Eroon uupumuksesta

Uupumuksen torjumisessa solujen voimalaitoksiksi kutsuttavien mitokondrioiden toiminnan ylläpitäminen ja energian tuotannon tehostaminen on tärkeää.
Eroon uupumuksesta

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on välttämätön aine elimistön energiantuotannossa. Ilman sitä solut eivät voi tuottaa energiaa kehon käyttöön. Ubikinonin puute havaitaan usein ensimmäiseksi väsymyksenä ja heikkoutena.

Elimistön oma ubikinonituotanto on huipussaan parikymppisenä, ja se alkaa hidastua jo ennen 30 ikävuotta. Myös pitkittynyt stressi ja kova treenaaminen voivat tyhjentää kehon ubikinonivarastoja.
Maksa tuottaa  ubikinonia, jonka synteesi automaattisesti muuntaa soluissa imeytyvään muotoon ubikinoliksi. Joskus muuntuminen ei  toimikaan, sillä synteesiin vaikuttaa mm. entsyymitoiminta ja riittävä seleenin saanti. Erityisesti kasvissyöjen kannattaa huolehtia seleenin saannistaan.
Erityistarpeita varten voi ensin tankata ubikinonin valmiiksi imeytyvää muotoa ubikinolia. Ja varastojen täydennettyä jatkaa  luonnollisella ubikinonilla kehon omaa ubikinonituotantoa tukemaan.

Vain imeytynyt ubikinoni voi vaikuttaa

Eri ubikinonivalmisteiden laaduissa on suuria eroja. Valmistustavasta ja raaka-aineiden laadusta riippuu, kuinka hyvin ubikinoni imeytyy elimistön käyttöön. Itselleen on suotavaa valita luonnollinen ubikinonivalmiste, joka dokumentoidusti  imeytyy elimistön käyttöön.

Koska ubikinoni on rasvaliukoinen, vitamiinin kaltainen aine, sitä suositellaan otettavaksi aterioiden yhteydessä, mieluiten aamupalalla.  

Kirjoittaja: Katja Saarikoski