Vahvistetaan luontoyhteyttä!

Metsään kannattaa todellakin mennä ja luonnon helmat laittaa heilumaan. Lue tästä vinkkejä!
Vahvistetaan luontoyhteyttä!

Luonnossa käyskentely tekee hyvää niin keholle ja mielelle - ja kuin huomaamatta tulee samalla tukeneeksi myös mikrobiomiaan ja ihoaan.

Mitä luontoyhteys on?

Virallisen määritelmän mukaan luontoyhteys on sekä luontorakkautta että fyysistä ja psyykkistä yhteyden kokemista - empatian, ykseyden ja vastuun tuntemista luontoa kohtaan. Luontoyhteys tarkoittaakin henkilökohtaisen tunnesiteen muodostumista luonnonympäristöön. Se kattaa myös ne ne kaikkien merkitysten kokonaisuudet, joita yksilö antaa ympäristölle. Luontoyhteys on henkinen tai hengellinen yhteys; siis paljon muutakin myös marjastamista ja sienestämistä.

Kun vahvistamme luontoyhteyttä, tunnemme voimaantuvamme - sekä psyykkinen että fyysinen hyvinvointimme vantteroituu. Ei olekaan ihme, että meistä monen lempipaikka löytyy metsän siimeksestä.

Luonnon rauhoittava läsnäolo vahvistaa kehon ja mielen yhteyttä lisäämällä läsnäoloa eli tuomalla meidän tähän hetkeen. Metsissä samoillessa aistit terhakoituvat vieden huomiomme mielestä kehoon ja tuntemuksiimme. Hengitys syvenee, päänsisäisen oravanpyörä hiljenee ja murheetkin asettuvat mittasuhteisiinsa Oma ego pienenee ja luovuus alkaa kukoistaa.

Vinkkejä luontoyhteyden vahvistamiseen 

Kelli metsässä ja makoile kalliolla

Selällään sammalmättäällä loikoillessaan saa metsään aivan erilaisen näkölkulman. Puiden latvukset heiluvat tullessa, linnut ja perhoset lentelevät yllä. Kun kulkee silmänsä, kuulo-, haju- ja tuntoaisti viestivät vahvemmin. Metsä humisee, tuoksuu ja tuntuu.

Halaa puuta!

Ota lempeännapakka ote sinua kutsuvan puun rungosta, sulje silmäsi ja hengittele syvään. Huomaat, kuinka syke tasaantuu ja mielikin rauhoittuu.

Vaali ihmetystä!

Luonto tarjoaa monenmoista kummasteltavaa, kun itsensä antaa niitä aistit ammoillaan havaita. Kiireetön ja läsnäoleva asenne palkitsee retkeilijän monenlaisin lumouksin. Pysähdy tarkastelemaan yksityiskohtia: neliömetsillä metsämaata niitä tuntuu olevan tokuttomasti! Seuraa katseellasi muurahaisen menoa, havainnoi tuulessa heiluvia heiniä tai oksia. Kuuntele lintujen laulua ja puunlehtien havinaa.

Poimi luonnonkukkia

Luontomme pursuaa ihania niittyjä, jotka ovat kauniita luonnonkukkia tulvillaan. Ilahduta siis itsepoimitulla kukkakimpulla itseäsi tai ystävääsi! Luonnonkukista väsätty kimppu on ihan ilmainen - ja myös ekologisempi vaihtoehto ostetuille. Luonnonkukkia ei kannata toki kahmia hirveitä määriä, koska pölyttäjät tarvitsevat niitä meitä ihmisiä enemmän.Lupiineja ja kurtturuusua voit tietysti kerätä säästelemättä, sillä haitallisina vieraslajeina ne kaventavat luontomme monimuotoisuutta. 

Kukkasia juomiin ja kylpyihin

Esimerkiksi maitohorsman, pelto-orvokin ja puna-apilan kukat ovat kauniita, popsittaviksikin passaavia kukkia. Niitä voit laittaa koristeeksi kesäisiin juomiin, jälkiruokiin, kakun päälle tai vaikkapa jalkakylpyjä kruunaamaan.Virkistävän jalkakylvyn loihtii käden käänteessä lisäämällä kylpyveteen kukkasten lisäksi ruokalusikallisen merisuolaa ja hunajaa. Kylvyn jälkeen jalat voidellaan Moi Forest -sarjan Multipurpose -voiteella, jolloin koivet tulevat ihanan pehmeiksi ja voiteen sisältämät metsämikrobit pääsevät hoiteleviin hommiinsa.

