Helli itseäsi itsetehdyllä villiyrttiteesekoituksella

Elämme pian vuoden pimeintä aikaa, jona ajaudumme melkein huomaamatta viltin alle teekuppi kourassa lukemaan kirjaa tai kuuntelemaan rauhoittavaa musiikkia. Mutta mikäpä olisikaan sen mukavampaa, kuin kulautella kesän makuja alkavan talven keskelle villiyrttiviettelysten siivittämänä!
Helli itseäsi itsetehdyllä villiyrttiteesekoituksella

Villiyrttiharrastajan höyryävässä teekupissa hautuu tietenkin aromaattisia luonnonyrttejä ja väriä antavia luonnonkukkia, jotka hellivät kehoa tyynnyttäen tai tarvittaessa virkistäen. Keväällä kerätyt luonnonkasvit lämmittävät mieltä erityisesti juuri nyt, mutta innokkain yrttikeräilijä vaeltaa kori kädessä pihoilla ja niityillä keräten kasveja ja juuria niin kauan, kunnes routa kovettaa mullan ja lumipeite verhoaa maan. Jos jokin yrtti on jäänyt keräämättä, voi niitä myös ostaa valmiiksi kuivattuna.

Yhdistelemällä kahta tai useampaa yrttiä voi valmistaa sellaisen haudukkeen, jota keho juuri sillä hetkellä kaipaa. Itsetehdyt yrttiteesekoitukset kauniissa purkissa ohjeineen ovat myös oiva lahja piristämään ystävän tai perheenjäsenen arkea.

Virtaa kasvikunnan tehokasveista

Puhtia kaipaava valmistaa yrttijuoman ruusujuuresta ja nokkosesta. Vahvistava nokkonen sisältää runsaasti voimistavia ravintoaineita kuten rautaa, piitä, kalsiumia ja c-vitamiinia. Arktisilla alueilla viihtyvä ruusujuuri lisää kestävyyttä ja keskittymiskykyä sekä tukee verenkiertoelimistön ja sydämen toimintaa. Lusikoi juoman joukkoon kotimaista hunajaa ja nauti uudistuneesta olosta.

Unihiekkaa hakemassa yrttien avulla

Kasvikunnasta löytyy helpotusta myös levottomuuteen ja apua unensaantiin. Perinteisesti unta kutsuvana yrttinä on pidetty aromaattista humalaa. Näiden sekoitus huumaa maullaan ja saa kehon rentoutumaan.

Pääset nauttimaan yrttiteesekoituksen hoitavista vaikutuksista antamalla yrttien hautua noin kymmenen minuuttia kuumassa vedessä ennen juomista. Yrttejä käytettäessä tulee muistaa, että mitään yrttiä ei saa käyttää liian suuria määriä eikä liian pitkiä aikoja.

Aina ei tarvitse tehdä kaikkea itse, sillä tarkoin suunniteltuja yrttiteesekoituksia voi myös hankkia valmiina. Kokeile METTÄ:n Forest Defence tai Calm Sleep -yrttiteetä ja ihastu yrttien viehkeään makuun ja kehoa helliviin vaikutuksiin.

Haluatko oppia lisää villiyrteistä ja niiden hyödyntämisestä? Helsinki Wildfoods järjestää yrttikursseja ja -työpajoja ympäri vuoden. Voit tutustu tarjontaan osoitteessa www.helsinkiwildfoods.com

Teksti: Anna Nyman
Kuvat: Annika Hannus