarjottimella

 

Vehreää vihreää lautaselle

Jos salaattien lisääminen ruokavalioon tuntuu kovasti työläältä tai aikaavievältä, vehreyttä, vihreyttä ja vitamiineja tarjoaa Ruohonjuuren viherjauheet. Viherjauheissa on vihreää voimaa tiivistyneessä ja helposti nautittavassa muodossa. Niissä pääset tutustumaan myös kenties aivan uusiin tuttavuuksiin, kuten chlorellaan ja spirulinaan. Chlorella Vulgaris on yksisoluinen makean veden levä, joka on täynnä mineraaleja sekä hyvin imeytyvää proteiinia. Chlorellassa on enemmän klorofylliä eli lehtivihreää, kuin missään muussa kasvissa! Spirulina on myös levää ja sen supervoimana on sen proteiinipitoisuus sekä kivennäis- ja hivenaineet. Valikoimasta löytyy myös tutumpia, kotimaisia aineksia sisältäviä jauheita, kuten vaikkapa Luonnon voima -viherjauhe, jossa komeilevat mm. nokkosen-, voikukan-, mustaherukan- ja koivun lehdet sekä männynneulaset.

Mustikoita ja vadelmia puutarjottimella

Marjajauheet

Jos et sattunut viettämään loppukesän hehkua marjametsässä, eikä anoppikaan täyttänyt pakastintasi, marjajauheet tulevat nyt todennäköisesti tarpeeseen! Kaikki marjoissa piilevä vitamiinirikkaus on saatu napattua talteen hellävaraisesti käsitellen. Koska kaikki hyvä on tiivistyneessä muodossa, jauheet ovat varsin riittoisia ja todella kätevä tapa ripotellen rikastaa ravintoa. Marjajauheet sopivat oivallisesti puuroihin, smoothien joukkoon ja jugurtteihin ja on ehkä maailman helpoin tapa nauttia marjojen terveellisyydestä keskellä paukkupakkasiakin.

 Ravintohiivahiutaleet Ruohonjuuresta


B-vitamiinia herkullisessa muodossa - väsymyksen välttelyyn ja muistin tueksi

B-vitamiinin, kuten raudankin puute ovat usein pääepäiltyjä, jos aina vain väsyttää ja ajatus - saatikka muisti ei oikein kulje. Se ei ole lainkaan mikään ihme, sillä B12- ja B6-vitamiinit auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta ja edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä normaaleja psykologisia toimintoja.

B12-vitamiinia lukuun ottamatta B-vitamiinit eivät vesiliukoisuutensa vuoksi varastoidu elimistöön, vaan niitä tulee saada jatkuvasti. B-vitamiinien lähteistä tyypillisimpiä ovat eläinperäiset tuotteet, kuten liha ja maitotuotteet, joten varsinkin kasvisruokavaliota noudattavien kannattaakin ripautella ahkerasti vaikkapa herkullisia oluthiivahiutaleita ruokaansa. Ehdotamme maistamaan Makrobioksen Ravintohiivahiutaleita, ne ovat gluteeniton ja vegaaninen B-vitamiinilähde. Ne ovat myös varsin herkullisia ja umamimaisen maun vuoksi niitä onkin kutsuttu leikkisästi luonnon omaksi natriumglutamaatiksi!

Kahvikuppi ja inkiväärileivonnainen

Sallittuja herkkuja

Hyllymme pullistelevat sallittuja herkkuja suklaakuorrutteisista marjoista pähkinäisiin patukoihin, mutta hehkutetaan hetken inkivääriä, joka on erinomainen esimerkki vähän paremmasta naposteltavasta. Organic Healthin luomulaatuinen inkivääripala on ihanan kipakka makunautinto sellaisenaan ja sitä voi käyttää ruoanlaittoon sekä leivontaan. Kuivattu inkivääri on makeutettu hedelmäsokerilla. Kipakan makea herkku ei ole siis lisä- ja väriaineiden kyllästämä sokeripommi, vaan ihan oikea inkivääri, jolla on myös terveydelle suotuisia vaikutuksia. Antioksidanttinen inkivääri tukee mm. vastustuskykyämme, sydämen terveyttä ja ruoansulatuksen toimintaa. Todellakin sallittu herkku!

Asetelma pähkinöistä ja siemenistä lasipurkeissa

Pähkinät & siemenet ovat ravinnerikkauden aarreitta

Lämmin suositus pähkinöiden ja siementen lisäämiselle ruokavalioon, sillä niistä löytyy hyviä rasvoja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Kaikille tuttu maapähkinä esimerkiksi sisältää runsaasti proteiinia, kaliumia ja fosforia. Maapähkinävoi sopii leivänpäälle ja ruoanlaittoon - maapähkinävoilla höystetyt kastikkeet maistuvat taivaallisen hyvälle. Luomuviljellyt auringonkukansiemenet puolestaan sisältävät runsaasti magnesiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä sekä ne ovat myös seleenin lähde. Manteleista löytyy kalsiumia ja moni suosiikin hyvänmakuista mantelimaitoa perinteisen sijaan. Kurpitsansiemenet ovat proteiini- ja mineraalipitoista syötävää ja ne sisältävät kosolti rautaa. Adukin luomulaatuiset luottotuotteet ovat muuten komeilleet valikoimissamme jo 80-luvulta saakka, jolloin molemmat yritykset perustettiin!

TerraSanan vaalea tahini tiivistää herkullisella tavalla seesaminsiementen ravintorikkauden ja herkullisen pähkinäisen maun. Vaalea tahini on valmistettu 100 % kuorituista ja paahdetuista luomuseesaminsiemenistä - eikä siihen ole sitten lisättykään muuta, ei edes suolaa tai sokeria! Pähkinäisen makuinen tahini on perusraaka-aine huikean herkullisen hummuksen valmistuksessa ja sitä voi käyttää myös levitteenä. Hummus sopii puolestaan yhteen falafelpyöryköiden kanssa, jotka ovatkin erinomainen ensiaskel kasvispainotteisen ruoan lisäämisessä, sillä niitä saa tänä päivänä aivan pienimmästäkin kulmakioskista ja ne sopivat erinomaisesti niin arkeen kuin juhlaankin! Falafelpyöryköitä uskaltaa yleensä maistaa vannoutuneimmatkin pihvin mutustelijat ja ne jäävät varsin helposti koko perheen perusruokavalioon. Ja toki niitä valmistaa helposti itsekin kotikeittiössä, vaikka isomman satsin pakkaseen!

Seesaminsiemenilläkin on terveysvaikutuksia, sillä ne sisältävät mm. omega-6 eli linolihappoa 25,2 g/100 g. Linolihappo puolestaan edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 10 g LA:ta (linolihappoa).

Asetelma, jossa omenoita ja omenasiiderietikkaa.

Omenasiiderietikka hyvinvoinnin tueksi

Omenasiiderietikka on noussut suureen suosioon ruuansulatuksen toimintaa ja vatsan hyvinvointia arvostavien asiakkaidemme keskuudessa. Omenasiiderietikka on yksi niistä tuotteista, joka on aiheuttanut pöhinää terveystietoisten ihmisten parissa ja moni ottaakin omenasiideritikan käyttöön ruokavalion tuunauksen alussa. RAW Healthin Omenasiiderietikka on täysin luonnollinen, pastöroimaton ja suodattamaton tuote, joka sopii myös raakaruokailijoille. Erinomainen salaatinkastike sellaisenaan tai vaikkapa sinapin ja hunajan kera.

