Transdermaalinen magnesium

Vaikea sanoa, mutta helppo käyttää! Magnesium on kivennäisaine, jonka ympärillä on ollut paljon pöhinää viime aikoina. Magnesiumin imeytyminen elimistön hyödynnettäväksi on oma lukunsa - eikä aina itsestäänselvyys. Mitä imeytymisestä on hyvä tietää ja miten sen voi optimoida?
Transdermaalinen magnesium

Magnesium on kivennäisaine, jonka ympärillä on ollut paljon pöhinää viime aikoina. Sitä hehkuttavat ketopiirit, paljon treenaavat ja uni- ja rentoutumisongelmista kärsivät. Magnesiumin imeytyminen elimistön hyödynnettäväksi on oma lukunsa - eikä aina itsestäänselvyys. Mitä imeytymisestä on hyvä tietää ja miten sen voi optimoida?

Magnesium on monessa mukana

Magnesium on elintärkeä hivenaine, joka aktivoi useita elintoimintoja. Magnesium osallistuu lihasten supistumiseen, hermoston toimintaan ja solujen energia-aineenvaihduntaan. Myös proteiinien aineenvaihdunta on riippuvainen magnesiumista. Se on lisäksi mukana jopa yli 300:ssa entsyymireaktiossa ja on tärkeä suolatasapainon (natrium/kalium) säätelijä. Riittävä magnesiumtaso edesauttaa myös kalsiumin imeytymistä luustoon.

Magnesiumia saadaan liian vähän

Esimerkiksi liikunnan aiheuttama hikoilu, runsas virtsaneritys ja alkoholin käyttö lisäävät nestehukkaa ja samalla magnesiumin tarvetta. Myös stressi kuluttaa magnesiumia, aivan kuten kaikkia muitakin elimistön ravintoainevarantoja. Tutkimusten valossa on olemassa vahvoja viitteitä siitä, että magnesiumintasot olisivat suurimmalla osasta länsimaisista ihmisistä liian alhaiset elimistön optimaalisen toiminnan takaamiseksi. Syiksi epäillään ainakin maaperän köyhtymistä, joka vaikuttaa edelleen viljelykasveihin ja eläimistöön. Nykyihmisen suosima prosessoitu ruoka tuskin myöskään sisältää riittäviä määriä juuri mitään ravintoaineita.

Magnesiumin puute voi olla kohtuullisen helpostikin havaittavissa, sillä se antaa itsestään usein merkkejä mm. eriasteina lihas- ja hermosto-oireina, kuten kramppeina. Rentoutumis- ja nukahtamisvaikeudet voivat myös olla yksi oire. Jotkut raportoivat levottomuuden ja ylikierroksilla olemisen tunteista. Kun magnesiumtasot ovat kunnossa, lihakset eivät kipeydy treenistä suhteettomasti ja iltaisin voi normaalisti rauhoittua nukkumaan.

Suolisto voi olla ravintoaineille esterata

Vatsa- ja suolistokanavan ongelmat ovat nykyisin erittäin yleisiä ja etenkin niistä kärsivillä ravintoaineiden imeytyminen suolistosta voi olla heikkoa. Tässä tilanteessa apuna syödyistä ravintolisistä on usein vain vähäistä hyötyä. Lisäksi syödyn ravinnon ja useimpien lisäravinteiden sisältämät hivenaineet kilpailevat imeytymisestä vielä myös keskenään. Esim. suuri määrä kalsiumia syrjäyttää helposti samanaikaisen raudan imeytymisen. Kovin suuria määriä tavallisia hivenaineita nautittaessa mikään niistä ei siis välttämättä imeydy kunnolla. Vatsaoireita taas voi syntyä siitä, etteivät ravintolisät imeydy toivotusti ohutsuolesta vaan ne päätyvät paksusuoleen asti aiheuttaen siellä ärsytystä ja jopa ripulia.

Ohituskaista optimaaliseen imeytymiseen

Kun imeytymisessä suoliston kautta voi olla noinkin suuria haasteita, voidaan hyödyntää toista reittiä - ihoa. Tutkimusten mukaan laadukas magnesium imeytyy ihon kautta erinomaisesti; nopeasti ja vatsaa ärsyttämättä. Näin optimaalinen määrä magnesiumia saadaan rivakasti sinne missä sitä tarvitaankin eli kudoksiin ja soluihin.

Nordic Health:n transdermaaliset magnesiumtuotteet sisältävät korkealaatuista ja puhdasta, syvältä maankuoresta saatavaa Zechstein-magnesiumia, jonka tehokasta imeytymistä ihon kautta on tutkittu perusteellisesti. Helppokäyttöisillä spray-tuotteilla magnesiumtasojen optimointi käy taatusti ja ilman vatsanväänteitä.

Kirjoittaja: Johanna Ronkainen

Katso Ruohonjuuren ravintoterapeutin infopaketti magnesiumista: