Fiksuja vaihtoehtoja peruskahville - ihan ilman kofeiinia

Kaikille kahvipavuista väsätyt ryysteltävät eivät sovi; osaa ihmisistä ajautuu sumppia siemailtuaan ylikierroksille tai saa sydämentykytystä. Onneksi kahville on vaihtoehtoja!
Fiksuja vaihtoehtoja peruskahville - ihan ilman kofeiinia

Moni on huomannut kittaavansa kahvia enemmän kuin olisi hyväksi. Koska liiallisesta peruskahvin hörpiskelystä voi seurata esimerkiksi vatsa- ja unipulmia, entistä useampi on siirtynyt ainakin osittain kahvinkorvikkeisiin. Kofeiinittomien kahvinkorvikkeiden hyötynä on myös se, että sitä voi nauttia hyvillä mielin illallakin Nukkumattia häiritsemättä. Koska tavallisen kahvin piristävä vaikutus saattaai kestää elimistössä jopa kahdentoista tunnin ajan, monet välttelevät tavallisen kahvin ryystelemistä aamupäivän jälkeen. Mutta onneksi kahvin voi siis mainiosti korvata kahvimaisilla kietaistavilla.

Sikurikahvi on kahvinkorvikkeista suosituin

Ruohonjuuren asiakkaiden kahvinkorvikesuosikkina on jo tovin paistatellut Chikko-sarjan herkullisen paahteinen sikurikahvi. Sikurikahvi tunnettiin taannoin pula-ajan antimena mutta sittemmin se on raivannut tiensä terveyttään vaalivien suosioon - eikä syyttä!

Kätevästi kuumaan veteen sekoittuva sikurikahvi on maultaan erehdyttävästi kahvimainen kokemus ja siksi sen saakin vaativimmankin kahvikissan taatusti kehräämään. Luonnollisen vireyttävä sikurisumppi ei sisällä ollenkaan kofeiinia eikä se myöskään ärsytä vatsaa. Siksi sitä voikin huoletta nauttia melkeinpä kahmalokaupalla.

Viljakahvi maistuu paahteisen herkulliselta

Paahdetusta ohrasta, rukiista ja sikurista valmistettu Barleycup-viljakahvi on sekin mitä mainioin vaihtoehto tavalliselle kahville. Maultaan paahteisen herkullinen viljakahvi on kofeiiniton kulatuteltava - ja kaikkein vanhin kahvinkorvike Ruohonjuuren valikoimissa. Vuosikymmenten saatossa viljakahvi on ehtinyt saada vankan kannattajakunnan - eikä mikään ihme!

Voikukanjuurikahvilla on pitkät perinteet

Ruohonjuuren hyllyillä komeileva itävaltalaisen Sonnentorin voikukanjuurikahvi on tuore tuttavuus - vaikkakin sen esiversiot omaavat toki pitkät perinteet. Sikurikorvikkeen tapaan voikukanjuuresta keitetty kahvi oli pula-aikojen tuttavuus. Tiesitkö muuten, että  monipuolisuutensa ansiosta voikukka oli  sotavuosien eniten käytetty korvikekasvi? Itävallassa vanhempi sukupolvi tuntee voikukanjuurikahvin nimellä "Muckefuck", joka juontunee sodanjälkeisestä, ranskankielisestä "mocca faux" -nimityksestä (“väärennös mokasta”). Myös ympäri Eurooppaa voikukanjuuria siis hyödynnettiin kahvinkorvikkeena, kun ajat olivat ankarat ja todellista kahvia niukasti.

Sonnentor-sarjan voikukanjuurikahvi maistuu makoisan maltaiselta, yllättävän kahvimaiselta ja se valittiin helmikuussa digitaalisesti pidetyillä Bio Fach -luomumessuilla yhdeksi vuoden parhaista tuotteista. Voikukanjuurikahvia voidaan valmistaa monin tavoin: mokka- tai pressopannussa tai perinteisesti kahvinkeittimellä. Voikukanjuurikahvia voi myös laittaa pallomaiseen teesihtiin ja hauduttaa siinä irtoteen tapaan kahviksi.

Voikukka juurineen päivineen tunnetaan maksan ja virtsateiden toimintaa tukevana kasvina ja siksi se onkin suosittu apuri paaston tai puhdistuskuurien yhteydessä. Prebioottisena voikukanjuuri tukee myös ruuansulatuselimistön toimintaa ja on hyväksi myös verisuonten terveydelle.

Voikukka juurineen päivineen tunnetaan maksan ja virtsateiden toimintaa tukevana kasvina ja siksi se onkin suosittu apuri paaston tai puhdistuskuurien yhteydessä.

Suomalaiset ovat kahvikansaa. Lipittelemme, särvimme ja siemailemme kahvia kymmenisen kiloa henkeä kohden vuodessa. Kaikissa kupillisissa ei ole hyvä jälkimaku: kahvintuotantoon liittyy yhä paljon vakavia epäkohtia, joiden korjaamiseen voimme jokainen osallistua. Suosikaamme siis reiluin pelisäännöin tuotettua luomukahvia: se on valinta oikeudenmukaisemman maailman ja monimuotoisemman luonnon puolesta. Myös kahvinkorvikkeet ovat loistava valinta - sekä ihmisen että ympäristönkannalta.

Pakurilla pehmeyttä kahvinautintoon

Vaikka Ruokavirasto kielsikin pakurikahvin myynnin Suomessa vajaa vuosi sitten, on jälleen aika laittaa jakoon klassikkovinkki kahvikissojen iloksi.

Kikka kuuluu näin: Kun keität kahvisi tavallisen veden sijasta pakuriteehen, saat juomastasi maultaan pehmeämpää ja vähähappoisempaa. Konsti toimii loistavasti niin suodatin- kuin pikakahvinkin kanssa pelmutessa. Keitä siis ensin pakurikäävän palasista tee ja hyödynnä teetä kahvipohjana. Itse keittelen pakuripaloista jättikattilallisen teetä kerrallaan ja hyödynnän sitä sitten viikon varrella monipuolisesti sekä juomissa että kokkauksessa.

Ruokaviraston taannoinen pakurikahvin myyntikielto perustui tulkintaansa, jonka mukaan pakurikääpä (Inonotus obliquus) on uuselintarvike. Siksi sen käyttö on Ruokaviraston määräyksen mukaan sallittu vain rouheena tai vesi- tai etanoliuutteena ravintolisissä sekä yrttiteenä. Koska pakurikahvi ei tokikaan ole yrttitee tai ravintolisä, on pakurikäävän käyttö siinä kielletty. Ruohonjuuren kahvisiepot toivovat, että tulevaisuudessa tulkinta muuttuisi ja pakurikahvit pääsisivät pannasta.

Kofeiiniton espresso hurmaa mielen ja kielen!

Koska maailmasta tuntui puuttuvan herkullisen täyteläinen, kofeiiniton espressokahvi, Cafetoria-paahtimon Ivan ja Mia päättivät loihtia sellaisen! Luomulaatuisen Freedom-espressokahvin löydät sekä jauhettuna että papuina Ruohonjuuresta!

Freedom-espresso on Cafetorian #resistcaffeine-kahvikimaran tuorein tuttavuus. Myös muut sarjan kofeiinittomat kokemukset odottavat sinua hyllyillämme. Kaikki Cafetoria-pienpaahtimon kofeiinittomat kahvit on valmistettu laadukkaista pavuista, joista kofeiini on poistettu ilman kemikaaleja.