Aloe vera on ekologinen kauneuden- ja ihonhoidon taituri

Aloe veran hyödyt ulkoisessa ja sisäisessä käytössä ovat lukuisat. Haastattelussamme aloe veran suosion saloista kertoo luonnonkosmetiikka-asiantuntija Maria Varon.
ALOE VERA

Aloe Vera on kosteutuksen kingi

- Aloe veran suurimmat hyödyt ovat siinä, että se kosteuttaa ihoa äärimmäisen tehokkaasti. Aloe veralla on myös kyky rauhoittaa ihoa - se sisältää nimittäin paljon polysakkaroideja, jotka huolehtivat ihon kosteutuksesta, mutta lisäksi antioksidantteja ja mineraaleja, kasvisteroleja jotka rauhoittavat kutisevaa ihoa esimerkiksi hyönteisten puremissa, Maria Varon ylistää aloen lukuisia hyötyjä ihonhoidon saralla.

Aloe sisältää monenlaisia yhdisteitä, joten sillä on myös kyky stimuloida solujen uusiutumista ja nopeuttaa haavojen paranemista.

Maria kertoo, että hänellä itsellään on kotona myös aloe vera huonekasvinakin - ihan siitä syystä, että se muun muassa yön aikana vapauttaa happea voimakkaasti ja siten sillä on myös ilmaa puhdistava vaikutus.

Maria vinkkaa myös lasten kanssa kotona aloen olevan kätevä apu: jos perheen pienimmälle tulee jokin pieni naarmu, niin laastariakaan ei välttämättä tarvita, vaan pieni pala aloeta avittaa asiaa nopeasti.

Aloe on siitä mielenkiintoinen kasvi, että geelin saa suoraan puristettua lehdestä. Geeli on rakenteeltaan melko nestemäistä ja imeytyy nopeasti.

- Aloe on yksi parhaita luonnon aarteita, mitä meille on tarjolla, Maria kertoo innoissaan. Aloen erikosominaisuuksista yksi on myös se, että se lisäksi edistää muiden aineiden imeytymistä. Geeli saadaan aloesta suoraan kasvista, joten uuttamiseen ei tarvita liuottimia.

Luomulaatuisen ja tavanomaisesti viljellyn aloen välillä toki on laadullisiakin eroja. Aloe ei kuitenkaan onneksi ole alttein kasvi saamaan kasvisairauksia.

Aloe veran hyödyt ihonhoidossa

Aloe vera on tunnetusti myös ihan huipputuote esimerkiksi sheivauksen jälkeen. Aloe-geeli on myös miehillä parranajon jälkeen mainio ihon rauhoittaja, ja esimerkiksi mökillä auringonoton jälkeen ihonhoidossa monen kesälomalaisen vakiokaveri.

- Keväällä ja talvella taas kuivan ihon kosteutuksessa aloeta voi käyttää esimerkiksi kerrostettuna - aloe geeliä voi käyttää voiteiden alla, mistä se imeytyy hyvin, Maria Varonen vinkkaa.

Esimerkiksi Ruohonjuurenkin valikoimista löytyvässä Haut-Segalan aloe-geelissä mukana on myös glyseriiniä, vettä ja muita kosteuttavia ainesosia, jotka nopeuttavat imeytymistä. Geeli levitetään suoraan hoidettavalle alueelle, esimerkiksi hiuspohjaa hoidettaessa. Limakalvoille aloe geeliä ei kuitenkaan ole tarkoitettu käytettäväksi. Aloe vera-geeli on Maria Varoninkin mukaan siinä mielessä hyvä, että se on koko perheelle sopiva tuote, myös perheen pienimmille.

Elintarvikelaatuista säilöntäainetta on usein myös luonnonkosmetiikan aloe-geeleihin lisätty säilyvyyden takaamiseksi, mutta synteettisiä aineita ei ole lisätty.

Atooppinen iho ja aloe vera yhteen soppii

Monella atoopikolla on talven jäljiltä kuiva iho. Miten aloe vera-tuotteet voisivat auttaa tässä?

- Aloe-geeliä voi kerrostaa alle ja laittaa päälle miedon voiteen. Normaalisti ihon rasva estää kosteuden haihtumisen, mutta atooppinen iho usein tarvitsee rasvamaista kosteutta lisäksi, Maria Varon vinkkaa.

Varsinkin, jos on aiemmin käyttänyt esimerkiksi silikonipohjaista kosmetiikkaa, aloe voi alussa aiheuttaa ihon ylireagointia.

Jos aloeta alkaa käyttää ja on atooppinen iho, ihoa voi alkaa vähitellen totuttaa siihen esimerkiksi aloe-tuotteilla, joissa on myös öljyjä ja rasvoja mukana. Myös ravinnolla voi vaikuttaa ihon kuntoon, kertoo Maria Varon.

Voisiko juotavaa aloeta siemailemalla  vaikuttaa atooppisen ihon kuntoon?

- Voisi sanoa, että pikkuhiljaa pienillä määrillä voisi lähteä kokeilemaan, Maria opastaa.  Aluksi suolistoa kannattaa vahvistaa syömällä enemmän kuitupitoisia kasviksia ja karsimalla esimerkiksi valkoista sokeria. Aloessa on prebioottisia ominaisuuksia, mineraaleja, antioksidantteja ja vitamiineja hyvin imeytyvässä luonnollisessa muodossa, joten varmasti juotava aloe on varsin oiva apu myös sisäisesti nautittuna, Maria toteaa.

Mistä luonnonkosmetiikan aloe sitten yleensä tulee?

Luonnonkosmetiikan aloe veraa tulee jonkin verran Intiasta ja Afrikasta, lisäksi Lähi-idässä myös aloe viihtyy hyvin. Tyypillisesti luonnonkosmetiikan valmistajat käyttävät sertifioitua, esimerkiksi Ecocert-sertifioitua aloeta. Omia yhteistyökumppaneita ja sopimusviljelijöitä on myös monilla ns. “pitkän linjan” luonnonkosmetiikkavalmistajilla, Maria kuvailee.

Aloe veran tuotanto

Kun aloe vera kerätään, se pitäisi käsitellä 36 tunnin sisällä keräämisestä ja kuljettaa kylmäkuljetuksella prosessointitilaan, jotta voidaan varmistaa, että kasvissa säilyvät parhaat aktiiviaineet.

Haut-Segala on tunnettu puhtaista, luomulaatuisista kasviöljyistään ja kukkavesistään. Haut-Segalalla ollaankin aivan erityisen tarkkoja laadusta ja raaka-aineiden prosessoinnista.

 Lue lisää aloe vera -geelistä ja sen monista käyttötavoista täältä!

Tutustu Haut-Segalan aloe vera -tuotteisiin >>