Matelaiturin matesta voimaa ja virkeyttä!

Mate tai matee on virkistävä ja voimistava mahtijuoma, jonka tormakoittamina gauchotkin ovat vuosisatojen ajan painaneet pampalla eteenpäin.
mate

Etelä-Amerikasta Suomeen rantautunut mate omaa kosolti terveyshyötyjä. Matevallankumous saattaa hyvinkin olla varsin tervetullut teekulttuurimuutos tänne pohjoisenkin perukoille. Mate kuuluu pian kaikille - ¡Viva la Revolución!

Mitkä ovat keskeisimmät maten hyvinvointia lisäävät vaikutukset?

Kysymyksiimme vastasi matejuomiin erikoistuneen Matelaiturin Antti Pohja.

Ravintopitoinen yerba mate -kasvi sisältää antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Matessa on enemmän antioksidantteja kuin vihreässä teessä tai punaviinissä, Pohja pohjustaa.

Mate virvoittaa nuupahtaneen kehon ja mielen!

Yerba maten piristävä alkaloidi on kofeiini. Matessa kofeiinia on vähemmän kuin kahvissa, mutta enemmän kuin teessä. Kahvin tavoin mate sisältää teobromiinia ja teofylliiniä. Mate piristää, ja sillä on nestettä poistava vaikutus, mateasiantuntijamme jatkaa.

Maten tuomaa virkistystä kuvaillaan levolliseksi. Yksi matekupillinen sisältää tuotteesta riippuen noin 25–150 milligrammaa kofeiinia. Jos kuppiin laittaa 50 grammaa materouhetta ja juo siitä pillillä puoli litraa matea, kofeiinia liukenee erään tutkimuksen mukaan keskimäärin 520 ja enimmillään 900 milligrammaa.

Mate antaa myös kiloille kyytiä?

Yerba matea on ravintopitoisuutensa ja aktivoivien ainesosiensa vuoksi käytetty myös laihdutusvalmisteissa. Uudistavan mateen kerrotaan myös viivästyttävän näläntunteen saapumista - myös argentiinalaisten gauchojen puhutaan pötkineen pampalla pitkälle pelkän maten voimalla.

Ainoaksi ravinnoksi mate ei tietenkään sovi mutta osana terveellistä ruoka- ja juomavaliota sillä oma, arvokas paikkansa.

Mate - sitäkö Che Guevarakin ostaisi?

Kerrotaan, että Che Guevara on mateen suurkuluttaja. Ansiokkaan mate-kirjan loihtinut tietokirjailija-toimittaja Johanna Pohjola on tarinoinut asiasta seuraavasti:

”Mate on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa se on rakastettu ja sosiaalinen juoma. Matea rakastetaan etenkin Argentiinassa, Uruguayssa, Paraguayssa ja Etelä-Brasiliassa. Se on vähän kuin kesämökki tai sauna Suomessa: kiireetön rituaali, levollinen elämäntapa ja tasa-arvon symboli. Kirjailija Olavi Paavolainen kutsui matea 1930-luvulla ”Etelä-Amerikan kansansielun avaimeksi”.

Mate on peräisin nykyisen Paraguayn alueen guaraní-alkuperäiskansalta. Intiaanit käyttivät pyhää kasvia paitsi ravintona, myös lääkkeenä ja rituaaleissa. Espanjalaiset valloittajat ja etenkin heidän Amerikan mantereella syntyneet jälkeläisensä ihastuivat 1500-luvulla mateen, jota he nimittivät ”Paraguayn yrtiksi”. Mate tulee ketsuan kielen sanasta ”mati”, joka tarkoittaa juoma-astiaa.

Vaikka katolinen kirkko kielsi maten hetkellisesti 1500-luvun lopulla, juoman suosio vain kasvoi. Jesuiitat teollistivat maten viljelyn 1600-luvulla. Mate kulkeutui eliitin salonkeihin ja levisi lähes koko Latinalaisen Amerikan alueelle. Siitä tuli Uuden maailman hittijuoma, jonka avulla rakastavaiset viestivät tunteistaan ja siirtomaaväestö taisteli Etelä-Amerikan maista itsenäisiä.

