Arctic Warriors - vastuullisia keruutuotteita Lapin luonnosta

Vaikka vastuullisuus onkin tällä hetkellä yritysmaailman trendisana, on se myös totista tekemistä ja täyttä totta monissa yrityksissä - myös Arctic Warriorsilla.
Arctic Warriors - vastuullisia keruutuotteita Lapin luonnosta

- Lappilaiset raaka-aineet ovat olleet meille alusta alkaen se juttu, josta emme tingi, kertoo Arctic Warriorsin tuotepäällikkö Katja Misikangas.

Yritys voisi halutessaan ostaa raaka-aineita halvemmalla Puolasta tai Bulgariasta, mutta Arctic Warriorsille on tärkeä arvo pitää Lappi elävänä ja työllistää lappilaisia pienviljelijöitä ja villiyrttien kerääjiä. Kun keräysverkosto on omissa käsissä, säilyy helposti myös tieto siitä, että hommat tehdään myös eettisesti oikein.

- Vaikka vannomme kotimaisuuden nimiin, ihan kaikkea emme saa Lapista tai edes Suomesta, vaan meillä on myös luotettavia ulkomaisia yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi purkit ja pullot tilataan Hollannista ja yrttishotit valmistetaan Virossa. Kerromme tästä nettisivuillamme, sillä vastuullisuus on meille ennen kaikkea avoimuutta, Misikangas taustoittaa.

Arctic Warrios on työllistänyt mm. kerkän keruussa jo useampana vuotena Suomessa asuvia ja Suomen kansalaisuuden saaneita Burmasta kotoisin olevia poimijoita.

- Heidän kanssaan työskentely on ollut mutkatonta ja he ovat todella tehokkaita työssään. Suomen kansalaisuuden omistavina he eivät tarvitse maahantuloviisumeita ja kerkän poiminta onnistuu ajomatkan päässä heidän asuinpaikoiltaan, Arctic Warriorsin puuhanainen kertoo.

Mitä kuuluu marjanpoimijoille?

Arctic Warriorsin valikoimissa on jo usean vuoden ollut Musti-mustikkajauhe ja Puolu-puolukkajauhe, joissa marjat ovat mukana mehuineen päivineen.

- Useimmat markkinoilla olevat marjajauheet on valmistettu mehustuksesta ylijääneestä kuoripuristeesta. Tällöin kuitenkin mehun mukana on poistunut todella iso määrä arvoaineita ja aromeja. Kuoressa on toki jäljellä paljon hyvää, mutta marjajauheiden makumaailma eroaa toisistaan kuin yö ja päivä. Jos tuotteen tuotantotavasta jättää kertomatta oleellisen osan, eli esimerkiksi sen, että marjajauhe on mehustuksen sivutuotteena syntynyttä tuotetta, niin onko se vastuullista toimintaa?, Misikangas kysyy.

Marjanpoimijoiden palkkaus, työolot ja työsuhteisiinsa liittyvät väärinkäytökset ovat usein nousseet julkisuudessa esille - ja varsin hyvästä syystä. Arctic Warriorsin keruutuotteiden suhteen kaikki asiat ovat kunnossa - tuotteitaan voi siis popsia hyvillä mielin.

Pelkästään mustikoita ja puolukoita kerättiin vuonna 2020 metsistämme hulppeat 12,4 miljoonaa kiloa. Marja-alalla onkin useita toimijoita ja valtaosa heistä hoitaa asiansa oikein. Kuitenkin mukaan on päässyt sellaisia yrityksiä, jotka eivät toimi vastuullisesti ja nämä ovat lähivuosina nousseet myös otsikoihin.

- Arctic Warrios on valinnut yhteistyökumppanikseen tahon, joka on erityisesti panostanut vastuulliseen toimintaan. Heillä on käytössään mm. ISO 26000 -standardi, joka toteutetaan vuosittain riippumattoman osapuolen suorittamana vastuullisuusauditointina. Auditoinneissa arvioidaan koko toiminta lähtien marjanpoiminnasta ja hankintaketjuista marjan käsittelyyn, työturvallisuuteen ja ympäristöasioihin. He ovat myös vahvasti sitoutuneet Ulkoministeriön sekä Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa vuosittain laadittavaan aiesopimukseen ulkomaalaisten marjanpoimijoiden liittyvistä toimintatavoista, Katja Misikangas kertoo.

- Silloin kun kerääminen ei ole omien silmieni alla, on todella tärkeää, että voi luottaa kumppaniinsa. Vastuullisuussertifionnit auttavat luotettavan suhteen luomisessa ja näin ainakin tämä yrittäjä saa nukuttua yönsä levollisin mielin, summaa Misikangas.