Viihdytkö nahoissasi?

Koska ihminen on kokonaisuus, myös tunteet vaikuttavat ihon hyvinvointiin. Se ei ole ollenkaan ihme, onhan iho ihmisen laajin aistielin.
tunteet vaikuttavat ihon hyvinvointiin
Tunteet tuntee myös nahoissaan. Viitisen kiloa painava iho on ihmisen suurin elin. Niin tunteet kuin terveyshaasteetkin heijastuvat isompina tai pienempinä reaktioina ihossa.

Moni on kokenut ihon toisinaan menevän “kananlihalle” kylmien olosuhteiden lisäksi tilanteissa, joissa on jotain “kylmäävää” tai tunnetasolla mieltä isosti liikuttavaa. Jännityksen jäytäessä niskakarvat nousevat pystyyn ja keho valpastuu.

Heikolta tuntuvalla hetkellä ihminen on “vereslihalla”: autonominen hermosto reagoi ja iho ja viestii. Kuumotusta voi hyvinkin tuntua hipiälle myllertävien tunteiden tulviessa - ja saattaapa joku lehahtaa tunteiden tuoksinassa jopa kasvoiltaan punaiseksi. Posket voivat punoitella monesta tunneperäisestä syystä, esimerkiksi innostuksesta, ihastuksesta, nolostuksesta tai jännityksestä.

Kun onni on myötä ja olo auvoisa, ihokin voi paremmin. Myös rakastunut ihminen näyttää kauniilta ja hyvinvoivalta - hän suorastaan hehkuu! 

Stressi ja uniongelmat saavat ihon reagoimaan. Kun suru on puserossa tai hermot pinkeällä, saattaa ihokin tuntua karheammalta, kuivemmalta ja elinvoimaansa menettäneeltä ja näyttää tavallista kalpeammalta. 

Herkän, ärtyvän ihon omaavat ihmiset välttelevät usein tuoksuilla rikastettuja tuotteita. Tämä on varmasti usein perusteltua, mutta toisaalta juurikin aidot, eteerisistä öljyistä peräisin olevat tuoksut vaikuttavat vahvasti tunteisiin ja niiden avulla voidaankin lempeästi hoitaa myös mieltä. 

Terveeltä ja kauniilta näyttävän ihon kannalta olisikin siis olennaista voida kokonaisvaltaisesti hyvin: keho ja mieli täydellisessä tasapainossa. Tämä on tietysti huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty, mutta pieniä askeleita parempaan voi ehkä meistä jokainen ottaa.

Kosketus rauhoittaa, rentouttaa ja tuottaa mielihyvää. Se vähentää stressiä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta sekä parantaa unen laatua ja keskittymiskykyä. Paijaamalla, silittämällä tai muuten miellyttävästi koskettamalla hoidetaan ja hemmotellaan sekä kehoa että mieltä. Ihmisen aisteista kosketusaisti kehittyy ensimmäisenä ja se on myös aisti, joka säilyy pisimpään elämän loppuhetkillä. Ihminen janoaa hellivää kosketusta koko elämänsä ajan voidakseen hyvin. Lempeästä kosketuksesta iloitsee luonnollisesti myös iho!