Vatsaystävällinen joulu

Joulun seutu on herkkujen kulta-aikaa. Joskus käy niin, että suu kyllä söisi ja napakin vetäisi, mutta vatsa ei meinaa taakkaa kestää. Raskaat, mutta niin kovin makoisat joulumurkinat saattavat saada aikaan närästystä ja vatsakipuja - niihin ja muihin herkkusesonki erityishaasteisiin nappaat apua tästä jutusta. Terveysvinkkeihin meitä opastaa Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu.
Vatsaystävällinen joulu

Jouluruuat saavat joskus aikaan närästystä. Mistä närästys johtuu ja miten sitä voisi ehkäistä? Miten närästyksestä pääsee eroon, jos sellainen on kehoon pesiytynyt?

Närästys johtuu liikahappoisuudesta eli siitä kun hapanta mahanestettä nousee ruokatorveen. Se tuntuu poltteena rintalastan alaosassa, mutta myös ylempänä ja joskus nieluun tulee hapan maku. Närästys liittyy usein ruokailuun, erityisesti runsaaseen syömiseen tai happamien, ärsyttävien ruokien ja juomien nauttimiseen (happamat mehut, kahvi tai alkoholi). Liikahappoisuutta voi lievittää tietysti välttämällä kyseisiä juomia ja runsasta eläinproteiinin syöntiä, joka lisää kehon happamuutta.

- Stressi on usein myös yhteydessä närästykseen ja liikahappoisuuteen - samoin ylipaino. Jos kärsit usein närästyksestä kannattaa tehdä muutoksia ruokavalioon ja elämäntapoihin. Välttele ärsyttäviä ruokia kuten sitrushedelmiä (happamuus), kahvia, suklaata, tomaattia, sipulia, minttua, kolajuomia ja väkeviä alkoholeja, sekä rasvaisia ruokia koska ne heikentävät ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen toimintaa ja siten edesauttavat närästystä. Lopeta tupakointi, koska se lisää närästystä, ravintoterapeutti neuvoo.

Koska jouluna on tapana syödä liikaa on se jo yksistään mahdollinen närästyksen aiheuttaja.

- Vältä ainakin myöhään syömistä, sillä makuulla olo pahentaa närästystä ja saattaa tulla ikävä jouluyö. Jos  närästys vaivaa yöllä vuoteen pääpuolen korotus voi tuoda apua. Väljät ihanat vaatteet voivat myös helpottaa oloa. Ja on meillä apua saatavissa myös lempeästä, nopeasti vaikuttavasta ravintolisästä, Silicum Tonicista jonka  piihappogeeli rauhoittaa ruoansulatuskanavaa. Emäksinen ruokavalio on eduksi, ja hivenaineista kalsium sekä magnesium ovat emäksisiä ja voivat auttaa liikahappoista vatsaa, Eijaliisa opastaa.

Maltti on varmasti valttia jouluntienoon ruokapaljouden äärellä. Mitkä ovat ravintoterapeutin vinkit siihen, ettei vatsaansa söisi liian täyteen?

- Jos silmät syövät enemmän kuin vatsa, voisit nauttia lasillisen vettä ennen ruokailua. Se täyttää jonkin verran ja ehkä saisit lopetettua ruokailun ennenkuin meni jo liikaa. Jouluaterialla kuten muillakin aterioilla on hyvä ruokailun puolessa välissä pysähtyä kuulostelemaan kehoa miltä tuntuu ja jatkamaan ruokailua tilanteen mukaan, Koivu vinkkaa.

- Rakenna itsellesi kaunis lautanen, sen sijaan että mättäisit kaikkea ison kasan lautaselle. Ottaessasi lisää mieti onko sinulla vielä nälkä vai onko kyseessä mieliteko. Muista myös että kaikkia ihania herkkuja ei ole pakko maistaa ja syödä samalla aterialla. Varmasti voit ottaa iltapalaksi jotain mikä jäi jouluaterialla nauttimatta.

Mitä muita vatsaystävällisiä vinkkejä tahtoisit antaa joulupöydän äärellä istuville?

- Kehotan unohtamaan leivän jouluaterialla, kuten itse asiassa muutenkin ruokailun yhteydessä. Jouluna pöytä on usein täynnä ihania herkkuja, miksi siis täyttää vatsaa turhilla hiilihydraateilla. Ja jouluna on aikaa syödä rauhassa. Nauti siis hyvistä makuelämyksistä pureskellen ruoka huolella ja unohda kiire, huolet ja stressi, ravintoterapeutti kannustaa.

Voiko ähkyä oloa ehkäistä ennakolta? Onko ruuansulatusentsyymeistä apua? Jos on, niin miten ne auttavat? Mihin niiden toiminta siis perustuu?

- Jos uhkana on käydä hassusti ja ähky sekä huono olo häämöttää voi toki ennakkoon tehdä varotoimia. Ruoansulatusentsyymi-lisät ovat mainio apu helpottamaan ruoansulatusta ja tehostamaan aineenvaihduntaa, Koivu neuvoo.

Ruuansulatusentsyymithän ovat välttämättömiä ruoan imeytymiselle pilkkoen proteiinin, rasvan ja hiilihydraatit hyvin imeytyvään muotoon.

- Ruoansulatuksen ensimmäiset entsyymit, amylaasit erittyvät syljestä eli huolellinen pureskelu on tärkeä perusjuttu. Lisää muita entsyymeitä erittyy haimasta, suolinesteestä ja maharauhasista. Neste (eli mielellään vesi) tulisi nauttia aterioiden väleissä eikä niellä ruokaa nesteen kanssa liian isoina paloina.

