Stressistä eroon kiertäjähermoa aktivoimalla
Sehän jo tiedetään, että suolisto on ihmiset toiset aivot ja vatsallaankin voi tuntea. Tämän suolisto-aivoyhteyden mahdollistaa kiertäjähermo, joka yhteydessä kaikkiin tärkeisiin elimiimme. Vagus- eli kiertäjähermon stimulointi tuo tyyneyden myrskynkin keskelle.
Parasympaattiseen hermostoon kuuluva kiertäjähermo lähtee liikkeelle aivoista ja se kulkee nielun ja kurkunpään kautta maksaan, munuaisiin ja suolistoon saakka.
Kiertäjä- eli vagushermo ei toden totta ole mikään turha kapine, sillä se säätelee niin ruuansulatusta, hengitystä kuin sydämenlyöntejäkin. Juuri kiertäjähermon vaikutuksesta jännitys toisinaan kipristelee vatsanpohjassa, ääri tärisee ja pelon voi tuntea sydämessä asti.
Kiertäjähermon toimintaa voi vaikuttaa. Sen aktivointiin on kehitetty sähköisesti stimuloivia laitteita, mutta homma onnistuu myös kotikonstein ja ihan ilmaiseksi.
Kiertäjähermoaan vireyttää helpoiten hengitystään harjoittamalla. Syvähengitys verkkaisine uloshengityksineen ja sen jälkeisine pikkutaukoineen saa ylivireen talttumaan ja olon oivalliseksi.
Kiertäjähermoaan voi vetristellä myös kastamalla kasvonsa viileään veteen. Tällöin aktivoituvat myös ruuansulatus ja immuunijärjestelmä.
Vagushermon aktivointi huojentaa kehoa ja mieltä
Stimuloi kiertäjähermoasi hengitysharjoituksen avulla:
- Huokaise aluksi helpotuksesta pidentäen tietoisesti uloshengityksen kestoa
- Pidä uloshengityksen jälkeen pikkuruinen tauko ja anna sisäänhengityksen tapahtua itsekseen
- Kuulostele oloasi lempeydellä
Koska vagushermo hermottaa myös kasvojen ja nielun seudun lihaksia, leuka- ja kasvoseudun lihasten rentouttaminen saa tuon “ihmehermon” aktivoitumaan ja mielemme tyyntymään.
Niiden rentouttaminen yhdessä uloshengityksen kanssa saa kehosi keskeisen viestinviejän välittämään tietoa aivoille: "ei ole hätää".