Argentiinassa matesta tuli gaucho-karjapaimenten tunnus ja sittemmin siirtolaisia yhdistävä kansallisjuoma. Yerba maten viljely oli 1920-luvulla niin tuottoisaa, että puhuttiin ”vihreästä kullasta”. Myös Koillis-Argentiinaan 1900-luvun alussa muuttaneet suomalaissiirtolaiset viljelivät kasvia.

Mate käväisi 1700-luvulla Euroopassakin jesuiittojen matkassa, mutta ei menestynyt alkuinnostuksen jälkeen. Syyksi on epäilty englantilaisten teekauppiaiden kilpailunpelkoa ja siitä johtuvaa maten demonisointia. Vasta 2010-luvun terveys- ja luontaistuotebuumi on lisännyt maten suosiota länsimaissa, myös Suomessa.”

matelaituri

Mate in Finland

Antti Pohjan ja Topi Saaren perustama Matelaituri on tuonut nyt ryminällä tuon eteläamerikkalaisen “ihmejuoman” Suomeen. Miten Matelaituri sai alkunsa ja miksi tuotteeksenne valikoituivat juuri mateet?

Matelaiturin perustajajäsenet ovat luonnollisesti intohimoisia maten juojia. Meillä oli jo vuosia sitten ajatus tuoda yerba mate Suomeen laajemminkin, mutta nyt aika oli ehkä oikeampi. Meille oli alusta asti selvää, että haluamme olla nimenomaan yerba mate -kulttuurin erikoislaituri. Uskomme, että tällä tavalla voimme palvella jatkuvasti kasvavaa suomalaista yerba mate -heimoa parhaalla mahdollisella tavalla, Antti kertoo.

Ruohonjuuren valikoimiin on nyt kevään kunniaksi ampaissut kuusi mahtavaa mate-nautintoa

Mitkä ovat kunkin niistä ominaispiirteet?

Koska yerba mate -pensas ei kasva kuin tietyllä vyöhykkeellä Etelä-Amerikassa, emme voi tehdä kaikkea alusta asti Suomessa. Tuotteidemme pohjana on argentiinalaisen Kraus-perheyrityksen Reilun Kaupan luomu yerba mate, joka on kokemuksemme mukaan puhtainta mahdollista mitä markkinoilta löytyy. Teimmekin heidän kanssaan yhteistysopimuksen heti ensimmäisenä tekonamme yrityksemme perustamisen jälkeen. Yhteistyö syvenee jatkuvasti, ja olemme todella tyytyväisiä Krausin laatuun, Pohja taustoittaa.

Matelaiturin matet ovat Antin mukaan maailman suomalaisin mateperhe. ”Lisää vain suomalainen vesi”, tapaavat matelaiturilaiset simppelisti sanoa.

Kaiken perustana on puhtaat ja laadukkaat matet ja maut. Kysyimme niin sanotusti kansalta, millaisia matemakuja he haluaisivat – ja teimme ne, Pohja tarinoi.

Mukana on lisäksi omia suosikkejamme ja makuja, jotka uskomme hellivän suomalaisten makuhermoja. Kävimme läpi kymmeniä makuvaihtoehtoja ja valitsimme kymmenen parasta tuoteperheeseen. Mielestämme teimme hyvän sarjan: erilaisia makuja, joista löytyy jokaiselle jotakin aina railakkaan raikkaista sitrusmauista tervaiseen ja chillillä maustettuun.

Antti Pohja tunnustaa omiksi suosikeiksiin raikkailta maistuvan Vuoksi-maten (piparmintulla maustettu) ja Sirri-maten (sitruunalla ja limella ryyditetty), jotka löytyvät myös Kampin Ruohonjuuren ja verkkokauppamme valikoimista.

Millaisille ihmisille mate-juomat aivan erityisesti sopivat?

Asiakkaamme ovat 16–80-vuotiaita naisia ja miehiä, hyvin erilaisista taustoista. Kiinnostus omaan hyvinvointiin on varmasti yksi kaikkia yhdistävä tekijä. Moni asiakkaistamme on vähentänyt kahvinjuontiaan, vaihtanut mateen ja sanoo voivansa paremmin. Se on paras palkinto, jonka voimme tästä työstämme saada, Pohja kertoo tyytyväisyyttään myhäillen.

Osta Matelaituri-tuotteet Ruohonjuuren verkkokaupasta >>