Töihinpaluustressi hallintaan ayurvedisin vinkein!

Lomat on lompsahdeltu ja arki odottaa puurtamistaan? Nappaa tästä hyödyksesi Maharishi Ayurveda -konsultti Heli Jurvasen ayurvediset vinkit, joiden avulla työhönpaluu sujuu helpommin.
Töihinpaluustressi hallintaan ayurvedisin vinkein!

Oliko kesälomasi hyvä ja rentouttava, vai teitkö osan lomasta rästiin jääneitä töitä tai muita velvollisuuksia? Usein tuntuu siltä, että loma loppuu kesken. Työhön paluu ei aina innosta - etenkään jos hommat ovat henkisesti kuormittavia. Mutta ei mitään hätää: Ayurveda-asiantuntija Heli Jurvasen neuvoja noudattamalla arkeen palaaminen onnistuu hyvillä mielin.

Korjaa päivärytmi, huolehdi unesta

Käytä loman viimeisellä viikolla aikaa rentoutumiseen ja korjaa vähitellen päivärytmiäsi. Kun unirytmisi suosii aikaisin nukkumaan menoa ja aikaisin heräämistä, sujuu työhönpaluu helpommin, eikä hermostosi koe stressiä liian monesta muutoksesta kerralla. Väsymys heikentää elinvoimaamme ja heikentää hermoston vastustuskykyä stressiä vastaan.

Jos nukumme kymmenen päivän ajan joka päivä tunnin liian vähän, väsymys aiheuttaa kognitiivisten kykyjen heikentymistä. Kumuloitumista voisi verrata siihen, että olisimme ikään kuin valvoneet kokonaisen yön. Yleisesti ottaen hermojärjestelmämme tarvitsee noin kahdeksan tuntia unta rauhoittuakseen. Jos emme nuku riittävän pitkää yöunta, emme rentouta hermostoamme kokonaan edes yöllä.

Syö terveellisesti

Lomalla ruokailurytmi vaihtuu helposti iltapainotteiseksi, joten arkeen palatessa on hyvä aika korjata se työelämälle sopivaksi. Voit aloittaa syömään vähän kevyemmin, erityisesti jos teet istumatyötä. Syö tuoretta, hyvistä raaka-aineista tehtyä ruokaa - esimerkiksi runsaasti tuoreita vihanneksia, luomuhedelmiä, kokojyväviljaa, pähkinöitä ja manteleita. Vältä seisonutta ruokaa tai puolivalmisteita, sillä niissä on hyvin vähän elämänenergiaa. Muista juoda riittävästi raikasta vettä.

Syö tuoretta, hyvistä raaka-aineista tehtyä ruokaa - esimerkiksi runsaasti tuoreita vihanneksia, luomuhedelmiä, kokojyväviljaa, pähkinöitä ja manteleita.

Arvota oma aikasi

Arvota aikaasi sen mukaan, mitkä asiat ovat sinulle tärkeimmät. Ajan hallinta ei koske ainoastaan tekemistäsi vaan liittyy myös ympäristöösi - siihen, missä päiväsi kulutat. Käytätkö aikaasi myös fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin tarvittaviin toimenpiteisiin? Annatko riittävästi aikaa perheelle tai itsellesi, jotta olla yhteydessä aitoon itseesi ja tuntea iloa ja onnellisuutta.

Rentoudu – hermoston jatkuva yliaktiivisuus rasittaa koko kehoa

Ihmisellä on kaksi eri tavalla toimivaa hermojärjestelmää: tahdosta riippuvainen (joka esimerkiksi liikuttaa lihaksiamme) ja tahdosta riippumaton eli autonominen hermosto. Tämä tahdosta riippumaton hermosto puolestaan jakautuu sympaattiseen eli aktivoivaan osaan ja parasympaattiseen eli rauhoittavaan osaan. Kun stressaannumme, sympaattinen hermosto aktivoituu. Jos stressi pitkittyy, sympaattinen hermosto on jatkuvasti aktiivinen. Stressi vaikuttaa negatiivisesti kehoomme, muun muassa immuunijärjestelmään, ruoansulatukseen ja verenpaineeseen.

Ayurveda-tiedon mukaan vata-dosha hallitsee hermostoa. Vata on myös doshista merkittävin sairauksien ja epätasapainotilojen aiheuttaja liikkuvan luonteensa takia. Siksi kaikki mikä rauhoittaa vataa on hyväksi koko hermostolle.

Rentoutumista voi olla myös tekeminen. Kävele rauhallisesti luonnossa tai joogaa kevyillä liikkeillä. Saunominen ja uinti ovat myös mainioita rentoutumiskeinoja, joita kannattaa jatkaa myös vapaapäivinä työhön palaamisen jälkeen.

Hoida hermostoa syömällä rauhoittavia ruokia

Ayurvedan mukaan hermoston ”juuret” sijaitsevat paksusuolessa, ja suolisto mikrobeineen puolestaan on vastuussa ravintoaineiden käsittelystä ja imeytymisestä verenkiertoon. Tästä puhuu myös neurologian tohtori Kulreet Chaudhary, jonka mukaan suoliston toiminta on hyvin aivojen toiminnan kaltaista ja suoliston seinämän limakalvon alla olevaa kerrosta kutsutaankin enteeriseksi hermostoksi. Se pystyy lähettämään ja vastaanottamaan hermoimpulsseja, keräämään tietoja kokemuksista ja reagoimaan tunteisiin. Kun enteerinen hermosto lähettää aivoille signaaleja, aivot muuttavat ne ajatuksiksi, tuntemuksiksi ja tunteiksi.

