Uni ja valoisat kesäyöt

Kesää kohti kuljettaessa valon määrä lisääntyy ja päivä pitenee. Mielelle ja jaksamiselle valo on hyvä asia - tosin sen tuoksinassa matka höyhensaarille voi alkaa takkuilla.
Uni ja valoisat kesäyöt

Kevät ja alkukesä ovat valon ja aktiivisuuden aikaa; linnut laulavat jo aamuyöstä, ja kasvitkin tuntuvat pitävän kiirettä ehtiäkseen kukoistaa Pohjolan lyhyessä kesässä. Luonnon aktiivisuus heijastuu ihmisiinkin valon lisääntymisen vaikuttaessa sisäiseen kelloomme; valoisina iltoina ei uni aina tule helposti.

Ayurvedan kehotyyppitieto auttaa meitä erilaisten unihaasteiden syitä ja sitä, miten niitä voisi helpottaa. Unipulmiahan on monenlaisia: yksi ei onnistu nukahtamaan iltaisin, toinen heräilee aamuyöstä ja kolmas nukkuu niin levottomasti, ettei aamulla edes tunne leväänneensä lainkaan.

Ayurvedan mukaan oleellista on pelmahtaa pehkuihin ajoissa; iltakymmeneen saakka elämme kapha-aikaa, jolloin keho ja mieli ovat luonnollisesti valmiina rauhoittumaan. Tämä luonnon tarjoama tuki kannattaakin hyödyntää ja mennä nukkumaan ennen iltakymmentä. Kello 22-02 on pitta-aika, joka ayurvedassa yhdistetään kuumuuteen ja aktiivisuuteen. Rauhaisan yöunen kannalta tämä jakso ei ole suotuisa, koska silloin mieli kiinnittyy johonkin ajatukseen tai ongelmaan.

Höyhensaarimatkailun edistämiskeskus suosittelee siis varhaista nukkumaanmenoa - lakanoiden väliin tulisi sujahtaa ennen iltakymmentä. Kömmi siis sänkyyn heti, kun alkaa väsyttää. Tämä voi vaatia totuttelua ja hiukan itsekuriakin, mutta uniajan aikaistaminen palkitsee taatusti. Tavoitteeseen kannattaa pyrkiä lempeästi ja pikkuhiljaa nukkumaanmenoaikaansa aikaistaen.

Ayurveda-lääkäri, tohtori Shaurabh Sharma korostaa myös ruokavalion merkitystä hyvään uneen. Hän kertaa meille tärkeimmät ayurvedan periaatteet näin:

- Syö iltaruoka ajoissa ja pidä ateriointisi kevyenä. Jos menet nukkumaan ruoansulatuksen ollessa kesken, keholla on vaikeuksia viedä prosessi loppuun. Tämä ylikuormittaa ruoansulatusta ja energia-aineenvaihduntaa, joka toimii pääosin yöllä nukkuessamme. Nämä prosessit kuumentavat kehoa, mikä puolestaan heikentää unen laatua. Paras aika ilta-aterialle on noin klo 18.

- Vältä illalla ja jo iltapäivällä stimulantteja, joita ovat esimerkiksi musta tee, kahvi ja suklaa. Kofeiinittomat kahvinkorvikkeet ovat hyviä vaihtoehtoja iltaan - ne hyväilevät samoja makunystyröitä kuin kahvi mutta eivät karkota unta.

- Pidä huolta, että saat päivän aikana riittävästi liikuntaa ja raitista ilmaa. Tällä on iso vaikutus rauhallisiin yöuniin. Vältä kuitenkin illalla aktiivista, kehon lämpöä lisäävää liikuntaa, jos haluat nukkua rauhallisesti.

- Mielen stimuloitumista kannattaa välttää illalla: TV, tietokone ja älypuhelin eivät auta aivoja rauhoittumaan.

- Ennen nukkumaanmenoa voit juoda ayurvedista iltamaitoa. Voit maustaa sen esimerkiksi näin:

  •  lasillinen maitoa tai mantelimaitoa
  •  ¼ tl muskottijauhetta
  •  ¼ tl kanelia
  • (+ kaphalle ¼ tl kurkumaa tai pittalle ¼ tl gheetä)
  • Kuumenna maito kiehuvaksi, lisää mausteet ja nauti lämpimänä.

    Ayurvediset doshat ja uni

    Eri kehotyypeillä on omanlaisinsa unihaasteita. Niiden selättämiseen voit löytyy vinkkejä alta.

    Vata ja uni:

    Unihäiriöt ovat melko tyypillisiä niillä, joilla vata-dosha hallitsee kehoa ja mieltä. Vata-ihmiset ovat usein hyvin aktiivisia ja he tekevät mielellään useita asioita samanaikaisesti. Heidän mielensä on aktiivinen ja ajatussisältönsä runsas. Siksi heidän on usein vaikea rauhoittua nukkumaan. Vata voi helpottaa nukahtamisvaikeuksiaan seuraavilla keinoilla:

    • Tee päivittäin öljyhieronta, se tasapainottaa oloa ja unta.
    • Tee illalla jooga-asanoita 10-15 minuuttia, se tasapainottaa hermoston aktiviteettia.
    • Älä stimuloi mieltä ja tunteita iltaisin, se vaikuttaa uneen.
    • Pese nukkumaan mennessä jalkaterät lämpimällä vedellä, ja hiero gheetä tai vata-hierontaöljyä jalkateriisi 2-3 minuutin ajan. Älä pese öljyä pois, vaan käytä pieniä määriä. Jos käsiin jää öljyä, niin sekin on ihan hyvä.

    Pitta ja uni:

    Jos pitta-dosha hallitsee kehoa ja mieltä, niin ihminen ajattelee usein syvällisesti. Tämäkin voi johtaa älylliseen yliaktiivisuuten, erityisesti illalla klo 22 jälkeen. Pittalle on myös tyypillistä herätä (usein kuumissaan tai hikoillen) klo 02-03 aikaan. Uudelleen nukahtaminen on tällöin usein hankalaa. Parhaat vinkit pittalle ovat:

    • Rentoudu iltaisin ja vältä suorittamista tai älyllisiä haasteita/kiinnostuksen kohteita.
    • Pidä nukkumaanmenoaikasi säännöllisenä ja mene vuoteeseen ennen iltakymmentä.
    • Nauti iltamaitoa gheellä (resepti yllä). Ghee tasapainottaa pitta- ja vata-doshia.

    Kapha ja uni:

    Kapha-tyypin ihmiset nukahtavat yleensä helposti ja nopeasti, koska he ovat rauhallisia ja maadottuneita. Välillä he ovat väsyneitä myös päivisin, ja haluavat ottaa nokoset. Päiväunet valitettavasti saavat kaphan epätasapainoon, mikä voi johtaa depressiivisiin ja negatiivisiin ajatuksiin. Seuraavat ohjeet auttavat tasapainottamaan kaphaa ja ehkäisemään päässä pyöriviä negatiivisia ajatuksia:

    • Vältä päiväunia keväisin, ja erityisesti kuumaan kesäaikaan.
    • Nauti iltamaitoa kurkuman kera, ja käytä mieluummin mantelimaitoa (ks. resepti yllä)
    • Liiku ja ulkoile riittävästi päiväsaikaan.

    Näiden ohjeiden myötä toivotamme sinulle kauniita unia ja rauhallisia öitä! Jos olet kärsinyt unipulmista pidemmän aikaa, kestää niiden tasapainotus myös yleensä hieman pidemmän ajan. Kehitys oikeaan suuntaan voi kuitenkin alkaa jo hyvinkin nopeasti. Näille vinkeille kannattaa siis antaa mahdollisuus!

    Ayurvedisten tuotteiden kattavan valikoiman löydät Ruohonjuuren verkkokaupasta. Suosittelemme erityisesti Maharishi Ayurveda -sarjan laadukkaita tuotteita kehon ja mielen tasapainottamiseen.