Foodin-raakasuklaat ovat vastuullisia valintoja

Olipa kerran kaakaopapu - siitä se suklaankin tarina lähtee liikkeelle. Kaakaon- ja suklaantuotantoon liittyy nykyäänkin vielä vakavia epäkohtia: lapsi- ja orjatyötä, epäinhimillisiä työolosuhteita ja äärimmäisen kehnoa palkkausta. Onneksi reiluin pelisäännöin tuotettuja suklaita on kuitenkin olemassa - pelkästään sellaisia löydät Ruohonjuuren hyllyiltä. Meillä myytävistä suklaista nauttijalleen koituva ilo ei ole muilta pois. Vastuullisten suklaiden popsimisesta jaa hyvä jälkimaku. Tässä jutussa perehdymme Foodin-sarjan suklaissa käytetyn kaakaon tuotantoon.
Foodin-raakasuklaat ovat vastuullisia valintoja

Foodin-sarjan suklaissa ja muissa kaakaopitoisissa tuotteissa käytetty kaakao on tuotettu vastuullisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti - ihmistä ja luontoa kunnioittaen.

Foodin-tuotteiden kaakaon alkuperä

Foodin-tuotteiden kaakao on perulaista, Criollo-alkuperäislajiketta. Kyseinen, laadultaan ylivertaiseksi kehutun kaakaopavun historia ulottuu kauas, aina Perun Amazonian vehreisiin sademetsiin saakka. Criollo-kaakaopavut viljellään kestävän kehityksen mukaisesti ja tuotetaan reilun kaupan pelisääntöjä noudattaen - ympäristöä ja viljelijöitä kunnioittaen. Luonnon monimuotoisuuden säilymiseen kiinnitetään aivan erityistä huomiota.

Paremman maailman kaakao on pienviljelijöiden puolella

Foodin-tuotteisiin käytetty kaakao tuotetaan pienissä, 10-15 perheviljelijän pienviljelijäyhteisöissä. Yhteisöjen kanssa kehitetään yhdessä kestävän kehityksen mukaisia viljelymenetelmiä ja viljelijöiden neuvonnasta ja koulutuksensta huolehditaan. Kaakaonviljelyyn liittyvän opin lisäksi pienviljelijäyhteisöt saavat ilmaista koulutusta terveyden edistämisessä kuten hygienia- ja ravintoasioissa.

Pienviljelijöille tarjotaan yhteiset tilat, joissa kaakao fermentoidaan, kuivataan ja jatkokäsitellään Suomeen lähetettäväksi. Heille lainataan myös veloituksetta viljelyä avittavia työkaluja sekä heillä on mahdollisuus saada elämää helpottavia lainoja ilman korkoa.

Tärkeää on varmistaa myös se, että pienviljelijät saavat riittävän korvauksen ahkerasta työstään. Kaakaontuottajien koulutus luonnonmukaisiin viljely- ja tuotantomenetelmiin (esimerkiksi kompostointiin) auttaa myös satoja paremmiksi ja siten leipää leveämmäksi. Kun viljelijäperheiden toimeentulo on turvattu, myös heidän lapsensa voivat käydä koulua. Kaakaontuottajia tuetaan myös lastensa opintoihin liittyvissä maksuissa ja esimerkiksi vaatteiden hankkimisessa.

Raakakaakaon terveyshyödyt

Jumalten ruuaksikin toisinaan kutsuttu raakakaakao on ravinteikas ruoka-aines, joka saa luovuuden kukkimaan ja hymyn huulille. Raakakaakaon nauttimisen on todettu lisäävän hyvänolon tunnetta ja edistävän rentoutumista.

Tämän lisäksi ravinteikas ja korkealle arvostettu raakakaakao avittaa myös laihdutusta rasva-aineenvaihduntaa lisäämällä ja se laittaa veren virtaamaan.

Kaakaon eri ainesosat myös suojaavat soluja ja auttaa taistelussa vapaita radikaaleja vastaan, samalla vähentäen oksidatiivista stressiä.

Tiesitkö muuten, että kaakao on yksi magnesiumrikkaimmista elintarvikkeista? Ja magnesiuminhan tiedetään tunnetusti vaikuttavan peräti 300:n reaktioon elimistössä. Liekö olemassa juurikaan kaakaotuotteita herkullisempaa tapaa napata kehonsa hyödyksi aimo annos magnesiumia?

Fermentoinnissa piilee kaakaon ainutlaatuisen aromin salaisuus

Kypsiksi kehittyneet kaakaopavut kerätään viljelijöiltä ja kuljetetaan fermentoitavaksi ja kuivattavaksi yhteiselle, pienviljelijäyhteisöä varten rakennetulle asemalle. Aluksi kaakaopavut fermentoidaan 4-5 päivän ajan. Fermentoinnin ansiosta kaakaopavun aromit kehkeytyvät ensiluokkaisiksi ja värinsäkin vaihtuu violetista kauniin ruskeaksi.

Fermentoidut pavut kuivataan. Sadekaudella kuivaus tapahtuu koneiden avustuksella kun taas kesällä aurinko kuivattaa laveteille levitellyt kaakaopavut. Onnistuneesti kuivatut kaakaopavut ovat valmiina popsittavaksi sellaisenaan tai jatkokäsitelväksi kaakaotuotteiksi. 

Kokonainen raakakaakaopapu on luonnollisesti se kaikkein käsittelemättömin kaakaotuote.

Kokonainen kaakaopapu

Kokonainen raakakaakaopapu on luonnollisesti se kaikkein käsittelemättömin kaakaotuote. Kyseessä on vahva makuelämys, joka sopii dipattavaksi esimerkiksi hunajassa. Vahva valinta: pari papua päivässä riittää.

Raakakaakaopalaset eli raakakaakaonibsit

Raakakaakaopalaset eli -raakakaakaonibsit valmistetaan kuorimalla ja rouhimalla kaakaopapuja. Kaakaopalaset sopivat mitä mainioinnin naposteltavaksi sellaisenaan tai vaikkapa osana tarmoa tuovia evässekoituksia. Nibseillä voi oikein oivallisesti ryydittää monenmoisia jälkiruokia tai myslejä tai niillä voi tuoda mukavaa purutuntumaa vaikkapa leivonnaisiin, puuroihin ja smoothieisiin. 

Raakakaakaomassa

Kaakaomassa jauhetaan kaakaopalasista perinteisellä kivimylly- eli stone ground-menetelmällä. Siksi sen koostumus on samettisen pehmeä ja maku täyteläisen herkullinen. Kaakaomassaa voit käyttää niin palasina, rouheena kuin sulatettunakin erilaisissa jälkiruoissa, smoothieissa tai itsetehdyn raakasuklaan ainesosana.

Raakakaakaovoi

Kaakaovoita saadaan puristamalla kaakaomassasta. Kaakaovoi on oivallinen valinta esimerkiksi leivonnassa, jälkiruuissa tai smootheihiessa. Kaakaovoista voi myös kätevästi kotikonstein loihtia makumaailmaltaan ihastuttavan täyteläistä valkosuklaata.  Houkuttelevan makealta tuoksuva kaakaovoi sulaa käsien välissä ja imeytyy hyvin myös ihoon. Kaakaovoita voidaankin loistavasti käyttää rakkauden tunnetta vahvistavaan, kahdenkeskiseen hierontaan.

Raakakaakaojauhe

Kaakaojauhe on jauhettua kaakaomassaa. Raakakaakaojauhe sopii mitä mainioimmin vaikkapa monenlaisiin kuumiin juomiin, leivontaan ja raakasuklaan valmistukseen.