Ayurvedisia vinkkejä stressinhallintaan

Liiallinen stressi on pidemmän päälle haitallista. Lue tästä jutusta intialaisen luonnonlääketieteen eli ayurvedan vinkit stressin nujertamiseen.
Ayurvedisia vinkkejä stressinhallintaan

Ayurvedassa liiallinen stressi nähdään ihmiseen kokonaisesti vaikuttavana häiriötilana, jota hoidetaan säännöllisellä elämänrytmillä, oman kehotyypin mukaisella ruokavaliolla, rentouttavilla hieronnoilla, rauhallisella liikunnalla, hengitysharjoituksilla ja meditaatiolla. Myös tunnetaitojen harjoittaminen, itsetutkiskelu ja sosiaalisten suhteiden vaaliminen auttavat liiallisen kuormituksen kourissa kamppailevaa lipumaan ahdingostaan selkeämmille vesille. Näiden keinojen lisäksi myös erilaisilla yrteillä ja rohdoksilla voidaan erinomaisin tuloksin edistää mielen ja kehon harmoniaa

Tavoitteena tasapaino

Ayurvedassa pyrkimyksenä on mielen, kehon ja sielun tasapaino. Ayurvedan tunnetuimpiin käsitteisiin kuuluvat vata, pitta ja kapha, jotka ovat paitsi kehotyyppejä (prakriti) myös eräänlaisia energioita (dosha).
Jokainen ihminen on saanut syntymälahjakseen jonkun näistä kolmesta kehotyypistä (tai niiden yhdistelmän) eikä tämä kehotyyppi vaihdu koko elämän aikana.

Oli kehotyyppi mikä tahansa, on jokaisessa ihmisessä koko ajan kaikkia kolmea doshaa, alati vaihtelevissa suhteissa. Siihen kuinka paljon mitäkin doshaa milläkin hetkellä ihmisessä on, vaikuttaa todella moni tekijä: mm. se, mitä olemme syöneet ja miten olemme eläneet tai mikä kuukautiskierron vaihe tai vuoden- tai vuorokauden aika on meneillään. Ayurvedassa harmoniaa vaalitaan ja siihen pyritään pitkälti juuri doshia tasapainottamalla. Keinoja tähän ammennetaan ayurvedan kolmesta terveyden peruspilarista, jotka ovat ruokavalio, itsehillintä ja lepo.

Samanlainen lisää, vastakkainen vähentää 

Ayurvedan perusperiaatteiden mukaan ominaisuuksiltaan samanlainen lisää ja ominaisuuksiltaan vastakkainen vähentää. Tätä ohjenuoraa noudattaen pyritään tasapainoon kaikilla elämän alueilla.

Esimerkiksi: syksy ja talvi on kylmää ja tuulista vata-doshan hallitsemaa aikaa, jolloin kannattaa tasapainon saavuttamiseksi nauttia kaikkea lämmittää ja maadoittavaa, kuten mausteisia ruokia ja juureksia. Ravintolisistä kuumuutta lisääviä ominaisuuksia omaava ashwagandha sopiikin luonnollisesti lämmittävänä erityisen hyvin vata-vuodenaikaan nautittavaksi - ja vata-aikahan kestää Suomessa yleensä syyskuun lopusta maaliskuun alkuun saakka. Vaikka ashwagandha onkin ayurvedisesti ajatellen tridoshinen (eli kaikille kehotyypeille sopiva), sopii se aivan erityisesti tasapainottamaan vataa. Tähän perehdymme seikkaperäisemmin jäljempänä tässä artikkelissa.

Vatan tasapainottaminen

Jatkuva kiire, herkeämätön tohina, runsaat keskeytykset, kiihkeärytminen matkustelu, epäsäännöllinen elämänrytmi ja ylenpalttiset virikkeet: länsimaisen nykyihmisen elämä suorastaan pullistelee elementeistä, jotka aiheuttavat stressiä ja ayurvedisesti ilmaisten vatan epätasapainoa. Ei olekaan mikään ihme, että tälläkin hetkellä meistä valtaosalla on vata-dosha epätasapainossa!

Vataa kutsutaan ayurvedassa kuningas-doshaksi, koska sen jouduttua epätasapainoon myös muut doshat menevät helposti sekaisin. Ayurvedan mukaan vatan liikkeestä (sydämen syke, hengitys jne.) vastaava voima luo perustan muille doshille ja siksi vatan epätasapainoon ajautumisesta juontaa kuurensa myös iso osa terveyspulmistamme. Siksi onkin selvää, että vaikka oma kehotyyppi ei olisikaan vata, kannattaa vatan tasapainottamisesta olla kiinnostunut.

