Hyvä yöuni vahvistaa vastustuskykyä - kunnolla nukkumisesta on tullut trendikästä

Riittävän nukkumisen ja laadukkaan unen arvostus ovat nousseet ansaitsemaansa arvostuksen. Enää ei naureskella "kuolema kuittaa univelat" -lausahduksille vaan hyvää yöuni ymmärretään olennaiseksi osaksi kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Nukkumisesta onkin oikeastaan tullut trendikästä!
Hyvä yöuni vahvistaa vastustuskykyä - kunnolla nukkumisesta on tullut trendikästä

Hyvä yöuni vahvistaa vastustuskykyä ja tekee monipuolisesti hyvää - selvähän se! Unen aikana elimistö palautuu päivän rasituksista ja aivot “siivoutuvat” sinne sammioituneesta “kuonasta”.

Hyvin tiedossa on, että univaje muuttaa kroppamme hormonitoimintaa ja vaikuttaa elimistöön negatiivisesti - kuten mikä tahansa muukin stressitekijä. Stressin puolestaan tiedeyään heikentävän vastustuskykyä, sillä se muuttaa immuunijärjestelmän toimintaa ja voi helpottaa taudinaiheuttajien pääsyä elimistöön. Stressatussa kropassa uurastava immuunijärjestelmämme ei kykene tuottamaan tarpeeksi vasta-aineita torjuakseen infektioita tehokkaasti.

Elimistö kokee unen puutteen uhkatilana, joka laukaisee voimakkaan puolustusreaktion, jossa esimerkiksi veren tulehdus- ja kortisoliarvot kohoavat. Pitkään jatkuva univaje vaikuttaisi osaltaan olevan myös useiden kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, lihavuuden ja masennuksen taustalla. Stressissä myös kudosten katabolia eli hajoamistila kiihtyy. Lihakset siis hajoavat normaalia kiivaammin, joten erityisesti kuntoilijan kannalta tämä on ei-toivottu asia. Tämän lisäksi univajeesta aiheutuva stressi lisää rasvan kertymistä vyötärölle ja sisäelimiin, joten voidaan hyvin sanoa että univaje myös lihottaa.

Uni on välttämätöntä palautumisaikaa etenkin tietotyötä tekevän aivoille. Luovuus kukkii, tarkkaavaisuus on terävä ja ongelmanratkaisukyky leikkaa, kun ihminen nukkuu riittävästi. Hyvässä unessa hengitys rauhoittuu, verenpaine laskee, pulssi hidastuu, elimistö palautuu, opitut asiat tallentuvat pitkäkestoiseen muistiin ja kaiken tämän seurauksena yleinen elämänlaatu paranee.

Höyhensaarta kohti lempeillä iltarutiineilla - ota yrtit avuksi!

Tiedetään, että ylettömän stressaantuneena uni on pinnallista - eikä siis laadultaan erityisen palauttavaa. Siksi onkin luonnollisesti tärkeää saada stressi hallintaan ja pyrkiä rauhoittamaan mielensä etenkin ilta-aikaan. Lempeästi rauhoittavat iltarutiinit laskevat kehon ja mielen kierroksia hektisenkin päivän hulinoista. Meditointi, hengitysharjoitukset, piikkimatolla pötköttely, sauna, avanto, jooga, kupponen lämmintä hörpiskeltävää - esimerkiksi kaikki nämä keinot rentouttavat laadukasta unta varten.

Useiden yrttien tiedetään myös sekä helpottavan unen saantia että parantavan sen laatua. Esimerkiksi kamomillan, laventelin ja valeriaanan vaikutukset uneen tunnetaan jo satojen vuosien ajalta. Pukka on yhdistänyt vanhan tietämyksen ja modernin tutkimuksen tiedot huippufunktionaalisiksi (ja hyvänmakuisiksi) teejuomiksi, joilla on mahdollista parantaa unta ja tehostaa vielä entisestään vastustuskykyä. Pukkan Night Time -iltatee nauttii klassikkomainetta Nukkumatin houkuttajana. Moni on todennut omakohtaisesti sen lempeän tehon, joka perustuu mm. rauhoittaviin kauranverson- , kamomillan- ja laventelinkukanuutteisiin sekä etenkin valeriaanaan ja sen lisäksi tasapainottavaan tulsiin. 

Pukka-teesarjan uutuutena paistattelee mehukas Night Time Berry -iltatee, joka tyynnyttää mieltä ja kehoa kamomillan, laventelin ja valeriaanan voimin, mutta samalla boostaa myös vastustuskykyä marjoilla ja echinacealla (punahattu-uute). C-vitamiinipitoiset mustaherukka, ruusun- ja seljanmarja tunnetaan myös kehoa vahvistavina tehopakkauksina. Tämän teen avulla voitkin siis näppärästi buustata sekä unta että vastustuskykyä!