Fonio valloittaa kotikeittiöiden herkkusuut!

Adukin foniojauhot ovat mielenkiintoinen uutuus kaikkien herkkusuiden ja kotikokkien keittiöihin! Luontaisesti gluteenittomalla, luomulaatuisella foniojauholla taiot kaikkea mahdollista herkkua puurosta pannukakkuihin. Alhaisen glykeemisen indeksin vuoksi foniojauhot soveltuvat myös diabeetikoille. Jauhoille löytyy niin monia käyttötarkoitusta, kun on kokkejakin!
Ruohonjuuri verkkokauppa Foniojauho

Mitä on fonio ja mistä se on kotoisin?

Fonio (Digitaria exilis tai Digitaria iburuaon afrikkalainen ruohokasvi, josta saatavat luontaisesti gluteenittomat siemenet ovat helppo ja maistuva vaihtoehto ruoanlaittoon. Maultaan fonio on herkullinen, hieman pähkinäinen ja sitä voi käyttää monipuolisesti muiden viljakasvien tapaan. Fonion siemeniä käytetään pitkälti hirssin ja riisin tapaan ja foniojauhoa samoin hirssi- tai riisijauhon tapaan.

Fonio on hirssin sukulainen kasvi, joka pärjäilee hyvin melko karuissakin oloissa. Siksi se onkin yleinen viljelykasvi Afrikassa. Fonio viljellään lähes aina luonnonmukaisen viljelyn periaattein (vaikkakaan se ei tietenkään aina ole luomusertifioitua), sillä se tuottaa luonnollisesti itse oman torjunta-aineensa, eikä täten vaadi kemiallisten torjunta-aineiden käsittelyä.

Mitä foniojauhoista voi valmistaa?

Foniosta voi valmistaa vaikka vallan mitä! Sitä voi käyttää lisukkeena pääruuille tai esimerkiksi salaatteihin korvaamaan kvinoaa tai couscousia. Fonio toimii myös leivonnassa, siitä voi valmistaa vaikkapa herkullisia foniolettuja. Foniojauhot sopivat myös diabeetikoille. Luontaisesti gluteenittomana fonio on myös vatsaystävällisempi kuin monet muut viljat. Hyvän makunsa ja monipuolisuutensa ansiosta se toivotetaan ilolla tervetulleeksi keliaakikkojen lisäksi kaikkien muidenkin keittiöihin.

IDEOITA JA RESEPTEJÄ FONION KÄYTTÖÖN

*Resepteissä on muunnettu maailmalla usein mittana käytetty ”kuppi” desilitroiksi, 1 cup = 2,40 dl.

Kaakao-appelsiini foniopuuro (2 hlölle)
Mitäpä jos aloittelisit aamusi astetta herkullisemmin peruspuuron sijaan! Mahtavan herkullinen, suklainen appelsiinilla sävytetty foniopuuro tuo aurinkoa päivääsi heti aamusta!

AINEKSET:

  • 50 g Aduki foniojauhoja
  • 1 RKL kaakojauhoja
  • 2,40 dl kasvimaitoa – esim. kauramaito toimii hyvin
  • 2,40 dl vettä
  • Appelsiinimehua piristyksesi ja makua tuomaan
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl vaniljasokeria

VIIMEISTELYYN:

  • 1 RKL vaahterasiirappia
  • 1 RKL kaakaonibsejä päälle

VALMISTUS:

Laita kaikki ainekset viimeistelyyn tarkoitettuja aineksia lukuun ottamatta kattilaan keskilämmölle. Keitä jatkuvasti sekoittaen noin 10 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu mieleiseksesi. Siirrä kulhoon ja koristele mielesi mukaan ja nauti!

Foniolla täytetyt tomaatit (2-3 hlölle)
Tämä herkullinen, ravintorikas ja yksinkertainen ruoka sopii niin arkeen, kuin viikonloppuvieraillekin tarjottavaksi vaikkapa alkuruokana!

AINEKSET:

  • 1,8 dl Adukin foniojauhoja, kypsennettynä
  • 5-6 medium kokoista tomaattia
  • 50 g tofumurua
  • 3 herkkusientä, leikattuna pieniksi paloiksi
  • 1 shalottisipuli
  • 1,20 dl persiljaa
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • 5 RKL oliiviöljyä, josta 1 RKL massaan ja 4 RKL pirskotteluun
  • 1 valkosipulinkynsi pilkottuna
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • kourallinen saksanpähkinöitä pienittynä


VALMISTUS:

Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Leikkaa tomaatin päältä siivu kanneksi, poista malto, koverra tomaatit ja laita kannet sivuun. Aseta tomaatit uunipellille.

Sekoita kulhossa sipuli, kypsennetty fonio, 1 ruokalusikka oliiviöljyä, herkkusienet, tofumuru, shalottisipuli, puolet persiljasta, suola, pippuri ja paprikajauhe.

Täytä tomaatit sekoituksella ja ripottele päälle puolet saksanpähkinöistä. Laita kansi päälle ja pirskottele loput oliiviöljystä ja pähkinöistä päälle.

Paista uunissa on 30-40 minuuttia – tarjoile lämpimänä tai kylmänä!


Foniopyörykät kermaisella polentalla ja herkkutattikastikkeella (pyörykoitä n. 12-14 kpl)
Huippuherkullinen voittajaresepti! Tämä ravinteikas lohturuoka valloittaa mielet ja masut. On myös miellyttävän helppo valmistaa. Kun ruokahalu on saatu heräteltyä täytetyillä tomaateilla, pääruokana jatkaa luontevasti nämä vähän paremmat pyörykät.

AINEKSET FONIOPYÖRYKÖIHIN:

  • 3,60 dl Aduki foniojauhoa (kypsää)
  • 1,20 dl jauhoja
  • 1,20 dl, sieniä pilkottuna
  • 1 shalottisipuli, hienoksi pienittynä
  • 0,60 dl tuoretta persiljaa pilkottuna
  • 1 kananmuna ((vegaanit voivat korvata kananmunan esim. VegEgg kananmunankorvaajalla)
  • 2 valkosipulinkynttä, hienoksi pilkottuna
  • suolaa ja pippuria maun mukaan


AINEKSET KASTIKKEESEEN:

  • 4,8 dl sieniä, pilkottuna
  • 3 RKL kasvi- tai kookosöljyä
  • 1,20 dl, kuivattuja herkkutatteja
  • 4,8 dl vettä
  • 1 valkosipulinkynsi hienoksi pienittynä
  • 1,20 dl kermaa
  • 1 RKL jauhoja kastikkeen suurustukseen


AINEKSET POLENTAAN:

  • 1,20 dl polentaa
  • 3,60 dl kookoskermaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta


VIIMEISTELYYN:

2 RKL tuoretta pienittyä persiljaa sekä suolaa ja pippuria maun mukaan

VALMISTUS:

Foniopyörykät:
Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita (n. puoli minuuttia), kunnes kaikki on hyvin sekoittunutta tasaista massaa. Pyörittele pyöryköiksi käsin tai vaikkapa jäätelökauhan tai ruokalusikan avulla.

Herkkutattikastike:
Kiehauta vettä isossa kattilassa ja lisää kuvatut herkkutatit, keitä noin 10 min ja ota sivuun. Kuumenna öljy isossa pannussa keskilämmöllä. Kun pannu on kuuma, lisää pilkotut sienet ja paista muutama minuutti, lisää suola ja valkosipuli ja paista kunnes sienet ovat kauniin ruskeita.

Lisää joukkoon sienten keitinvettä, vähennä lämpöä ja anna porpatella hiljalleen muutama minuutti. Lisää kerma ja keitä vielä noin 5 min. Jos kastike on liian vetistä, nappaa puoli kuppia (1,20 dl) erilliseen kulhoon, lisää pikkaisen jauhoja ja sekoita hyvin.

Lisää seos sitten takaisin pannulle ja keitä vielä pari minuuttia, kunnes saat tasaisen lopputuloksen. Lisää lopuksi foniopyörykät kastikkeeseen ja sekoita varovasti. Keitä pari minuuttia, sen verran, että pyörykät lämpiävät.

Kermainen polenta:
Kiehauta vesi, lisää polenta ja sekoita hyvin. Keitä noin 5-7 minuuttia, lisää kookoskerma ja keitä vielä toiset 5 minuuttia, kunnes polenta on paksuuntunut.
Viimeistele suolalla ja pippurilla sekä persiljasilpulla.

Foniopannukakut (6-8 pannukakkua)
Jos vatsa vielä vetää, niin jälkkärinä toimii mahtavasti nämä ihanan ilmavat amerikkalaistyyliset foniopannukakut. Voi toki syödä välipalana muuten vaan. Tai iltapalana. Noh, totuushan on, että pannukakut menee aina! Kukapa voisi vastustaa näitä ilmavia pehmoisia herkkuja. Paista pino ja perhe kiittää!

AINEKSET:

  • 2,4 dl Aduki foniojauhoja (kypsennettynä)
  • 3 RKL kaurajauhoja
  • 1,20 dl soijamaitoa
  • 1 kananmuna (vegaanit voivat korvata kananmunan esim. VegEgg kananmunankorvaajalla)
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 0,25 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl vaniljauutetta
  • 2 RKL sulatettua kookosöljyä plus 1 RKL paistamiseen
  • Viimeistelyyn: tomusokeria ja vaahterasiirappia

VALMISTUS:

Sekoita kypsennetty fonio ja kuivat ainekset omassa kulhossaan ja kosteat ainekset omassaan. Yhdistä sitten keskenään, kunnes saat tasaisen sekoituksen. Laita sivuun 10 minuutiksi.

Lämmitä pikkaisen kookosöljyä paistinpannulla keskilämmöllä ja lusikoi taikinaa pannulle noin puoli kuppia (1,20 dl) kerrallaan ja muotoile lastalla pyöreiksi. Paista kullanruskeiksi. Toista, kunnes taikina on loppu. Kasaa pannukakut herkulliseksi vuoreksi ja viimeistele tomusokerilla ja suosikkilisukkeillasi.

Osta omat foniojauhosi täältä, laita kokinhattu päähän ja päästä mielikuvituksesi valloilleen >