Paras keino vatan balanssissa pitämiseen ja tasapainottamiseen on säännöllinen päivärytmi: samoina toistuvat nukkumaanmeno- ja heräämisajat sekä säännöllinen liikunta- ja ruokailurytmi. Myös riittävä lepo, lämmittävällä seesamöljyllä tehty hieronta, hengitysharjoitukset sekä ruoka-aineista esimerkiksi kirkastettu voi eli ghee ja yrteistä ashwagandha ovat erinomaisia valintoja vatan tasapainottamiseen. Lämmin ruoka tasapainottaa vatalle tyypillistä kylmyyttä ja ruuan pitäisi olla ravitsevaa ja mielellään hieman öljyistä. Kuumat, ravinteikkaat keitot ovat esimerkiksi erinomaista ruokaa vatalle. Tulinen, kutistava ja karvas maku lisäävät vataa ja makea, suolainen ja hapan maku vähentävät sitä.

Koska eloisa, luova ja innostuvainen vata on ns. “tuulella käyvä” ja liikkuvainen ja sen elementi ovat ilma ja eetteri, kannattaa turhaa matkustelua ja epäsäännöllistä elämänmenoa välttää. Etenkin aikaerorasituksen ja lentomatkailun syövereissä vata ajautuu helposti epätasapainoon.

Stressin ilmenemismuodot eri ayurvedisillä kehotyypeillä

Stressi oireilee monin tavoin ja yksilöllisesti eikä kaikkia oireita ole aina helppoa tunnistaa ylivireeseen ja -kuormitukseen liittyviksi. Myös eri kehotyypit oireilevat stressin kourissa eri tavoin.

Vata-tyyppisiä stressioireita ovat esimerkiksi nukahtamisvaikeudet, yölliset heräilyt, pelot, huolestuneisuus, ahdistuneisuus ja päämäärätön sählääminen. Luonteeltaan luova, vilkas ja aktiivinen vata myös väsyy ja uupuukin helposti liiallisen stressin koetellessa.

Pitta-tyyppinen stressi ilmenee vahvana riittämättömyyden tunteena, ärtyneisyytenä, kireänä pinnana, ylikriittisyytenä, tuomitsevuutensa, kärsimättömyytenä, ylisuorittamisena, liiallisena kilpailullisuutena ja jopa aggressiivisena käytöksenä. Fyysisistä oireista stresaantuneelle pittalle ovat tyypillisiä sydämentykytykset ja verenpaineen kohoamisesta johtuva “suhinaolo”.

Kapha-tyyppinen stressi puolestaan oireilee usein alakuloisuutena, apaattisuutena, voimattomuutena, innottomuutena, jääräpäisyytenä, takertuvaisuutena ja saamattomuutena. Kehotyypeistä kaphan aineenvaihdunta on kaikkein hitain ja stressi tyypillisesti pahentaa kehon “tukkoisuutta” entisestään.

Ashwagandha on erinomainen yrtti vatan tasapainottamiseen

Tridoshinen ashwagandha sopii kaikille kehotyypeille liiallisen stressin helpottamiseen etenkin silloin, kun stressi johtuu vatan epätasapainosta. Vatan häiriintymisen voi huomata päivän askareissa sekoiluna, päätösten tekemisen vaikeutena, ajatusten karusellina, uupuneisuuden ja “puristuksen” tunteina, liikana murehtimisena, hermoiluna, turhana kelailuna, väsymyksenä ja epävarmuutena. Myös nukahtamisvaikeudet ja aamuöiset heräilyt kertovat vatan epätasapainosta. Vatan epätasapainoon liittyy siis aika monta tyypillistä stressin oiretta!

Pitta ja ashwagandha

Ashwagandha on ayurvedisiltä ominaisuuksiltaan jonkin verran kuumuutta lisäävä eli pitta-doshaa nostattava. Tämän ominaisuutensa vuoksi sitä nautitaan Intiassa yleensä etenkin talvella ja tyypillisesti yhdessä pitta-doshaa tasapainottavan maidon kanssa.

Vaikka ashwagandha sopiikin kaikkein parhaiten vata-kehotyypille, voivat myös pitta-kehotyypin ihmiset hyötyä ashwagandhasta. Pittojen kannattaa käyttää ashwagandhaa pienemmillä annostuksilla ja varovaisemmin kuin muiden kehotyyppien ja suositeltavaa on nauttia ashwagandhansa lämpimän lehmänmaidon tai kauramaidon kanssa.

