Vaatelaastarit pidentävät vaatteiden käyttöikää!
Vaatelaastarit ovat pieni ekoteko. Kun puhutaan tekstiileistä ja ekologisuudesta, huomio kiinnittyy usein kierrätyksen. Tärkeintä on kuitenkin aina ostaa tarpeeseen, vastuullista ja pitää vaatteet mahdollisimman pitkään käytössä. Vaatteiden huoltaminen edistää niiden käyttöikää ja hidastaa niiden joutumista kiertoon ja pahimmassa tapauksessa jätteeksi.
- Vaatteiden ensisijainen korjaustapa on aina neula ja lanka. Kaikkiin kohteisiin ja tilanteisiin se ei kuitenkaan sovellu. Vaatelaastarit suunnitellaan ja valmistetaan kokonaan Suomessa, joten samalla tuetaan tekstiilituotantoa kotimaassa. Kuosit ovat suomalaisten suunnittelijoiden käsialaa ja ne tuovat vaatteelle myös uudenlaisen ilmeen. Vaatelaastarien tekstiilimateriaalit ovat mahdollisimman ekologisia. Uusin mallistomme ”pullosta paikaksi” on neulottu Suomessa joustavaksi langasta, jonka raaka-aineena on muovipullojäte, Ruohonjuureen Vaatelaastareita toimittavat Oikiat Design:in Jetta Liukkonen kertoo.
Miten vaatelaastari toimii?
Vaatelaastari on uudenlainen tarrapaikka. Kun tekstiiliin tulee reikä, Vaatelaastarilla voi sen korjata helposti, vaikka paikan päällä. Ja näin se tapahtuu:
- Pehmeä Vaatelaastari irrotetaan tekstiilipuolelta taustastaan noin kolmasosan verran.
- Paljastunut osa asetetaan reiän tai pinttyneen tahran päälle ja taustapaperi vedetään varovasti alta, samalla painaen Vaatelaastaria kohteeseen.
- Kiinnitys tapahtuu hankaamalla Vaatelaastaria lujasti minuutin kaksi. Erityisesti reunoihin tulee kiinnittää huomioita.
Vaatelaastarin käyttöohjeita löytyy mm. Vaatelaastari - YouTube kanavalta.
Tekstiilin, jossa on Vaatelaastari, voi pestä aikaisintaan 3 vuorokauden kuluttua. Sitä ennen kannattaa välttää sen voimakasta venyttämistä ja kastumista.
Mitä Vaatelaastarien käytössä tulee huomioida?
Vaatelaastari soveltuu useille tekstiileille ja useisiin kohteisiin.
- Vaatelaastarin pahin vihollinen on kemikaalit. Kemikaaleja voi olla niin korjattavissa tekstiileissä kuin niiden pesu- ja hoitoaineissa kuin muissakin koneessa pyörivissä tekstiileissä. Pelkästään vaatteissa käytetään noin 8000 erilaista kemikaalia ja niiden yhdisteitä, Jetta Liukkonen kertoo
- Tästä johtuen tarkkaa pesunkestoa ei voi luvata, ainoastaan että se jatkaa tekstiilin käyttöikää ja myös pelastaa tukalissa tilanteissa kun vaate rikkoontuu vaikka aamukiireessä tai reissussa.
Parhaimmillaan Vaatelaastari on pysynyt pesussa ja käytöissä jo kaksi vuotta. Heikoimmillaankin sen tulee kestää oikein käytettynä useampia pesuja.
- Vaatelaastarilla on tyytyväisyystakuu. Mikäli tuote ei vastaa odotuksia, pyydämme olemaan yhteydessä meihin. Kysymme muutamia kysymyksiä tuotekehityksemme tueksi ja lähetämme korvaavaa materiaalia ja uutta ohjeistusta tapauksen pohjalta, Liukkonen lupaa.
Ideasta Vaatelaasteriksi
Vaatelaastarin tarina alkoi alkuvuodesta 2017, kun Jetta jutteli lapsuudenystävänsä Annen kanssa puhelimessa lasten rikkoontuneista vaatteista, joita kaappeihin oli päässyt kerääntymään.
- Kaapissa lojui kasa polvistaan rikki menneitä trikoita. Ne ehtivät käydä pieneksi, ennen kuin aikaa löytyi korjaamisen. Minä olen lisäksi aika kädetön ompelun kanssa.
Ihmeteltiin että missään ei ole tarjolla tapaa korjata vaatteita helposti ja kauniisti. Kaikki tarjolla olevat paikat olisi pitänyt ommella tai silittää, markkinoilla olevat tarrapaikat olivat kovia, eivät juurikaan pysyneet eikä niissä ollut kauniita kuoseja. Päätimme lähteä selvittämään miksi ja olisiko sellainen mahdollista saada aikaan, Jetta Liukkonen muistelee.
Oikiat Design perustettiin syksyllä 2018. Sitä edelsi puolentoista vuoden aika, jonka Anne ja Jetta käyttivät vaatteidenpaikkauspulman ratkaisemiseen.
- Selvitimme eri tekniikoita ja materiaaleja, teimme pieniä koe-eriä ja pesutestejä kotonamme. Kun pesukoneesta olivat alkuvuodesta 2018 putkahtaneet vaatteet, joissa paikat eivät irronneet ensimmäisessä tai toisessakaan pesussa, päätimme perustaa yrityksen. Rekisteröimme myös tavaramerkin Vaatelaastari. Olimme huomanneet, että monella oli samanlainen ongelma kuin meillä ja uskoimme, että tällaiselle tuotteelle on kysyntää.
Oikiat Design Oy on parissa vuodessa kasvanut ja sen myötä perustajansa ovat myös oppineet valtavasti. Kolmesta perustajaäidistä on yritykseen työllistynyt jo kaksi, ja lisäksi Design:in palkkalistoilla ahertaa osa-aikaisia työntekijöitä.
- Haluamme tuoda esiin korjaamisen ilosanomaa, kehittää tuotettamme jatkuvasti laadukkaammaksi, ekologisemmaksi ja useampaa kohderyhmää palvelevaksi. Vastuullisuus, avoimuus ja hyvän tekeminen on olennainen osa yritystämme. Olemme solmineet yhteistyösopimuksen myös POW Finlandin kanssa, ja mm. jokaisesta myydystä POW-Vaatelaastaripakkauksesta lahjoitamme euron heidän ilmastonmuutoksen vastaiseen työhönsä, Liukkonen kertoo.
Vaatelaastareista musta on suosituin
Musta Vaatelaastari on Oikiat Design:n tuotteista ehdottomasti suosituin; varma ja monikäyttöinen.
- Mustaa käytetään Suomessa paljon, ja lisäksi mallistossamme se on läpivärjätty, joten esimerkiksi lenkkarin puhkikuluneen varpaan kohdan voi korjata vaikkapa nurjalta puolelta, Liukkonen vinkkaa.
Toiseksi suosituin Vaatelaastaeri on mustavalkoraidallinen, koska Jetan mukaan suomalaiset pitävät raidallisista tekstiileistä.
- Raidallinen käy parhaillaan läpi materiaalimuutosta luomupuuvillasta kierrätyspolyesteriin. Vaikka luomupuuvillalla on asiakkaansa, on kierrätyspolyesteri monikäyttöinen sopien sekä sisä- että ulkovaatteille ja raaka-aine on kierrätettyä mutta tasalaatuista. Kaikille malleillemme ja eri materiaaleille on asiakkaansa, ja jokaiselle on paikkansa! Pyrimme jatkossa pitämään perusmallistomme napakkana, tuoden rinnalle erikoiseriä, Liukkonen tuumaa.
Oikiat Design:in Vaatelaastarimaakarit haastavatkin yhdessä Ruohonjuuren kanssa kaikki ottamaan osaa #paikkaushaaste -kampanjaan!
- Jatka siis tekstiilin käyttöikää parhaaksi näkemälläsi tavalla. Paikkaa, parsi, hyväksy reiät tai käytä suomalaisten äitien innovaatiota, Vaatelaastaria, joita löytyy nyt myös Ruohonjuuresta!
- Ota kuva, ja jaa se somessa käyttämällä hashtagia #paikkaushaaste.
Ps. Paikkauskokemuksia ja vinkkejä löydät myös Facebookin #paikkaushaaste-ryhmästä. Tehdään yhdessä maailmasta parempi paikka, Jetta kannustaa.