Fuel food pähkinänkuoressa

Fuel food on kehon fast foodia: nopeasti sulavaa, nopeasti imeytyvää ja nopeasti energisoivaa, energiatiheää ravintoa, joka auttaa kroppaa kiinteytymään.
Fuel food pähkinänkuoressa
Fuel food –ruokavalion pointtina on virtaviivaistaa vartalo syömällä ravinteikasta ruokaa ja optimoimalla treenaaminen ruokarytmiinkin sopivaksi – tai toisin päin.

Ajatuksena on, että oikein ajoitetut ja ravinnetiheät pöperöt antavat ihanteellisesti energiaa treeneihin ja eivätkä sen seurauksena verensokeritkaan heilahtele holtittomasti.


Enemmän Fuel foodia
= enemmän lihasta
= vähemmän rasvaa


Fuel food –ruokavalion pohjana on ajatus siitä, että kun ruoka on valmistettu mahdollisimman käsittelemättömistä aineksista, osaa kroppa käyttää sen parhaiten hyödykseen.

Luonnollisuuden ja lisäaineettomuuden lisäksi tärkeää on, että ruokavalio koostuu mahdollisimman ravinnerikkaista aineksista ja että ruokavalio sisältää luonnollisessa muodossaan kaikkia makroravinteita, mineraaleja, hivenaineita ja aminohappoja.


Oleellista Fuel food –ajattelussa on myös ruokailun oikea-aikaisuus: ihmisen luonnollisesta hormonien tuotannosta ja vuorokausirytmeistä johtuen keho tarvitsee erilaisia ravintoaineita päivän eri aikoina.


Fuel food –ruokavaliossa lähdetään siitä ajatuksesta, että tiivis ravinto tuottaa tiivistä kudosta. Kun höttöpöperöille annetaan huutia, painokin pysyy hallinnassa ja lihasmassaa kertyy.

 


Fuel food optimoi annoskoon

Jos ruuasta ei saada riittävästi ravintoaineita, elimistö ei eritä kylläisyyshormoneja eikä syömähalu taltu.

Ravintorikasta fuel foodia suosimalla annoskoko on helpompi pitää sopivana ja syöminen muutenkin napakasti hallinnassa, lihakset kehittyvät treenatessa mallikkaasti ja niin luusto kuin sydän- ja verenkiertoelimistökin pysyvät mukavasti kondiksessa.

Fuel food -ruokavalion kulmakivet

Maitotuotteita tai viljaa ei fuel food -ruokavalioon ei kuulu juuri ollenkaan vaan ravitsemuksen kulmakivinä komeilevat


  • mantelit, pähkinät, siemenet

  • pinaatti, tummanvihreät lehtikasvikset

  • bataatti ja täysjyväriisi

  • kalkkuna ja kala

  • kananmunat ja valkuaiset

  • heraproteiinijauhe

  • pavut ja palkokasvit

  • kaura

  • marjat ja banaani

  • superfoodit, joista etenkin: ruusujuuri, kookosöljy, maca-jauhe, goji-marjat, chia-siemenet, spirulina, chlorella, Opti MSM, tocotrienols, siitepöly.


Fuel food vs. paleo

Fuel food-ruokavalio ponnistaakin paleoliittisen ruokavalion pohjalta ja soppaa kauhotaankin pitkälti luolamiesten meiningillä.

Olennaisena erona paleoon on se, että fuel foodissa palkokasviksia, mukulajuureksia (paitsi perunaa) sekä tiettyjen kasviöljyjä suositaan ja myös raakamaitoa ja heraproteiinia käytetään.

Lue lisää Fuel food -ruokavaliosta Hanna Skytän kirjasta:
Fuel Food - Syö kroppasi kiinteäksi. (Tammi, 2014).