Tue suomalaista pienyritystä - ja vahvista samalla vastustuskykyäsi!

Pienet teot ovat nyt suuria: suosimalla pienyrittäjien tuotteita tuet heitä haastavassa tilanteessa. Lue tästä blogista Arctic Warriorsin vinkit vastustuskyvyn tehostamiseen. Yhdessä tästäkin selvitään!
Tue suomalaista pienyritystä - ja vahvista samalla vastustuskykyäsi!

Lapin luonto luo outoa taikaa, sanotaan nostalgisessa tangossa, eikä suotta. Keskiyön aurinko ja arktiset kasvuolosuhteet tekevät Lapin kasveista poikkeuksellisen vahvoja ja ravinteikkaita. Elimistön virkistämiseen loistovalinta on väinönputki, joka paistattelee Mahti-geelishotissa terhakoittavana tehoaineena yhdessä nokkosen kanssa.

Roiloimmat yrtit, arktiset soturit

- Pohjoisen yrtit ovat kuin sotureita. Ne ammentavat mahtivoimansa napapiirin äärimmäisistä olosuhteista ja ovat niin sinnikkäitä, etteivät pahimmatkaan paukkupakkaset niitä nujerra, Arctic Warriorsin Katja Misikangas julistaa.

Lyhyt, intensiivinen kasvukausi ja Lapin talven ankaruus saavat pohjoiset superyrtit pinnistämään parhaimpaansa. Karujen ääriolosuhteiden ja kesän yöttömän yön ansiosta pohjoiset yrttien ravintoainepitoisuus on tutkitusti poikkeuksellisen korkea ja maut hämmästyttävänkin voimakkaita.

- Esimerkiksi Unkarissa kasvaneen väinönputken felladreenipitoisuus on noin 2 % kun Lapissa kasvaneessa se on lähes 50 %, Misikangas toteaa ylpeänä.

Vaka vanha väinönputki

Väinönputki hoitaa hengitysteiden terveyttä ja pureskeltuna karkottaa kurkkukivun tuossa tuokiossa.  Ayurvedan kannalta katsoen väinönputki on ruuansulatuksen liekkiä voimistavana hyväksi etenkin kapha-kehotyypille.

Väinönputki (Angelica archangelica) on yksi Lapin ja Suomen voimakkaimmista kasveista. Todellinen elimistön puolustaja. Ei ihme, että Lönnrot antoi kasville suomenkielisen nimen, joka viittaa Kalevalan Väinämöiseen.

Väinönputken käytöllä on pitkät perinteet. Saamelaisille väinönputki on ollut pyhä rohtokasvi, jonka uskottiin mm. ehkäisevän tarttuvia tauteja. C-vitamiini- ja rautapitoisen yrtin juuria pureskeltiin täydentämään ravintoa pitkän talven jälkeen. C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Se lisää myös raudan imeytymistä, joten väinönputkessa on luonto hoitanut hienosti tämän kombinaation. Väinönputkea on aikoinaan käytetty mm. taistelussa keripukkia vastaan.

Väinönputkea kasvatetaan mm. Unkarissa, mutta siellä kasvanut väinönputki on kuin haamu verrattuna kotikonnuillaan Lapissa kasvaneeseen kasviin. Väinönputki on arktisen alueen alkuperäiskasvi, joka vaatii arktiset kasvuolosuhteet. Sen siemenet eivät edes lähde kasvamaan ilman kylmäpuraisua ja  parhaat ravinne- ja aromipitoisuudet kasviin kehittyvät pohjoisen valoisassa kesässä.

Pienen kylän ponnistuksia!

Arctic Warriors:in mojovat mahtituotteet valmistetaan Narkauksen kylässä ja tuotanto tapahtuu läpinäkyvästi ja luontoa kunnioittaen. Yrityksellä on oma lappilainen pienviljelijä- ja kerääjäverkosto. Sopimusviljely tuo työtä Lappiin edistäen paikallista hyvinvointia ja työllisyyttä. Kasvien esikäsittely on pitkälti käsityötä, jotta juurten arvokkaat vaikuttavat aineet eivät mene hukkaan. Tuotteilla on Avainlippu-merkki. 

Kun Arctic Warriors taannoin osallistui television Leijonan luola -ohjelmaan, kokoontui suurin osa narkauslaisista kylätalolle kisastudioon omiaan kannustamaan.

Arctic Warriorsin yhtenä tavoitteena on pitää Narkauksen kylä elävänä ja työllistää paikallisia mahdollisimman paljon.