- Ruoansulatusentsyymi on hyvä ottaa aterian alussa, erityisesti kun aavistat että "ongelmia" on tulossa tai olo on tukala jo valmiiksi. Amylaasi pilkkoo tärkkelystä eli hiilihydraatteja, lipaasi pilkkoo rasvoja ja proteaasi hajottaa proteiinia. Laktaasi pilkkoo maitosokeria eli laktoosia, jota varten on laktoosi-intolerantikoille sopivia entsyymivalmisteita.

Myös kasvissyöjille, ketoilijoille ja ruoka-aineyliherkkyyksistä kärsiville on omia entsyymivalmisteita.

Jos ähky olo on jo yllättänyt voi yrttiteen nauttiminen ruokailun jälkeen helpottaa oloa.

- Parhaita teelaatuja ruoansulatuksen tueksi ovat inkivääri-, piparminttu- ja sitruunaruohopohjaiset yrttiteet. Myös sisäisesti nautittava aloe vera -juoma parantaa ruoansulatusta ja Silicum Tonic voi rauhoittaa vatsaa. Muista myös, että kevyt liikunta, esimerkiksi kevelylenkki raittiissa ilmassa voi olla paikallaan, ravintoterapeutti Koivu opastaa.

Jouluna moni koti täyttyy suklaarasioiden paljoudesta, kun niitä tulee tervehdyksenä taholta sun toiselta. Miten makeiden herkkujen kanssa saisi pidetyksi järkevät rajat? Kerro muutama vinkki avuksi taisteluun ylenmääräistä makeanhimoa vastaan!

- Joulun makeat herkut voivat tosiaan koitua haasteeksi, ja näkyä vyötäröllä pyhien jälkeen. On hyvä muistaa että nautiskelu kuuluu elämään, ja neuvonkin tekemään sen hyvillä mielin. Mutta rajansa kaikella ja siksi onkin hyvä tiedostaa asia ettei ihan lähde lapasesta, Eijaliisa toteaa.

- Perusneuvo on pitää verensokeri tasaisena nauttimalla sopivasti proteiinia ja hyviä rasvoja päivän aterioilla. Ne pitävät olon kylläisenä ja tyytyväisenä.

Myös kaneli kuuluu jouluun ja se on myös mainio apu verensokerin tasapainottelussa. Lisää laadukasta Ceylonin kanelia, jossa hyvin vähän maksalle haitallista kumariinia, niin aamiaiseen, välipaloihin kuin jälkiruokiin. Kromi on tärkeä hivenaine sokeriaineenvaihdunnan tasapainottajana. Se toimii tiiviissä yhteistyössä insuliinin kanssa, ja tehokuuri kromia joulun aikaan voisi olla paikallaan.

- Kehoitan myös valitsemaan suklaan rinnalle ihania pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Pähkinöistä saat myös hyviä rasvoja ja proteiineja. Ja käytännön tekona hampaiden peseminen voi katkaista herkkujen ahmimisen, Eijaliisa vinkkaa.

Joulun makeat herkut voivat tosiaan koitua haasteeksi, ja näkyä vyötäröllä pyhien jälkeen. On hyvä muistaa että nautiskelu kuuluu elämään, ja neuvonkin tekemään sen hyvillä mielin.

Ja sitten ovat vielä juomat! Vaikka alkoholittomat juhlajuomat ovatkin nostaneet suosiotaan, saattaa ainakin pikkujoulujen tiimellyksessä tulla kipatuksi kuppi jos toinenkin. Mitä suosittelisit avuksi krapulan estoon? Entäpä sitten kun kohmelo on koittanut - miten kankkusesta pääsee eroon vikkelimmin ja miellyttävimmin?

- Ennen kosteamman juhlahetken alkua voit ennaltaehkäistä uhkaavaa ikävää oloa ottamalla artisokkauutetta, Cynaraa 20 tippaa ennen alkoholin nauttimista. Se tehostaa aineenvaihduntaa ja hoitaa maksaa eli auttaa elimistöä kestämään alkoholin rasituksia.

- Aminohapot N-asetyylikysteiini eli NAC, L-kysteiini ja L-metioniini edistävät maksan ja solujen detoksikaatiota neutralisoimalla tiettyjä toksiineja ja vapaita radikaaleja. SUOJA -ravintolisä voi toimia nimensä mukaisesti kehon suojana. Se sisältää antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja yrttejä sekä muita luonnollisia ainesosia. Antioksidantit neutralisoivat elimistöön syntyneitä vapaita radikaaleja, aminohapot auttavat myrkkyjen prosessoinnissa ja rohdokset, kuten maarianohdake, tukevat maksan toimintaa. Myös molybdeeni tukee maksan toimintaa, koska se eliminoi kemikaaleja ja haitallisia yhdisteitä kehosta. Chlorellan nauttimisesta ennen alkoholin juomista voi olla apua. Olen myös kuullut positiivisia kokemuksia astaksantiinin ottamisesta krapulan helpottamiseen. 

- Juo alkoholin ohessa myös vettä ja lasillinen ennen nukkumaan menoa, siten voit estää nestehukan aiheuttamaa aamun päänsärkyä. Muista syödä kunnolla ennen alkoholin nauttimista tai sen aikana. Aamiainen voi myös helpottaa krapulaista oloa jos ruoka vain maistuu. Ja paras estohan on kohtuullinen juominen tai juomatta jättäminen, ravintoterapeutti toteaa.