Terhen - Uudenlainen juhannusvihta

Juhannuksen aikaan koivut ovat parhaimmassa puvussaan ja tästä syystä mukaan saunaan valikoituu usein tuoksuva ja puhdistava koivuvihta. Vihdan teossa voi hyödyntää myös muita tuttuja kasveja. Varioimalla eri kasveja ja tekemällä sekavihtoja saadaan monipuolisesti erilaisia kehovaikutuksia. Kokeile rohkeasti jotain uutta ja rakenna täksi juhannukseksi oman näköisesi saunavihta Terhenin vinkeillä!
Terhen - Uudenlainen juhannusvihta

Juhannuksen aikaan koivut ovat parhaimmassa puvussaan ja tästä syystä mukaan saunaan valikoituu usein tuoksuva ja puhdistava koivuvihta. Vihdan teossa voi hyödyntää myös muita tuttuja kasveja. Varioimalla eri kasveja ja tekemällä sekavihtoja saadaan monipuolisesti erilaisia kehovaikutuksia. Moniin kasveihin on perinteisesti liitetty myös erilaisia uskomuksia, joihin perehtyminen on kiva lisä juhannussauna -teemaan. Juhannustaiat liittyvät usein lempeen ja naimaonneen, myös näiden nostatukseen löytyy omat erityiset kasvinsa. Jos vihtomisrituaaliin haluaa lisätä symboliikkaa, voi päästä alaspäin vihdottaessa samalla pyytää epämieluisia asioita väistyväksi elämästään ja puolestaan varpaista ylöspäin vihdottaessa toivottaa mieluisia asioita tulevaksi. Kokeile rohkeasti jotain uutta ja rakenna täksi juhannukseksi oman näköisesi saunavihta.

Muutama seikka tulee kuitenkin ottaa huomioon vihtoja tehdessä. Puuvartiset kasvit tarvitsevat keräilylle maanomistajanluvan. Ota huomioon omat yliherkkyytesi tai rajoitteesi kasvien käytössä ja kerää aina kohtuudella luontoa kunnioittaen ja kiittäen.

Terhen, kuvassa nainen saunavihdan kanssa

 

Jotain uutta - 8 kasvia juhannusvihtaan

MESIANGERVO – Luonnon oma kolotuksen katkaisija

Puhdistavan ja virkistävän mesiangervon (Filipendula ulmaria) sanotaan sisäisesti nautittuna kohottavan mielialaa, helpottavan kolotuksia ja tuovan paremman yöunen. Vihdassa mesiangervo tuo myös ihanaa tuoksua saunaa. Mesiangervo sisältää runsaasti magnesiumia, kalsiumia, rautaa, mangaania ja C-vitamiinia. Sen sanotaan lisäksi tuovan kotiin ja käyttäjälleen onnellisuutta, rauhaa ja suojelusta.

SIANKÄRSÄMÖ – Vahva naisten yrtti

Siankärsämöllä (Achillea millefolium) on ulkoisesti hoidettu erityisesti ihovaurioita ja sisäisesti siitä on saatu apua mm. virtsatievaivoihin ja hengityksen helpottamiseen. Vihtoessa Siankärsämön sisältävät haihtuvat öljyt rauhoittavat keskushermostoa samaan tapaan kuin kamomilla, sitä on myös pidetty suojelusta lisäävänä kasvina. Vihtana siankärsämö rauhoittaa ja lievittää stressiä ja unettomuutta.

PIHLAJA – Yleispudistaja

Juhannuksen aikaan pihlajavihdalla hoidetaan ihoa ja rauhoitetaan erityisesti stressivatsaa. Voimakkaasti yleispuhdistava pihlaja poistaa nestettä ja siten laskee verenpainetta. Kansanperinteessä pihlajaa on pidetty voimapuuna, joka kestää myrskyt ja salamaniskut. Pihlaja onkin Kalevalan pyhä puu.

NOKKONEN – Lemmen nostattaja

Nokkonen on yksi luontomme tehokkaimmista hoitajista ja on todellinen superkasvi tehoaineiltaan. Nokkosta käytetään erityisesti voimattomuuteen sekä yleiskunnon kohentamiseen ja vahvistamiseen. Nokkosella on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia ja se tukee immuniteettia. Entisaikaan reumaattisia oireita hoidettiin nokkosvihdalla. Nokkonen sisältää runsaasti piitä, joka on tärkeä sidekudoksille, hiuksille ja kynsille. Nokkosta on myös käytetty lemmentaioissa nostattamaan lempi leiskumaan. Lisää vihtaan muutama nokkonen tuomaan ihanaa tuoksua ja symboliikka.

MUSTAVIINIMARJANLEHDET – Voimaa antava saunatuoksu

Monille mustaherukka on tuttu marja kylmän kauden haasteissa, mutta myös herukanlehdet ovat käyttökelpoisia. Sanotaan että mustaviinimarjanoksien käyttö vihtana lisää immuunipuolustusta, poistaa myrkkyjä ja avaa happikäytäviä. Saat saunaan ihanan tuoksun, kun käärit mustaviinimarjanlehtiä ja nokkosta ja laitat ne kiukaalle. Lehdet sisältävät runsaasti C-vitamiinia.

 

MUSTIKANVARPU – Pitkäikäisyyden tueksi

Mustikka on tuttu kasvi kansanparannuksessa, sillä on hoidettu monenlaisia vaivoja. Mustikanlehdillä hoidetaan myös ihoa, ja hauteella saadaan apua väsyneille silmille. Mustikanvarpukimppu onkin sellaisenaan ihana pikku vihta esim. kasvojen töpöttelyyn. Mustikassa on runsaasti flavonoideja, C-, A-, B6- ja B12-vitamiineja, mangaania, magnesiumia, kaliumia, rautaa, seleeniä ja sinkkiä.

KATAJA – Tervehdyttävää energiaa

Kataja on yleinen rohtokasvi, jolla vihdotaan erilaisia kolotuksia ja hellitään hermostoa. Kataja liitetään voimakkaasti puhdistamiseen. Vihtana kataja aktivoi pintaverenkiertoa ja höyrystyessään on oiva apu hengitystievaivoihin. Sitä käytettiin myös saunassa "pahojen" pois vihtomiseen. Katajanneulasissa on eteerisiä öljyjä, proteiinia, C-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, kaliumia, magnesiumia, kuparia, rautaa ja mangaania. Entisaikoina katajaa poltettiin huoneessa, kun haluttiin puhdistaa ilmaa ja ehkäistä tauteja. Kataja poistaa myös negatiivisuutta ja tuo tilalle tervehdyttäviä energioita.

ROSMARIINI – Elvyttävä rakkauden symboli

Virkistävällä rosmariinilla vihtomisen uskotaan parantavan aivotoimintaa ja muistia sekä hoitavan kipeitä niveliä ja lihaksia. Rosmariinia pidetään ikuisen rakkauden yrttinä. Sanotaan, että kylpyveteen laitettu rosmariini tuo esiin neidon minkä ikäisestä naisesta hyvänsä. Sitä on myös käytetty symbolisesti kutsumaan hyviä haltijoita, onnea ja vaurautta. Rosmariini on hermostoa rauhoittava, sitä on käytetty mm. masennukseen, ruoansulatusvaivoihin ja alhaisen verenpaineen hoitoon. Lisää symbolisesti vihtaan muutama oksa rosmariinia kutsuaksesi rakkautta elämääsi.

Rakkaudella,

Anna

Anna Velten on Terhenen Saunahoitaja, Hortafarmari ja intohimoinen villiyrttien harrastaja.

www.terhen.fi

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:
M-2008-1061 2255 - Filipendula ulmaria - common name : meadowsweet - Joint health
M-2008-1061 2443 - Filipendula ulmaria (Spiraea ulmaria) (Meadowsweet) - Invigoration the body
M-2008-1061 2444 - Filipendula ulmaria (Spiraea ulmaria) (Meadowsweet) - Mental health / Relaxation
M-2008-1061 2445 - Filipendula ulmaria (Spiraea ulmaria) (Meadowsweet) - Vascular health / Heart health
M-2008-1061 2194 - Achillea millefolium - Health of lower urinary tract
M-2008-1061 2195 - Achillea millefolium L. (Common name: Yarrow) - Respiratory health
M-2008-1061 2152 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Invigoration of the body
M-2008-1061 2177 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Heart health
M-2008-1061 2346 - Urtica dioica - common name : Stinging nettle - Renal Elimination / Oragnism draining
M-2008-1061 2498 - Urtica dioica (Nettle) - Respiratory health
M-2008-1061 2732 - Nettle (Urtica dioica L.) - Vein health
M-2008-1061 3834 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Invigoration of the body
M-2008-1061 3835 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Joint health
M-2008-1061 3893 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Blood health
M-2008-1061 3894 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Immune health
M-2008-1061 3936 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - prostate healt
M-2008-1061 4497 - Urtica dioica (stinging nettele)-herba- - it sustain the osteoarticulary system; the caffeoylmalic acids has an antiinflamatory effect
M-2008-1061 4498 - Urtica dioica-Herb-Nettle - Skin Health