- Päätöksiä voi tehdä laskimella tai sitten niitä voi tehdä omien arvojen mukaan, Ilkka Kauppinen toteaa. Vaikka virolainen työvoima olisikin narkauslaista merkittävästi halvempaa, Arctic Warriorsille on kunnia-asia työllistää oman kylän porukkaa.

- Autamme viljelijöitä mm. kouluttamalla heitä väinönputken ja ruusujuuren viljelyyn. Olemme myös kasvattaneet ruusujuuren taimia ja antaneet niitä viljelijöille ilmaiseksi.

Arctic Warriors on syntynyt halusta tuoda Lapin yrttien sisältämä teho ja voima kaikkien ulottuville osaksi arjen luonnollista hyvinvointia, pieni pilke silmäkulmassa.

Tue suomalaista pienyritystä Arctic Warriors ja vahvista samalla vastustuskykyäsi!

10 luonnollista tapaa vahvistaa vastustuskykyä

Nyt on aika hankkia rautainen vastustuskyky. Toki vahva immuniteettikaan ei välttämättä pelasta sairastumiselta, mutta tauti ei välttämättä iske kovin voimallisesti, toivut nopeammin ja vältyt jälkitaudeilta. Lisää siis vastustuskykyäsi luonnollisesti Arctic Warriorsin asiantuntijoiden vinkeillä, joista kymmenen on koottu tähän.

 1. Hyvää matkaa Höyhensaarille: laitetaan unta palloon! Liian vähäinen ja huonolaatuinen uni on myrkkyä vastustuskyvylle. Hyvät yöunet on kuin laittaisi aivot pesukoneeseen: aivot konkreettisesti puhdistuvat kuonasta. Univaje aiheuttaa keholle ylimääräistä stressiä, joka puolestaan heikentää vastustuskykyä. Hyvin levänneenä jaksat ottaa vastaan elämän tuulet ja tyrskyt.

 2. Kylmää kyytiä: Pulahda avantoon! Säännöllinen altistus kylmässä vedessä karaisee. Pulahdus avantoon tai kylmään avoveteen aiheuttaa kehossa positiivisen stressireaktion, joka voimistaa elimistön puolustusjärjestelmää ja vahvistaa siten vastustuskykyä. Kylmä vesi vie mukanaan myös stressin ja kolotukset. Ethän kuitenkaan mene avantoon sairaana, alkoholin vaikutuksen alaisena tai jos saat herkästi sydänoireita.

 3. Käpälät kuriin: Älä kaiva nenää! Helppo ja halpa keino välttyä pöpöiltä on pestä kädet usein ja huolellisesti saippualla. Puhtaillakaan sormilla ei kannata hieraista silmiä tai kaivaa nenää, sillä virukset tarttuvat erittäin tehokkaasti ohuiden limakalvojen kautta.

 4. Ylös, ulos ja lenkille: Haukkaa happea! Säännöllinen, kohtuullinen ja sopivan rasittava liikunta aiheuttaa keholle positiivista stressiä, joka vahvistaa kehoa paremmin kuin sohvalla löhöily. Samalla kehon puolustusjärjestelmä aktivoituu. Raikkaassa ilmassa tuulettuvat niin mieli kuin keuhkot. Överiksi ei kuitenkaan kannata vetää. Ylenmääräinen liikkuminen, ylikunnosta puhumattakaan, tekee kehosta infektioherkemmän.

 5. Vahva vastustuskyky lähtee suolistosta! Kun suolisto on kunnossa, erilaisten bakteerikantojen välillä vallitsee tasapaino. Jos tämä tasapaino järkkyy esimerkiksi antibioottien tai epäterveellisen ruokavalion takia, syntyy suolistoon ns. dysbioosi eli tulehdusreaktio, jolloin haitalliset bakteerit voivat tunkeutua suolen seinämän läpi elimistöön. Monipuolinen, värikäs ja riittävästi kuitua sisältävä ruokavalio tukee suoliston hyvää bakteerikantaa. Unohda ylenmääräinen sokeri ja roskaruoka.

 6. D niinkuin vitamiini! D-vitamiini ei ole tärkeää pelkästään luiden hyvinvoinnille, vaan sillä on tärkeä merkitys myös vastustuskyvylle. Oma D-vitamiinitaso kannattaa käydä mittauttamassa säännöllisesti. D-vitamiinitason oli hyvä olla vähintään 80 nmol /l, 100 nmol/l varmistaa ninjatason vastustuskyvyn. Harva ihminen saa riittävästi D-vitamiinia auringosta tai ruuasta, joten varmin tapa varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti, on syödä sitä laadukkaana lisäravinteena purkista.

