Ayurvedinen ihonhoito – Kevät

Muuttuuko ihosi kevään tullen enemmän rasvoittuvaksi tai sameaksi? Tuleeko tukkeutuneista ihohuokosista tai lisääntyneistä epäpuhtauksista, etenkin T-alueella ikävä riesa?
Ayurvedinen ihonhoito – Kevät

Ayurvedan mukaan edellä mainitut iho-oireet ovat hyvin yleisiä keväisin, kun siirrymme ayurvedisessa vuosikalenterissa kapha-aikaan. Ymmärtämällä luonnossa hallitsevien elementtien ominaisuuksia eri vuodenaikoina, opit ymmärtämään paremmin myös ihosi tarpeita sekä soveltamaan ihonhoitoasi vuodenaikojen mukaan.

Ayurvedinen ihonhoito

Ayurvedan mukaan ihosi on kuin peili sisäisestä hyvinvoinnistasi. Luonnollisesti hyvinvoiva, terve ja kaunis iho kertoo sisäisestä tasapainosta, kun taas erilaiset iho-oireet ovat merkkejä erilaisista sisäisistä epätasapainotiloista. Ayurvedinen ihonhoito on ennen kaikkea itsetutkiskelun äärelle pysähtymistä sekä tietoisuuden kasvattamista itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi. Ayurvedinen ihonhoitofilosofia ei tue pelkästään pinnallisen oireen hoitamista, vaan hoito tulisi aina keskittää oireeseen johtaneen syyn hoitoon, kehon ja mielen tasapainon kautta.

Se miten elät ja tunnet vaikuttaa siis väistämättä ihosi hyvinvointiin. Tiedät varmasti ne tummat silmänaluset, kun takana on unettomia öitä tai epäpuhtaudet leuan pielessä kuukautisten lähestyessä. Nämä ovat hyviä esimerkkejä siitä, kun ihosi toimii viestin tuojana. Unen ja kuukautiskierron lisäksi ihon tilan muutokseen vaikuttaa myös monet muut asiat, kuten ikä, ruokavalio, ruuansulatuksen toiminta, käsittelemättömät tunteet sekä elämäntilanteen ja vuodenaikojen muutokset.

Kevät ja kapha-vuodenaika

Ayurvedassa asioita kuvataan elementtien avulla ja keväällä kapha-doshan elementit; maa ja vesi ottavat vallan ympäristössämme. Kyseisten elementtien ominaisuuksiin kuuluu muun muassa vakaus, viileys, tukkoisuus, tahmaisuus, hitaus ja pehmeys. Mennessäsi keväällä metsään, voit huomata kaphan elementit luonnossa, kun routa väistyy ja maasta tulee vetinen, jopa tahmainen. Kaupungeissa kevään lämpö ja kosteuden lisääntyminen näkyy loskaisina katuina. Iholla hallitsevat kaphan elementit näkyvät usein lisääntyneenä rasvaisuutena, sameutena, ihohuokosten tukkeutumisena ja lisääntyneinä epäpuhtauksina.

Ayurvedan tavoitteena on löytää tasapaino ja perusajatus on hyvinkin yksinkertainen; Samanlainen ominaisuus lisää epätasapainoa ja vastakkainen tasapainottaa. Samalla tavoin, kuin kuuma tasapainottaa kylmää ja kosteus tasapainottaa kuivuutta.

Ota siis keväällä ihonhoito haltuun antamalla vastapainoa ympäristössä hallitseville raskaille, tukkoisille ja kosteille kaphan elementeille. Ennaltaehkäise ja hoida ihon rasvaisuutta, tukkoisuutta ja sameutta tarjoamalla ihollesi aktivointia sekä tukemalla sen luonnollista puhdistumista ja uudistumista.

Vihreää lautaselle ja aktivoivaa liikettä keholle

Talvi on rauhoittumisen ja ravitsemisen aikaa. Keväällä on kuitenkin aika keventää, jotta ympäristössä hallitsevat maadoittavat elementit eivät vetäisi sinua toimettomaksi sohvan pohjalle. Vähennä kevään myötä ruokavaliostasi maitotuotteiden, sokerin, rasvan, vehnän ja kauran määrää, etenkin jos kärsit kapha-ajan tyypillisistä iho-oireista. Hoida ihoasi sisäisesti lisäämällä ruokavalioosi runsaasti lehtivihreää sisältäviä kasviksia, kuten parsakaalia, lehtikaalia, pinaattia ja nokkosta.

