Kuuntele kehoasi ja nauti liikunnasta kehotyyppisi mukaan kohtuudella ympäri vuoden!

Ayurveda-kehotyypit ja liikunta: Eri doshat eli kehotyypit hyötyvät eri liikuntalajeista. Lue blogistamme fytonomi Outi Häkkisen vinkit kehotyyppisi mukaiseen liikuntaan!
ayurveda kehotyypit liikunta

Kuuntele kehoasi ja nauti liikunnasta kehotyyppisi mukaan kohtuudella ympäri vuoden!


Normalisoitunut kortisolin määrä edistää kasvuhormonin tuotantoa sekä parantaa aineenvaihduntaa. Liikunnan hyvät vaikutukset kehoon ja mieleen kehittyvät tehokkaassa palautumisessa. Liikunnan ohella kortisolin palautumista normaalille tasolle voidaan edistää nauttimalla Harmonia KSM66sta.

Kasvuhormonin nopeita, suoria vaikutuksia ovat mm. lisääntynyt proteiinien tuotanto useissa kudoksissa, rasvojen pilkkoutumisen lisääntyminen rasvakudoksessa sekä glukoosin soluun oton vähentäminen. Näistä seuraa lihasmassan kasvua ja rasvaprosentin pienenemistä – ihan kivoja sivuvaikutuksia stressinhallinnalle.

Doshat: Vata, Pitta ja Kapha


Ayurvedassa (Intialainen elämäntaito-oppi) kaikki kehon ja mielen toiminnot kuvaillaan viidellä elementillä, joita ovat eetteri, ilma, tuli, vesi ja maa.  Kun elementit yhdistetään pareittain, syntyy dosha eli kehotyyppi: Vata, Pitta tai Kapha.

Doshat eivät ole pelkästään kehotyyppejä vaan Ayurvedinen lääketiede käyttää doshia ymmärtääkseen kehon rakennetta ja toimintoja, sairauden syitä, oireoppia, taudinmääritystä, taudin ilmentymistä sekä taudin luokittelua. Se näkee kehon laajojen systeemien ja niiden välisten vuorovaikutusten kautta.

Liikkuva Vata


Vatalle sopivat hyvin liikuntamuodot, jotka kehittävät voimaa, tasapainoa, ketteryyttä ja rentoutta. Samalla harjoituksen tulisi olla maadoittavaa kuten luonnossa kävely, rauhallinen hiihto, pyöräily, tanssi, jooga tai aikido. Kaikenlaiset meditaatiot ja keskittymisharjoitukset ovat hyväksi.

Joskus Vata saattaa intoutua suorittamaan liian jännittäviä tai raskaita urheilusuorituksia. Silloin hermoston kiihtyminen saa ajatukset kulkemaan ylikierroksilla ja rauhoittuminen on vaikeaa. Stressaantuneena Vatalle soveltuu parhaiten rauhallinen ulkoilu tutulla luontopolulla tai luonnon äänien kuuntelu kotipihassa tai läheisen puiston penkillä liikkumatta mihinkään.

Liikkuva Pitta


Tasapainoinen Pitta-tyyppi nauttii hyväntuulisista ja menevistä joukkuelajeista. Pitta tykkää harjoittaa päämäärätietoisia tavoitteellista liikuntaa, joissa pääosassa ovat usein tulokset ja saavutukset. Liikunnan suhteen pittojen tulisi olla varovaisia, etteivät he ylikuumene.

Stressaantuneena Pittan tulisi oppia rentoutumaan ja päästämään irti tavoitteellisuudesta. Viileä merenranta on hyvä ympäristö rauhalliselle kävelylle ja Pitta saattaa nauttia viilentävästä tuulesta. Uinti, ilman aika ja matka tavoitetta, sopii hyvin kun pinna on kireällä.

Liikkuva Kapha


Kaphaa on vaikea saada liikkeelle. Reipas aamuliikunta tekisi erityisen hyvää. Kaphan kannattaakin harkita koiran hankkimista lenkkikaveriksi. Lihaskunnon harjoittaminen ja aerobinen liikunta ovat sopivia liiallisen Kaphan häätöön. Hyvä uutinen on, että hyötyliikunta, kuten työmatkaliikunta, portaiden kävely hissin sijaan ja auton pysäköiminen kauemmas ulko-ovesta lasketaan myös sopivaksi liikunnaksi.

Kaphat tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja sitä on hyvä harrastaa joka päivä, sillä he helposti sortuvat sohvaperunointiin. Kapha-tyypit ovat taipuvaisia masentumaan ja lihomaan. Liikunnalla on ennaltaehkäisevä vaikutus masennukseen ja sen avulla saadaan aineenvaihdunta kiihtymään. Kaphan tulisi opetella kulkemaan uusia reittejä ja hylätä vanhat kaavat ja polut. Kesäinen kuiva havumetsä tai hiekkaranta on paras paikka HIIT-harjoittelulle, koska niiden kuivuus, lämpö ja karkeus tasapainottavat Kaphaa.

Harmonia KSM66® -valmisteen sisältämällä Ashwagandhalla on vahva yhteys Ayurvedaan, joka on maailman vanhin elämäntaito-oppi. Ashwagandhaa kutsutaan Ayurvedan prinssiksi. Harmonia KSM66® -valmisteen vaikuttavassa aineessa yhdistyvät selkeä vaikutus, kliininen dokumentaatio, luonnonmukainen tuotanto ja yhteiskuntavastuuseen perustuva filosofia. 


Kirjoittaja: Outi Häkkinen, fytonomi 

Osta Harmonia KSM66-ashwagandha Ruohonjuuren verkkokaupasta >>