Vaahterasiirappi - terveellisempää makeaa!

Mainiolla makeudellaan kielen melken mennessään vielä vaahterasiirappi on fiksu valinta myös terveyden kannalta.
Vaahterasiirappi on terveellisempi makeuttaja

Toinen toistaan hehkeämpien uutuusmakeuttajien tuoksinassa vanha kunnon vaahterasiirappi tuntuu jääneen melkeinpä unholaan. Ihan turhaan - aito vaahterasiirappi on mainio tuttavuus matkalla makeampaan elämään.

Tosin vaahterasiirappejakin on moneen junaan - ja niistäkin osa kannattaa jättää suosiolla asemalle. Terveellisen makeuttaja tittelin pokkaa ainoastaan aito, luomulaatuinen, vaahteranmahlasta valmistettu siirappi - eivät sen keinotekoiset kaverit.

Aito vaahterasiirappi sisältää useita ravintoaineita - tämä herkku lyökin laudalta perussokerit ja nollakaloriset makeuttajat mennen tullen!

Miten vaahterasiirappi valmistetaan?

Nimensä mukaisesti vaahterasiirappia valmistetaan vaahteran mahlasta.

Vaahterasiirappihommat ovat keskittyneet Kanadaan, jossa valmistetaan peräti 80 % maailman vaahterasiirapista. Siirapin valmistus tapahtuu sääoloista riippuen helmi-, maalis- ja huhtikuussa, jolloin kylmät yöt ja lämpimät päivät edesauttavat vaahteranmahlan virtaamista.

Mahlan saamiseksi vaahteroihin porataan reikiä, joista valutetaan letkujen ja kourujen avulla mahlaa keräysastioihin. Puihin porataan uusi reikä joka vuosi, sillä puun luontaisen parantumisen vuoksi yksi reikä tuottaa mahlaa vain yhden kauden. Yhteen vaahterasiirappilitraan tarvitaan peräti 40 litraa vaahteranmahlaa.

Tuossa mahlassa itsessään on aluksi vain hyvin vähän sokeria, yleensä alle 2,5 prosenttia. Siirappimaisen makeuden aikaansaamiseksi mahlasta poistetaan vettä mm. keittämällä sitä isolla pannulla. Tämä prosessi on varsin hidasta, koska suurimman osan vedestä täytyy kiehua pois. Valmis siirappi on makoisa mutusteltava ja se sisältää vähintään 66 prosenttia sokeria - mutta sokerin lisäksi siis paljon muutakin.

Hyväksi iholle

Tiesitkö, että vaahterasiirappia voi hyödyntää myös ulkoisesti? Jotkut valitsevatkin vaahterasiirapin elämänkumppanikseen juuri tällä perusteella. Vaahterasiirappi vähentää ihon punoitusta, sen tulehduksia ja kuivuutta. Herkullisen ja hoitavan kasvonaamion loihdit sekoittamalla keskenään vaahterasiirappia, jogurttia, hunajaa ja kaurahiutaleita! Tämä kotitekoinen terveysnaamio puhdistaa ihoasi kosteuttaen ja ravitsen sitä samalla.

Terveellisempää makeaa

Perussokerien ahmiminen ei ole hyväksi - niinkuin jokainen taatusti tietää. Liiallinen sokeritaakka saa vatsankin vihaiseksi ja se saattaa pahentaa tai jopa saada aikaan monia suolistoon liittyviä terveyshaasteita. Keinotekoiset makeuttajat puolestaan saattavat aiheuttaa turvotusta ja kaasunmuodostusta, mitkä eivät ole toivottuja olotiloja nekään. Mutta vaahterasiirappi on toista maata: se ei aiheuta tolkutonta taakkaa vatsallemme.

Monet keinotekoiset, nollakaloriset makeuttajat saattavat häiritä elimistön kykyä tuntea kylläisyyttä. Vaahterasiirappihan ei tietenkään näitä systeemejä sekoita.