Vinkki: Kun menet hiekkarannalle, upota jalat veteen, ota hieman hiekkaa käsiin ja hiero hellästi hiekalla kantapäitä ja muita kuorintaa kaipaavia kohtia jaloissa. Huuhdo jalat rantavedessä ja kotiin päästyäsi voitele ne Moi Forest Multipurpose -voiteella.

Avojaloin tallustellen

Paljasjalkakävely tekee eetvarttia eikä se todellakaan ole pelkkää hippien hommaa! Paljasjalkakävely vaatii kuitenkin totuttelua ja siksi tallustelu kannattaakin aloittaa pienin askelin.  Paljain jaloin tepastellessa jalkapohjat pikkuhiljaa tottuvat touhuun ja jo muutamassa viikossa jalkapohjat kestävät jopa kivien, käpyjen ja neulasten pistelyä. On tutkittua, että paljasjalkakävely vahvistaa jalkaterän rakennetta ja aktivoi koko kehoa liikkumaan uudenlaisesti. Esimerkiksi polviin ja kantapäähän kohdistuu paljon vähemmän rasitusta kuin kengillä kävellessä, toisaalta jalan pienimmätkin lihakset aktivoituvat ja vahvistuvat. Myös verenkierto jaloissa paranee.

Erityisen ihanaa on askeltaa paljasjaloin pehmeällä sammalella; paina silmät kiinni ja tunne kuinka jalkapohjat uppoavat pehmeään mättääseen. Hengitä syvään ja tunnustele, miltä sammal ja maa tuntuvat.

Pulikoi luonnonvesissä

Makeissa vesissä pulikoiminen maadoittaa kehoa ja mieltä - ja samalla tulee myös saaneeksi hyviä mikrobeja hyvinvointinsa tueksi. Pulahdus järveen tai lampeen virkistää, rentouttaa ja vahvistaa luontoyhteyttä! Myös meri ja kallioilla lekottelu tekevät ihmiselle hyvää.

Kulauttele lähdevettä!

Lähdevesi on kulauteltavien aatelia! Sen avulla voit paitsi sammuttaa janosi myös vahvistaa luontoyhteyttäsi.Lähdeveden nauttiminen on terveysteko, joka hemmottelee sekä kehoa että mieltä.

Poimi luonnon antimisia - marjoja, sieniä ja villiyrttejä

Poimi terhakoittavan terveelliset villiyrtit, sienet ja kotimaiset luonnonmarjat talteen. Samalla, kun pääset loihtimaan mahtiherkkuja metsän antimista, saat kontaktia luonnon hyviin mikrobeihin. Metsän antimien hyödyntäminen on tehokas tapa vahvistaa vastustuskykyä ja luontoyhteyttä sisäisesti ja ulkoisesti.

Hemmottele itseäsi metsämikrobeja sisältävällä luonnonkosmetiikalla!

Jos et pääse metsään, helli hipiääsi Moi Forest -voiteilla. Metsäpöljyvoiteista nappaat hyviä mikrobeja ihosi terveyden tueksi. Vinkki! Multipurpose-voide sopii lloistavasti käytettväksi myös auringon rasittamalle tai jopa polttamalle iholle. Voide palauttaa ihon kosteustasapainon nopeasti ja rauhoittaa punoitusta. Voiteesta saa myös kaikille ihotyypeille sopivan, ihoa ravitsevan naamion vaikkapa saunan jälkeen käytettäväksi. Moi Forest -voiteilla vahvistat helposti päivittäin luontoyhteyttä, olitpa sitten maalla tai kaupungissa!

Katso myös tallenne Ruohonjuuren Facebook-livestä, jossa perinnetietäjä ja ayurvedakonsultti Sami Nuora ja Moi Forest -tuotesuunnittelija, kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija Maria Varon keskustelevat aiheesta: