Biomedin Sisäelinjauhe: ravintorikkaita antimia helppokäyttöisessä muodossa

Maksa, munuaiset ja sydän; sisäelimet ovat ravintoa tulvillaan, mutta aika harva niitä kuitenkin keittiössään hyödyntää. Helppoutta huippuravinteikkaiden sisäelinten käyttöön tuo nyt Biomedin Sisäelinjauhe, joka sopii nakattavaksi pöperöön kuin pöperöön - tai ripoteltavaksi valmiiseenkin ruokaan.
Biomedin Sisäelinjauhe: ravintorikkaita antimia helppokäyttöisessä muodossa

Keskivertosuomalainen pistelee sisäelimiä poskeensa noin sata grammaa vuodessa. Sisäelinten kotikokkaus mielletään vaivalloiseksi ja hiukan epämiellyttäväksikin väkertämiseksi - vaikkakin arvostus niiden ravinteikkuutta kohtaan on selkeästi nousussa. Myös ekologisesta vinkkelistä vilkuillen tuotantoeläimet kannattaisi hyödyntää mahdollisimman tarkkaan - jos niitä kerran meinataan aterioinnin alttarille uhrata.

Sisäelinten hyödyntämisen näkökulmasta suomalaisen ruokakulttuurin voidaan sanoa köyhtyneen vuosikymmenten saatossa. Vielä kolmisenkymmentä vuotta sitten ravinteikkaiden sisäelinten kokkailu oli perusperheissä tavallista tohinaa. Elintason noustua munuaiset vaihtuivat paistiin ja sydän fileisiin. Viime aikoina sisäelinruokien suosio on kuitenkin noussut selkeästi ruokabloggaajien innostuneisuuden vanavedessä. Sisäelinten kokkaustavat ovat tulleet tunnetuimmiksi ja arvostusten niiden ravinteikkuutta kohtaan on kasvanut. Ja selväähän se: kun sisäelimiä oppii valmistamaan oikeaoppisesti, saa niistä väkerretyksi kulinaristisia elämyksiä.

Sisäelimet ovat ravinnetiheää ruokaa

Eläinperäisten elintarvikkeiden sarjassa sisäelimet ehtaa aatelia, mitä ravinnetiheyteen tulee.

Sisäelimet ovat esimerkiksi varsin päteviä B-vitamiinien, fosforin ja magnesiumin lähteitä. Lisäksi niissä on vitamiineja kuin Vilkkilässä kissoja: esimerkiksi A, D, K-vitamiineja. Rautaakin sisäelimissä on - ja vieläpä hiukan yllättäin: raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia on maksassa ja munuaisessa yhtä paljon kuin kuin marjoissa ja hedelmissä.

Maksa on sisäelimistä tunnetuin ja eniten hyödynnetty. A-vitamiinirikkaana mainetta niittänyt maksa on proteiinipimmi, joka sisältää myös kuparia, folaattia ja rautaa. Maksassa on myös Q10-entsyymiä, joka on tullut suosituksi sydämensä hyvinvoinnista kiinnostuneiden keskuudessa. Tunnettua on, että etenkin kovaa kuntoilevat ja urheilijat syövät paljon maksaa, koska mm. sisältämänsä raudan ansiosta se vahvistaa, voimistaa ja ehkäisee väsymystä.

Munuaisissa puolestaan on paljon proteiinia mutta vain vähän rasvaa. Munuaisissa on myös kosolti B12-vitamiinia, rautaa, B6-vitamiinia ja folaattia. Saat puolet päivittäisestä A-vitamiinin tarpeesta syömällä sata grammaa munuaisia.

Sisäelimistä sydän sisältää proteiinia, folaattia, seleeniä, fosforia, sinkkiä ja useita B-ryhmän vitamiineista. Sydämessä ja maksassa on kosolti vireyttävää alfalipoiinihappoa.

Biomedin Sisäelinjauhe: sisäelinten hyödyt helppokäyttöisessä muodossa

Sisäelinten käyttö ei koskaan ole ollut näin helppoa! Biomed-sarjan upouusi Sisäelinjauhe sisältää villeinä Suomen Lapissa vaelleleiden porojen munaista, maksaa ja sydäntä. Pakastekuivattu Sisäelinjauhe on  valmistettu pieteetillä ja hellävaraisesti, jotta kaikki arvokkaat ravintoaineet ovat jauheessa visusti tallella. Siksipä Sisäelinjauheessa vitamiinit ja muut ravintoaineet ovatkin aktiivisessa ja hyvin imeytyvässä muodossa - valmiina kehoasi palvelemaan. Vaikka mielikuva sisäelinten mausta on yleensä vahva, Biomedin Sisäelinjauheen maku on mieto. Siksipä jauhe sopiikin oikein oivallisesti lisättäväksi ruoanlaittovaiheessa pöperöön kuin pöperöön. Lusikallisella Sisäelinjauhetta loihdit esimerkiksi kanttarellikastikkeesta todellista superruokaa!

Sisäelinjauhetta voi myös ripotella valmiiseen murkinaan tai hyödyntää sitä juomissa vaikkapa yhdessä Biomedin klassikkomaineeseen kivunneen Luuliemijauheen kanssa.