Asetelma sienistä, leikkuulaudalla ja sen ympärillä

Funktionaaliset sienet apunasi

Moni käy kyllä sienimetsässä ja herkulliset kanttarellit sekä herkkutatit maistuvat, mutta oletko koskaan kokeillut funktionaalisia sieniä? Sienissä piilee aivan valtava potentiaali ja koska niitä on niin suunnaton määrä, vain murto-osa niistä on saatu tutkittua. Osa funktionaalisista sienistä on maailmalla aivan peruskauraa, johon meillä länsimaissa vasta tutustutaan, tutkitaan ja odotellaan koska niistä saa kertoa sen, mikä kaukomaissa on vuosisatoja kulkenut perimätietona. Kiinnostus sieniä ja niiden mahdollisuuksia kohtaan kasvaa koko ajan ja sen myötä myös tutkimustietoa saadaan koko aika lisää. Meillä tunnetuimmat funktionaaliset sienet ovat tällä hetkellä mm. chaga eli pakuri, Lions´s mane eli siiliorakas, sekä reishi. Kahvit, kaakaot ja erilaiset juomasekoitukset ovat oivallinen ja turvallinen tapa tutustua näihin metsien aarteisiin - vaikkei olisikaan sienten ystävä herkuttelumielessä.

Foodinin Flow kahvi on funktionaalinen juomajauhesekoitus, joka sisältää herkullisen maun lisäksi kutkuttelevan kiinnostavan kombon ravinteita. Kahvissa tehojaan toteuttaa lion’s mane -uute sekä teobromiini. Lion´s mane eli siiliorakas nauttii erityistä suosiota keskittymistä kaipaavien työmuurahaisten ja opiskelijoiden keskuudessa. Lion´s mane sisältää myös beetaglukaania, tuota kaurasta tuttua ravintokuitua, joka edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Ei siis aivan ihan mitä tahansa kahvia - kokeile vaikka heti seuraavalla kahvipaussilla ja antaudu flown valtaan!

Four Sigmatic on puolestaan yhdistänyt Lion´s mane- ja pakuriuutteita sekä ruusujuurta parhaimman laatuiseen luomuarabica-pikakahviin. Sienivoimaa puhkuvassa kahvissa komeilee ainesosana myös pohjolan ginseng-lempinimen saanut Ruusujuuri (rhodiola rosea), joka tukee hermostoa ja kognisiivisia toimintoja ja vaikuttaa suotuisasti mielen hyvinvointiin. Adaptogeeninen ruusujuuri auttaa kehoa mukautumaan vaihteleviin olosuhteisiin, hillitsee stressiä, tasapainottaa mieltä, edistää suorituskykyä ja tukee fyysistä kuntoa sekä vaikuttaa suotuisasti myös sydämen ja verenkiertoelimistön terveyteen.

Pakuri on imenyt itseensä kaikkea sitä puhdasta hyvää, jota metsillämme on tarjota ja se pyrkii auttamaan kehoamme pystymään parhaimpaansa. Pakuriin liittyy sellainen erityispiirre, ettei sitä saa käyttää samanaikaisesti antibioottien, verenohennuslääkkeiden, penisiliinin tai suonensisäisen glukoosin kanssa.

Four Sigmaticin Instant Lion´s Mane juomaines sisältää siiliorakasta, minttua ja tähtianista, eli se on varsin raikas tapa nauttia Lion´s Manen iloista - eli keskittymishattu päähän ja raikasta siiliorakasjuomaa huiviin, niin johan hommat luistaa!

Tunnelmallinen kuva teekupposesta ja kirjasta kynttilänvalossa.

Terveysvaikutteiset teenautinnot

Teen siemailu on paitsi moniaistillinen nautinto, usein myös terveyttä edistävä tapa. Ruohonjuuren teet ovat luomulaatuisia ja jokaisessa niissä piilee oma hyvinvoinnin hippusensa. Esittelemme tässä kaksi oivaa teevaihtoehtoa, jotka sopivat loistavasti ruokavalion kevenyksenkin yhteyteen!

