Ayurveda ja iho-ongelmat

Ayurveda eli intialaisen luonnonlääketieteen näkemys iho-ongelmiin on varsin kokonaisvaltainen. Ayurvedassa tavoitellaan kehon, mielen ja sielun tasapainoa. Selvää onkin, että ayurvedisen näkemyksen mukaan ihon hyvinvointi heijastelee sisäistä tasapainoa.
intialainen luonnonlääketiede

Ayurvedassa tunnetaan kolme doshaa eli kehotyyppiä: vata, pitta ja kapha. Kehotyyppien ohella myös ihotyypit jaetaan kolmeen. Siinä missä hallitseva kehotyyppi pysyy samana koko ihmisen elämän ajan, voi ayurvedinen ihotyyppi muuttua useitakin kertoja mm. ikävuosien karttuessa ja hormonitoiminnan muutosten vaikutuksesta. Suomessa vaihteleva ilmasto neljine vuodenaikoineen aiheuttaa lisähaasteista ihollemme.

Iho-ongelmat juontavat juurensa kehotyypin epätasapainosta ja siksi ihopulmien hoidossa oleellista on juuri doshien tasapainottaminen ruokavalion ja ihonhoito- ja elämäntaparutiinien avulla.

Vata-ihotyyppi / Ilma + EetteriVata-ihotyyppi on usein herkkä, kuiva, kiristävä ja jopa hilseilevä. Vata-ihossa rypyt erottuvat helposti kun taas ihohuokoset ovat pienet. Vata-iho on altis tuulen tuiverrukselle ja auringon paahteelle.Vata-ihoa hoidettaessa olennaista on riittävä ja huolellinen kosteutus mahdollisimman ravitsevilla ihonhoitotuotteilla. Hyvin tärkeää on huolehtia myös siitä, että ruokavaliossa on runsaasti hyviä rasvoja (esimerkiksi seesamöljyä ja gheetä eli kirkastettua voita). 

Vata-kehotyypin mieli on ailahtelevainen ja helposti stressaantuva ja siksi lämmittävät hieronnat eteerisillä öljyillä rikastetuilla pellava- tai manteliöljypohjaisilla hierontaöljyillä tekevät eetvarttia.Talvisaikaan viluisen Vatan kannattaa rikastaa ravintonsa kehoa ja mieltä lämmittävillä mausteilla (inkivääri, kaneli, mustapippuri), pähkinöillä, siemenillä ja  juureksillä. Niin nautittavan ruuan kuin juomankin tulisi olla lämmintä.

Pitta- ihotyyppi /Tuli + VesiPitta-ihotyyppi on usein herkkä tyypillisiä oireita epätasapainotiloissa ovat esimerkiksi ihotulehdukset, hon punoittaminen, ruusufinni, couperosa, ihottumat ja akne. Pitta-iho palaa auringossa herkästi ja sillä on taipumus pisamiin ja pigmenttimuutoksiin.

Pitta-ihoa hoidettaessa keskitytään ihon erityisen hellävaraiseen hoitoon, ihon rauhoittamiseen, viilentämiseen ja ravitsemiseen. Tulehduksia torjuvat eteeriset öljyt (kuten bergamotti ja teepuu) auttavat taltuttamaan ihotulehduksia ja näppyjä. Tulta ja tappuraa olevan pittan harmonisoivaan hierontaan voi käyttää kehoa viilentävää kookosöljyä, joka ryyditetään esimerkiksi muutamalla tipalla eteeristä santelipuuöljyä.

Ruokavaliossa suositaan tuli-elementtiä viilentäviä ruokia - esimerkiksi avokadoa, vesimelonia, kurkkua ja banaani. Happamia, suolaisia ja voimakkaan mausteisia ruokia pyritään sen sijaan välttämään. 

Kapha-ihotyyppi /Maa + VesiKapha-ihotyyppi on usein rasvainen, kiiltelevä ja ihohuokoset ovat laajentuneet. Kapha-iho ikääntyy muita tyyppejä hitaammin eikä ryppyjä sitäpaitsi kapha-ihossa juurikaan huomaa. Kapha-iho kestää auringonpaistetta muita ihotyyppejä paremmin. Kaphan epätasapaino saattaa näkyä ihon turvotuksena ja selluliittina.

Koska kapha-ihotyyppi erittää runsaasti rasvaa, talirauhaset tukkeutuvat helposti. Siksi kapha-iholle ovat tyypillisiä epäpuhtaudet, esimerkiksi finnit.Kapha-ihon hoidossa suositaan kevyitä tuotteita, jotka antavat ihon hengittää.  Ihonhoidossa tärkeää on ihon huolellinen ja säännöllinen puhdistus ja ihon syväpuhdistava kuoriminen esimerkiksi kerran viikossa. Hierontaöljyyn suositellaan lisättäväksi puhdistavia ja raikastavia eteerisiä öljyjä - esimerkiksi rosmariinia, eukalyptusta ja basilikaa. Ayurvedan mukaan kapha-tyypin omaavalle raikas, ravinteikas ja puhdas ruokavalio ovat hyvinvoinnin perusta. Aineenvaihduntaa kiihdyttäviä mausteita, kuivia, kirpeitä ja lämpimiä ruokia suositellaan myös. Liiallista makeutta, rasvaa, hapanmaitotuotteita, keinotekoisia lisäaineita ja punaista lihaa on pyrittävä välttämään. 

Frantsilan yrttitila on kehittänyt kullekin doshalle omat hierontaöljynsäRAUHA. Viilentävä, rentouttava, puhdistava, vatsaa ja maksaa hoitava Rauha-hierontaöljy tasapainottaa erityisesti tuliseen temperamenttiin taipuvaista Pitta-tyyppiä. 

HARMONIA. Hoitovaikutuksiltaan lämmittävä, rauhoittava, maadoittava, suolistoa hoitava ja kuivaa ihoa pehmentävä Harmonia-öljy on kehitetty aivan erityisesti tasapainottamaan ja hoitamaan Vata-tyyppiä. 

VIRKEÄ. Kaphalle suunniteltu Virkeä-hoitoöljy puolestaan on vaikutuksiltaan kehoa ja mieltä virkistävä, liikkeellepaneva, aineenvaihduntaa aktivoiva, puhdistava ja selluliitin hajoamista edistävä valinta. 

Kirjasuositus: Pohjoista ayurvedaa -kirja kertoo kuinka Intialaisen lääketieteen oppeja sovelletaan pohjoisen ilmastoon ja luontoon.