 7. Ahmi C-vitamiinia! C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka tarjoaa keholle ruostesuojaa. Nokkonen on aivan erinomainen C-vitamiinin lähde. Siinä on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa eikä sitä tarvitse rahdata Suomeen rahtilaivoilla valtamerten takaa. Myös kuusenkerkät sisältävät paljon C-vitamiinia ja onpa niitä käytetty ennen muinoin apuna keuhkoparantoloissa hengitystiepotilaiden hoidossa.

 8. Vedä väinönputkiöverit! Hieman inkivääriä muistuttava väinönputki (Angelica Archangelica) on todellinen täsmäase pöpöjen torjuntaan. Se tukee hengitysteiden hyvinvointia ja vahvistaa kehon puolustusta taudinaiheuttajia vastaan. Säännöllinen käyttö antaa kunnon boostin vastustustuskyvyllesi.

  Mikäli käytät yrityksemme MAHTI-tuotteita, voit ottaa sitä nyt erikoistilanteessa jopa 6 annosta (annos = 1 teelusikallinen tai 1 shotti) päivässä kuuriluontoisesti kuukauden ajan. Väinönputkella on EU:n kattava EFSA hyväksymä terveysväite elimistön elävöittämisestä. 

 9. Taltuta stressi! Jatkuva stressi, tuo nykyihmisen perisynti, on todellinen uhka vastustuskyvylle. Stressaantuneena kehosi on jatkuvassa valmiustilassa pakenemaan tai taistelemaan, vaikka leijonaa oli näkyisi mailla eikä halmeilla. Edellä mainitut uni, avanto ja etenkin luonnossa liikkuminen ovat erinomaisia stressinpoistolääkkeitä. Niiden lisäksi ninjatason stressinpoistaja on adaptogeeninen ruusujuuri (Rhodiola rosea), joka tasapainottaa kehoa ja mieltä riippuen siitä käytkö ylikierroksilla vai oletko väsynyt ja veltto.

 1. Hoida hunajalla! Hunajaa on iät ajat käytetty flunssalääkkeenä. Ikivanhaa perinnekäyttöä tukee tutkimustieto, joka on löytänyt hunajasta antimikrobisia vaikutuksia n. 60 eri bakteerilajia kohtaan. Kotimainen kuumentamaton hunaja, jossa on mukana hunajan aktiiviset entsyymit ja muut ainesosat on kuin luonnon oma antibiootti. Muistathan kuitenkin, että hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille mahdollisten botulinium–itiöiden takia.

  Terveysväitteiden perusteet / EFSA:
  M-2008-1061 2391 - Angelica sinensis (Angelica) - Invigoration the body
  M-2008-1061 3225 - ANGELICA ARCHANGELICA L. - Contributes to body defences against external agents
  M-2008-1061 3226 - ANGELICA ARCHANGELICA L. - Hepatoprotective
  M-2008-1061 3227 - Angelica archangelica L. (Common name: Angelica) - Respiratory health
  M-2008-1061 3732 - Angelica archangelica - common name : Angelica, European angelica - Digestion
  M-2008-1061 3733 - ANGELICA ARCHANGELICA L. - Contributes to maintain physiological gastric pH and digestive health
  M-2008-1061 3967 - Angelica archangelica L.(Common name: Angelica) - Respiratory health
  M-2008-1061 4261 - Angelica archangelica (Common Name : Angelica) - Appetite

  M-2008-1061 2827 - Pine shoot (fresh) (Picea abies) - Respiratory passages

  M-2008-1061 2376 - Golden root,;(Rhodiola rosea), - Heart and vascular system
  M-2008-1061 2659 - extract of rhodolia (Rhodiola rosea) - adaptogen, helps to stimulate nervous system
  M-2008-1061 2829 - Roseroot (Rhodiola rosea) - Physical performance and condition. Antioxidativity
  M-2008-1061 3877 - Rhodiola rosea (Common Name : Rhodiola) - Cognitive and mental performance

  M-2008-1061 1159 - Honey (as defined by The Honey Regulations 2003 (as amended)) - Antioxidant properties Plus Antimicrobial properties

  M-2008-1061 2152 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Invigoration of the body
  M-2008-1061 2498 - Urtica dioica (Nettle) - Respiratory health
  M-2008-1061 3894 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Immune health