Stomach Eease on vatsaa hellivä kofeiiniton yrttitee, jossa on sekoitettuna lempeän makeaa ja ilmavaivojakin ehkäisevää fenkolia rauhoittavan piparmintun ja korianterin kera. Ripaus kardemummaa ja inkivääriä antavat luonnetta ja makua hellään teehetkeen. Fenkoli (Foeniculum vulgare) on tuttu tuki keventäjille, sillä se auttaa kehoa puhdistautumaan. Fenkolia käytettänkin usein erilaisissa detox-tuotteissa. Piparmintulla, kuten fenkolillakin on ilmavaivoja ja vatsankipristelyjä ehkäisevä vaikutus. Inkivääri tunnetaankin jo hyvin ruoansulatuksen terveyttä edistävistä ominaisuuksistaan. Ihana jälkiruokatee!

Green Energy -tee puolestaan mahtavan raikas ja energisoiva tee, jossa vihreän teen kaverina kognitiivista suorituskykyä edistää guarana. Vihreä tee on myös suoliston ystävä, ja se edistää myös hampaiden ja ihon hyvinvointia ja on sydämellekin ystävällinen. Sitruunaruoho, piparminttu ja seljankukka tuovat teehen raikasta makua. Erinomainen kulauteltava vaikkapa pitkin päivää, niin pysyy skarppina ja fressinä.

Toivottavasti tärpeistä oli iloa ja pursut kohta energiaa ja hyvää oloa!

Me Ruohonjuuressa haluamme tehdä hyvän puolella olemisesta mahdollisimman helppoa. Siksi asiantuntijamme ovat kuratoineet sinulle valmiiksi kimaran hyvän olon tuotteita, jotka kunnioittavat niin maapalloamme, kuin kaikkea elämää sen sisällä. Meille voi siis vain saapastella sisään ja kaikki ostokset ovat ovat parempi valinta niin oman hyvinvoinnin, kuin luonnonkin kannalta. Tervetuloa Ruohonjuureen hyvän olon ostoksille >

************************* 

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:

M-2008-1061 2376 - Golden root,;(Rhodiola rosea), - Heart and vascular system
M-2008-1061 2659 - extract of rhodolia (Rhodiola rosea) - adaptogen, helps to stimulate nervous system
M-2008-1061 2829 - Roseroot (Rhodiola rosea) - Physical performance and condition. Antioxidativity
M-2008-1061 3877 - Rhodiola rosea (Common Name : Rhodiola) - Cognitive and mental performance

M-2008-1061 2170 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Immune health

M-2008-1061 2171 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Heart health

M-2008-1061 2172 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Digestive health

M-2008-1061 2506 - Zingiber officinale (Ginger) - Wellbeing during travelling

M-2008-1061 2726 - Ginger (Zingiber officinale) - Tonus/vitality

M-2008-1061 2867 - Zingiber officinale - Blood sugar metabolism

M-2008-1061 4200 - Zingiber officinale RHIZOME - Immunity & antioxidant.

M-2008-1061 2692 - Fennel (Foeniculum vulgare) - Spasmolytic and carminative effect.
M-2008-1061 2742 - Fennel (Foeniculum vulgare) - Urinary elimination - Detoxification
M-2008-1061 3940 - Fennel (Foeniculum vulgare) - Supports activity of lacteal glands.
M-2008-1061 3941 - Fennel (Foeniculum vulgare) - Supports secretion of mucus.
M-2008-1061 2696 - Peppermint (Mentha piperita) - Carminative effect.
M-2008-1061 2698 - Peppermint (Mentha piperita) - Spasmolytic effect.

M-2008-1061 2063 - Guarana - Guarana and mental performance
M-2008-1061 2103 - Paulinia cupana (Common Name : Guarana ) - Cognitive performance

M-2008-1061 1111 - Catechins ä Green tea (camellia sinensis) - Dental health
M-2008-1061 1113 - Catechins ä Green tea (camellia sinensis) - Cholesterol
M-2008-1061 1114 - Catechins ä Green tea (camellia sinensis) - Heart health
M-2008-1061 1116 - Catechins ä Green tea (camellia sinensis) - Gut flora
M-2008-1061 1117 - Catechins ä Green tea (camellia sinensis) - Cognitive function
M-2008-1061 1118 - Catechins ä Green tea (camellia sinensis) - Colon health
M-2008-1061 1119 - Catechins ä Green tea (camellia sinensis) - Skin care