Kevät on oivallinen aika vaihtaa päivittäinen aamupuuro vihersmoothieen, jonka joukkoon on helppo sekoittaa esimerkiksi Puhdistamon Premium viherjauhetta, joka sisältää runsaasti iholle tärkeää lehtivihreää tiiviissä muodossa sekä antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa myös epäpuhtauksien muodostumiselta.

Ruuansulatuksen toiminta on ihon kannalta kaiken a ja o. Ayurvedan mukaan keväällä ihon tukkoisuus ja epäpuhtaudet voivat johtua heikentyneen agnin eli ruuansulatuksen tulen toiminnasta, joka puolestaan edesauttaa kuona-aineiden varastoitumista elimistöön. Huolehdi siis ruuansulatuksestasi ja siitä, että suolistosi tyhjenee päivittäin. Yksi toimiva keino ruuansulatuksen aktivoimiseen on suosia lämmintä juomavettä kylmän sijaan. Voit nauttia päivittäin myös hellivää yrttiteetä, kuten Ayurveda Puran Pure Tulsi -teetä.

Keväällä kannattaa suosia aktiivisempia liikuntalajeja, joiden myötä saa hien pintaan. Hikoilu edes auttaa kehon puhdistumista, minkä vuoksi siitä voi olla apua ihon tukkoisuuden ja epäpuhtauksien hoidossa. Muista puhdistaa ihoa huolellisesti aina liikuntasuoritusten jälkeen!

Ulkoinen ihonhoito

Ulkoinen ihonhoito ei ratkaise yksistään iho-ongelmia, mutta se on tärkeä osa ihon kokonaisvaltaista hoitoa. Keväällä myös ulkoinen ihonhoito kaipaa aktivointia, johon sopii mainiosti kuorinta, joka tukee myös ihon uudistumista.

Kuivaharjaus on oivallinen keino vartalon ihon kuorintaan ja se on helppo tehdä esimerkiksi ennen suihkua. Kuivaharjaus aktivoi kehon lymfanestekiertoa ja verenkiertoa sekä puhdistaa ihon pinnalta kuolleen ihosolukon ja vauhdittaa myös kuona-aineiden puhdistumista kehosta.

Valitse kasvojen ihon kuorintaan ihotyypillesi sopiva kuorintavoide. Frantsilan kuorintavoide on hellävarainen, mutta tehokas tuote, joka tukee ihon uudistumista, parantaen muiden hoitotuotteiden imeytymistä iholle. Jatka ihonhoitorutiinia kuorinnan jälkeen kasvonaamiolla. Mikäli rasvaisuus ja epäpuhtaudet ovat lisääntyneet ihollasi, valitse savipohjainen kasvonaamio, joka imee puoleensa epäpuhtauksia ja hillitsee samalla ihon öljyisyyttä. Cattier kasvonaamio rasvaiselle iholle sisältää vihreää savea, joka on tehokas tapa nitistää kevään myötä iholle ilmaantuneet epäpuhtaudet.

Ulkoisessa ihonhoidossa talvella käytetyt ihoöljyt ja voiteet voivat tuntua kevään myötä liian raskailta, joten ota haltuun keveämmät tuotteet iholle jätettävien kosmetiikkatuotteiden osalta. Vaihda tuhti kasvovoide kevyempään ja mikäli epäpuhtaudet lisääntyvät ihollasi kevään myötä, kokeile myös rasvaiselle iholle suunnattua tehotuotetta, kuten Evolven Rainforest Rescue -seerumia.

Ayurvedinen ihokonsultaatio

Haluaisitko oppia tulkitsemaan oman ihosi viestejä paremmin ja löytää syyt iho-oireidesi taustalla? Ayurvedisessa ihokonsultaatiossa johdatan sinut syvemmän itsetutkiskelun äärelle, jotta sinä voisit olla tietoisempi itsestäsi ja omasta ihostasi. Ayurvedisessa ihokonsultaatiossa saat tietää oman ayurvedisen ihotyyppisi ja saat kattavan kotihoito-ohjeistuksen ihosi hyvinvointia tukevaan ruokavalioon, elämäntapoihin ja tunne-elämän harjoituksiin. Lisäksi saat vinkkejä, joiden avulla voit ylläpitää ihosi luonnollista elinvoimaa eri vuodenaikoina ja iän karttuessa.

Lue lisää Ayurvedisesta ihokonsultaatiosta!

Kirjoittaja: Rosi Sotkasiira, ekokosmetologi ja ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija