Hyvää rasvaa ei kannata pelätä!
Ruokavalion rasvat saavat tunteet kuumenemaan. Kun yksi tahtoo välttää rasvaa kaikessa muodossaan, lorauttaa toinen öljyä jopa kahviinsa. On selvää, että hyvät rasvat tukevat terveyttämme ja siksi niiden saannista kannattaakin pitää huolta.
RASVAA AIVOILLE: Kudokset ja aivot tarvitsevat rasvaa toimiakseen täydellä teholla. Rasva sisältää myös vitamiineja ja se edesauttaa rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä muistakin lähteistä. Rasvat ovat tuikitärkeä energianlähde myös aivoillemme, joista peräti 60% on rasvaa.
RASVAA SOLUILLE JA HORMONITOIMINNALLEMME: Solut ja hormonitoiminta vaativat rasvaa. Rasvahappoja tarvitaan solujen rakennusaineeksi sekä hermoston, sokeriaineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan ylläpitoon. Rasvoilla on vaikutusta myös mielialaan ja immuniteettiin.
PALJON MUITAKIN HYÖTYJÄ: Rasvat auttavat säilyttämään kylläisen olon pidempään ja laadukkaiden öljyjen nauttiminen tukeekin painonhallintaa. Hyvät rasvat helpottavat lihasmassan kasvattamista, edistävät hedelmällisyyttä, tehostavat aivotoimintaa ja pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Esimerkiksi saksanpähkinät sisältävät runsaasti omega-3:sta, jonka ansiosta ne laskevat huonoa LDL-kolesterolia.
Rasvoissa on eroja - selvähän se!
Kaikkein olennaisinta rasvan valinnassa on laatu. Rasvat voidaan jakaa kahteen porukkaan: pehmeään eli tyydyttymättömään rasvaan ja kovaan eli tyydyttyneeseen rasvaan. Suositusten mukaan päivittäisestä rasvakatraasta olisi hyvä olla 2/3 pehmeää rasvaa ja enintään 1/3 kovaa rasvaa. Pehmeän rasva tiedetään myös pienentävän veren kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuutta sekä parantavan HDL/LDL-kolesterolisuhdettaRasvoissa kannattaa siis panostaa laatuun ja suosua mahdollisimman luonnollisia ja prosessoimattomia kylmäpuristettuja öljyjä. Hyvinvointia tukevia valintoja ovat esimerkiksi avokadoöljy, seesamöljy, vehnänalkioöljy, manteliöljy, pellavaöljy, hamppuöljy, extraneitsytoliiviöljy. Tunnettua on myös, että pähkinä ja siemenet sisältävät kahmalokaupalla terveellisiä rasvoja.
Jos kylmäpuristetuista laatuöljyistä tahtoo saada kroppansa hyödyksi hyväätekevät ainesosat ihanteellisesti, ei öljyjä kannata kuumentaa.
Kylmäpuristetuista öljyistä voi mainiosti väsätä esimerkiksi monenlaisia levitteitä tai salaatinkastikkeita. Herkulliselta maistuvia luomuöljyjä voi myös lorautella salaatteihin tai smoothieisiin - tai vaikkapa valmiin ruoka-annoksen päälle.