Aivot ja suolisto kommunikoivat koko ajan. Dr. Chaudharyn mukaan suoliston lähettämä tietomäärä on todella suuri. Suolistossa muodostuu myös noin noin 95 % tarvitsemastamme serotoniinista ja 50 % dopamiinista, kutsutaan mielihyvähormoneiksi, koska ne rentouttavat ja virkistävät.

Hermosto hyötyy lämpimästä ja ravitsevasta ruoasta, joka rauhoittaa vataa ja siten hermostoa. Rauhoitat hermostoa syömällä lämmintä kasvisruokaa. Lisää ruokaasi vähän gheetä (kirkastettua voita) tai oliiviöljyä. Jos syöt pelkästään salaatin, ota sen seuraksi lämmintä ruokajuomaa, esimerkiksi yrttiteetä. Vataa rauhoittavat erityisen hyvin lämpimät keitot, muhennokset, lämpimät viljatuotteet kuten puurot ja vastaleivottu leipä sekä pähkinälevitteet. Kypsät ja makeat hedelmät sopivat Vatalle myös hyvin. Kahvi ja makeiset puolestaan aktivoivat hermostoa, joten niitä kannattaa vähentää.

Tee ainakin nämä 

  • Mene nukkumaan ennen iltakymmentä ja nouse ylös aamukuuden tietämissä.
  • Liiku joka päivä raittiissa ilmassa: käy kävelyllä luonnossa. Saat energiaa erityisesti liikkumalla metsässä, vuoristossa tai meren tai järven rannalla. Hengitä syvään ulkoillessasi!
  • Meditoi, tee joogaharjoituksia ja hengitysharjoituksia.
  • Vaihda salaattilounaat vähän tukevampaan ruokaan, syö myös lämmintä ruokaa.
Kun stressaannumme, sympaattinen hermosto aktivoituu. Jos stressi pitkittyy, sympaattinen hermosto on jatkuvasti aktiivinen. Stressi vaikuttaa negatiivisesti kehoomme, muun muassa immuunijärjestelmään, ruoansulatukseen ja verenpaineeseen.

Ayurvedistä lisäbuustia muistinkin tueksi

Ayurvedassa korkealle arvostettu ja länsimaissakin muistin tukijana tunnettu brahmi-yrtti (Bacopa monnieri) on noussut suosituksi etenkin aivojen ja hermoston toimintaa arvostavien keskuudessa. Brahmia kannattaakin käyttää etenkin silloin, kun haluaa terästää muistiaan ja vaikuttaa muutenkin suotuisasti pääkoppansa alueelle. Ruohonjuuresta brahmia löytyy esimerkiksi Maharishi Ayurveda -sarjassa.

Mind Rest – kun elämä kuormittaa ja mieli on kovilla

Maharishi Ayurveda -sarjan Mind Rest on hyvä tuote kuormittuneelle keholle ja mielelle. Tuote sisältää kimaran ayurvedisia tehoyrttejä, mm. ashwagandhaa, jotka tasapainottavat vataa ja auttavat kehoa taistelemaan stressiä vastaan.

Sisältämiensä yrttien (mm. ashwagandha) ansiosta Mind Rest tukee kehon ja mielen rauhoittumista nukkuma-aikaan. Sitä voi ottaa joko 1 tabletti 2 kertaa päivässä, tai esim. kaksi tablettia iltaisin rentouttamaan. Se ei kuitenkaan varsinaisesti väsytä, joten haastavissa tilanteissa sitä voi huoletta käyttää myös päiväsaikaan. Valmisteen tavoitteena onkin doshien tasapainottaminen.

Vata Balance

Vata Balance vahvistaa mielen luontaista kykyä toimia tyynesti, keskittyneesti ja päättäväisesti. Se on erinomainen valmiste silloin, kun pää on täynnä ajatuksia ja olo on levoton. Kun huomaat että ajatuksesi ovat pelokkaita, huolestuneita tai negatiivisia, voit hyötyä Vata Balancen kokeilemisesta. Tuote sopii hyvin Vatalle mutta on tehokas myös pitta-epätasapainossa, mikä ilmenee kuumuutena kehossa ja mielessä.

Terveysväitteet:

Ashwagandha (Withania somnifera) parantaa kehon vastustuskykyä stressiin sekä auttaa kehoa käsittelemään stressiä ja toipumaan stressaavista tapahtumista. Ashwagandha auttaa myös ylläpitämään fyysistä ja henkistä kapasiteettia heikkouden, uupumuksen, väsymyksen ja keskittymisen menetyksen tapahtuessa. Lisäksi se tukee ihmistä henkisen ja hermostuneen ajan ja ahdistuksen aikana. Ashwagandha edistää myös optimaalista rentoutumista ja emotionaalista tasapainoa sekä auttaa ylläpitämään henkistä tasapainoa. Kaiken tämän lisäksi ashwagandha tukee unen tuloa. 

M-2008-1061 3986 - Bacopa monnieri - Memory enhancer
M-2008-1061 4324 - Bacopa monnieri WHOLE PLANT - Antioxodant
M-2008-1061 4361 - Bacopa monnieri-herb-Scrophulariaceae-Brahmi-Hyssop Water - Gall Bladder Health by hersaponin content