Koska pittan elementtejä ovat tuli ja vesi ja ominaisuuksia mm. kuumuus, ei ashwagandha ole aina kaikkein paras vaihtoehto pittan stressiä helpottamaan - etenkään silloin, jos pitta on epätasapainossa.

Ashwagandha voi kuitenkin sopia pittalle, jos vata-dosha on tasapainossa tai jos KSM66:n ottaa maidon kanssa. Maidolla on pitta-doshaa tasapainottavia sekä kaphaa lisääviä ominaisuuksia. Etenkin lämmin maito on hyväksi myös vatan tasapainotuksessa.

Pittan ollessa tasapainossa myös ashwagandha sopii paremmin. Pittaa voi tasapainottaa tehokkaasti esimerkiksi gheellä eli kirkastetulla voilla, joka balansoi samalla myös vataa. Myös viileät suihkut, kookosöljyllä tehty vartalohieronta, hengitysharjoitukset, viileät suihkut, rauhallinen liikunta kuten luonnossa käyskentely ja vihreät lehtikasvikset ohjaavat kohonnutta pittaa kohti kehon ja mielen harmoniaa.

Ayurvedisesti ajatellen stressin oireet voivat siis olla (paitsi vatan ja kaphan epätasapainoa) myös kohonnutta pittaa. Pitta-häiriön yllättäesä kaikki stimuloiva ja kuumuutta lisäävä pitää jättää elämästä pois ja keskittyä rauhoittumiseen, armollisuuteen, lempeyteen, iloon - suorittamisen sijaan riittävän vapaa-ajan ja aidosti iloa tuottavien asioiden lisääminen elämään ovat hyviä keinoja kohonneen pitan rauhoittamiseksi. Myös meditointi, rauhalliset kävelyt, luonnon kauneudesta nauttiminen ja hengitysharjoitukset auttavat saavuttamaan tasapainon.

KSM66 ashwagandha Ruohonjuuren kassissa taustanaan viljapelto

Harmonia KSM66 on tutkitusti tehokas apu liialliseen stressiin

Harmonia KSM66:n tehoaineena toimii täyden spektrin ashwagandhanjuuriuute (Withania somnifera), joka tutkitusti parantaa kehon vastustuskykyä stressiin, auttaa kehoa käsittelemään stressiä ja toipumaan stressaavista tapahtumista. KSM66 auttaa myös rentoutumaan ja ylläpitämään emotionaalista vakautta. Lisäksi KSM66 tukee unen saantia ja auttaa ylläpitämään henkistä ja fyysistä kapasiteettia sekä optimaalista kestävyyttä ja energisyyden tunnetta. Positiiviset muutokset voi havaita myös emotionaalisen tasapainon kohenemisena ja yleisen hyvinvoinnin lisääntymisenä.

Millään muulla ashwagandhalla maailmassa ei ole tehty niin paljon tutkimuksia kuin KSM66:lla. Sen taustalla on yli 25 kliinistä plasebokontrolloitua kaksoissokkotutkimusta, jotka todistavat tieteellisesti ne asiat, jotka intialainen ayurveda-luonnonlääketiede on tiennyt jo tuhansien vuosien ajan.

Harmonia KSM66 on kokonaisvaltaisesti vastuullinen valinta

Erityistä luomutuotetussa KSM66-ashwagandhassa on myös sen kokonaisvaltainen vastuullisuus, joka pohjaa perustajansa Kartikeyan ajatukseen siitä, että hyvinvoivat ihmiset tuottavat hyviä tuotteita.

KSM66:n tuotolla ylläpidetäänkin sairaalaa, terveysasemaa, kylätilaa ja kouluja Pohjois-Intian Rajashtanissa. KSM66 tarjoaa Koton, Samburin ja Mandalan kaikille kyläläisille ilmaisen terveydenhuollon ja sairaanhoidon sekä lapsille ilmaisen koulunkäynnin. KSM66:n kustannuksella ylläpidetään myös goshalaa eli lehmien vanhainkotia, jonne maidontuotantohommista eläköityneet lehmät pääsevät viettämään ansaittuja eläkepäiviään.

KSM66:n vastuullisuuteen kuuluu myös naisten työllistäminen ja voimaannuttaminen. Tutkitusti juuri kehittyvien maiden naisten tukeminen on yksi tehokkaimmista keinoista maailmanlaajuisen köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen. Naisten taloudellisen aseman vahvistaminen tukee heidän perheidensä lisäksi kokonaisia yhteisöjä. KSM66:ta nauttimalla olet siis mukana tekemässä hyvää itseäsi huomattavasti laajemmalle piirille.

Osta Harmonia KSM66 omaksesi tästä >

Kurkkaa myös Ruohonjuuren kuukauden tarjoukset >