Mustakuminaöljy on vahva valinta terveyden ja kauneuden tueksi

Mustakumina eli ryytineito (Nigella sativa, Black Seed, Black Cumin Seed) on melko vaatimattoman näköinen kasvi, jonka siemenistä puristetaan “taikaöljyksikin” tituleerattua nestettä, jota jo Egyptin muinaisen Kleopatran uskotaan hyödyntäneen legendaarisen kauneutensa tukena.
mustakuminaöljy

Mustakumina- eli ryytineidonsiemenöljyn kerrotaan niin ikään olleen faaraoiden luottoöljy ja terveyden vankka tukipilari. Olivat nämä tarut totta tai ei, mustakuminaöljyllä on joka tapauksessa paljon annettaa nykyihmisenkin iloksi. Kyseessä on siis jo vanhastaan korkealle arvostettu lääkekasvi, joka sisältää peräti 100 bioaktiivista ainetta.

Mustakuminaöljyn terveysvaikutukset

Terhakoittavista terveysvaikutuksistaan kuuluisaksi tullut mustakuminaöljy vaikuttaa suotuisasti verensokerin säätelyyn.

Mustakuminaöljyn on huomattu vaikuttavan myös skarppaavasti. Mustakuminaöljy saattaa tuoda apua myös kylmän kauden haasteisiin.

Mikä mustakumina on?

Mustakumina (Nigella sativa, suom. ryytineito) on maustekasvi, joka ei ole kuminan tai jeeran sukuinen vaan leinikkikasveihin kuuluva. Kukkiva ryytineito tuottaa unikkojen tavoin kapseleita, jotka pitävät sisällään aromikkaat mustat siemenet. Suurin osa mustakuminasta tuotetaan Lähi-Idän ja Aasian maissa.

Mustakuminaa pidetään viimeisen vuosikymmenen menestyksekkäimpänä luonnonantimena. Lähi-Idässä ja Aasiassa se on ollut arvostettu mauste- ja rohtokasvi jo yli 3 000 vuotta. Siemenistä puristettua öljyä on löydetty Tutankhamonin haudasta ja temppelimaalausten mukaan Nefertiti ja Kleopatra käyttivät tätä öljyä kauneudenhoitoon. Mustakumina mainitaan sekä Vanhassa Testamentissa että Islamin profeetta Muhammedista kertovassa Hadith-kirjassa.

Ruohonjuuressa myytävä Amazonas-sarjan mustakuminaöljy tulee maineikkaalta El Fayoumin aluuelta Egyptistä, jossa uskotaan kaikkien parhaimpien ryytineitojen kukkivan,

Ruohonjuuren mustakuminaöljyn tuotannossa ei käytetä torjunta-aineita. Öljy valmistetaan erityisen varovaisella kylmäpuristusmenetelmällä (alle 45°C), joka säilyttää kaikki tärkeät ravintoaineet. Hellävaraisesti valmistettu mustakuminaöljy sisältää suuren määrän monityydyttymättömiä rasvahappoja ja paljon luonnollisessa muodossa olevaa E-vitamiinia. Egyptiläisen mustakuminan maku on sensuellin mieto, jonka vuoksi se onkin laadultaan kaikkein korkeimmaksi arvostettu.

mustakuminaöljy Ruohonjuuri

Mustakuminaöljyn käyttö sisäisesti ja ulkoisesti:

Nauti kaksi teelusikallista (4 ml) mustakuminaöljyä vuorokaudessa sellaisenaan ravintolisän omaisesti tai vaihtoehtoisesti sekoitettuna juomiin tai salaatinkastikkeena. Mustakuminaöljyä voidaan käyttää vallan mainiosti myös ulkoisesti ihon- ja hiustenhoitoon.

Ihonhoidossa mustakuminaöljyä suositellaan käytettävän erityisesti hyvin kuivan, ärtyneen ja allergiaherkän ihon hoitoon. Vaikutuksiltaan mustakumina on tulehduksia ehkäisevä, todella tehokas antioksidantti, jonka ansiosta se jeesii herkkääkin hipiää suojautumaan ympäristön haitallisilta vaikutuksilta (kuten ilmansaasteilta) että puhdistumaan niistä.

Ravitsemuksellisestkini arvokas mustakuminaöljy ravitsee, kosteuttaa ja suojaa ihoa ulkoisesti käytettynä. Sen sisältämä  linoleenihappo uudistaa ihon lipidikerrosta hellävaraisesti suojaten ja vaalien.

Monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävä mustakuminaöljy nauttii vankkaa suosiota myös hiusten ja päänahan hoitoöljynä käytettynä. Sen on huomattu tuovan apua hiustenlähdöstä ja tukan ohenemisesta kärsiville. Myös kynsinauhojen hoidossa mustakuminaöljy on noussut arvoon arvaamattomaan!

Antiseptisiä ja ihon paranemista petraavia vaikutuksia omaava mustakumina- elin ryytineidonsiemenöljy saattaa hyvinkin tuoda apua aknesta, ihottumista, ihotulehduksista ja peräpukamista kärsiville. Mustakuminaöljyllä on jo ammoisista ajoista asti menestyksekkäästi hoidettu myös arpia.

Ruohonjuuren elintarvikelaatuisetkin mustakuminaöljyt sopivat käytettäväksi niin terveyden kuin kauneudenkin tueksi sekä sisäisesti että ulkoisesti - molemmin tavoin käytettynä melkeinpä tuplaat tehon!

Mustakuminaa myös siementen muodossa

Vaikka mustakuminan siemeniä yleensä hyödynnetäänkin öljyksi puristettuina, löytyy Ruohonjuuresta myös mustakuminan siemeniä, jotka toden totta ovat terveyttä tulvillaan. Näitä pieniä siemeniä voi ripotella ruoka-annosten tai vaikkapa sämpylöiden päälle - parhaimmilta ne maistuvat kevyesti paahdettuina.

Mustakuminan siemenissä on vahva tuoksu ja miellyttävän pähkinäinen, hievenen pippuriseksikin kuvailtu maku. Jo pieni määrä näitä mahtisiemeniä tuppaa ruokavaliotasi ravinteikkaampaan suuntaan. Suosittelemme kokeilemaan!

Ruohonjuuren mustakuminaöljy-apajille ampaiset tästä >>