Sitruunamehun salat paljastuvat!

Sitruunamehun juomisesta on tullut melkoinen hitti viime vuosina. Käytännössä sitruunamehussa ei ole teknisesti mitään maagisen erikoista, mutta käytännöllisyys on tehnyt siitä monen keittiön vakiovarusteen.
Jaakko Halmetoja sitruunamehu

Sitruunamehu tuo hapokkuutta ruokaan ja sopiikin erityisen hyvin monenlaiseen ruoanlaittoon. Se korostaa loistavasti ruokien makua, joka tekee siitä ainutlaatuisen mausteen keittiössä. Foodinin seikkailijakaksikko Lasse Jalkanen ja  Jaakko Halmetoja vierailevat säännöllisesti Foodinin tuotteiden viljelijöiden, tuottajien ja yhteistyötahojen luona ympäri maailmaa. Tässä jutussa pääset kurkistamaan Foodinin sitruunamehun syntysijoille, Sisiliaan Jaakko Halmetojan kertomana.

Herätyskello pirahtaa 05:30. Avaan keittiön verhot ja tervehdin vehreän kirkasta luontoa, joka on ollut jo tovin hereillä. Aamu starttaa teeman mukaisesti litran mukillisella lämpöistä vettä, jonka joukkoon kaadan reilun lorauksen sitruunamehua ja pienen ripauksen merisuolaa. Vanhan kansan tietäjät tietävät väittää, että sitruunamehu toimii lempeänä digestiivinä herätellen ruansulatuksen toimintaa. Lämpimään veteen sekoitettu sitruunamehu on käytännöllisyytensä vuoksi näytellyt ympäri maailmaa samantyyppistä kotiapteekkarin yleisvälinettä, kun mummon mustaherukkamehu meillä. Kylmän kauden haasteisiin ja monenlaisiin köhinöihin on haettu apua sitruunoista puristetulla mehulla (eng. lemon-ade), josta myös eri limpparit ovat saaneet alunperin inspiraationsa.

Taitan jääkaapin ovesta pari sellerinvartta ja alkalisoin tällä luonnon hammasharjalla suuni, samalla kun kävelen autolle. On taas aika lähteä reissuun."

Sitruunapuu

Ripaus sitruunan historiaa

Sitruuna (Citrus Limon (L.)). Monin tavoin arkinen, tuttu ja melko positiivisesti latautunut hedelmä. Hymynaamat, aurinko ja ilo assosioituvat nopeasti tähän keltaiseen kaveriin. Sitruunat ovat alun perin lähtöisin Aasiasta, todennäköisesti Intian pohjoisosista, Himalajan juurten itäosien laaksoista. Sitruunoiden viljelyn historia Euroopassa juontaa juurensa 1500-luvun puolivälin Italiaan

Skotlantilainen lääkäri James Lind huomasi sitruunoiden hoitavan keripukkia. Vasta paljon myöhemmin ymmärrettiin juuri C-vitamiinin (askorbiinihappo) olevan vaikuttava ainesosa.


Sitruunaa viljellään luonnollisin menetelmin

Foodinin luomusitruunamehu tuotetaan Sisiliassa. Yritys toimii viidennessä sukupolvessa ja on aloittanut toimintansa 1890 Messinan maakunnassa. Giuseppe on startannut hommat siis jo ennen radion keksimistä. Sanomattakin on selvää, että viljelyn ja tuotannon suhteen on tuossa ajassa opittu valtavasti.

Paikallisissa kaupoissa oli pitkään Espanjasta tuotuja sitruunoita, kunnes kumppanimme ja paikalliset viljelijät saivat oman maan sitruunat kauppojen hyllyille.

Sitruunoita viljellään sekä yrityksen että yhteisöjen etuja valvovan järjestön toimesta. Osalla yhteisöön kuuluvista perheistä voi olla kourallinen sitruunapuita, joista jokainen tuottaa joitakin satoja sitruunoita. Viljeltäviä sitruunalajikkeita on useita. Perhevlijelijöistä koostuva yhteisö myy sitruunat eteenpäin kumppanillemme, jolla on myös omia luomusitruunapuita. Yhteisö kouluttaa yksittäisiä perheviljelijöitä sitruunapuiden luonnonmukaisesta viljelystä ja kuinka sitruunapuita hoidetaan luonnollisin menetelmin.

Sitruunat puristetaan tuoreena ja pastöroidaan nopeasti. Muutaman sekunnin pastoröinti ei vaikuta C-vitamiinipitoisuuteen, mutta tekee mikrobiologisesti vakaaksi. Tehtaan tiloissa toimi oma laboratorio, joka mittaa mm. C-vitamiinin määrää lopputuotteesta. Laboratorio analysoi myös mahdollisten haitta-aineiden määrää eräkohtaisesti.

foodin sitruunamehu

Sitruunamehun suosio on suuri

Sitruunamehun juomisesta on tullut melkoinen hitti viime vuosina. On Lemon Water Challengea ja blogipostausta, jossa sitruunamehua käytetään ihon hoitoon, ruoansulatuksen tukemiseen, hengityksen raikastamiseen ja vastustuskyvyn parantamiseen - tyypillistä “kaikki paranee” -fiilistelyä. Sitruunamehu ei ole mikään ihmelääke, mutta hinta-laatusuhteeltaan varsin käytännöllinen väline ruoanlaittoon ja juomiin sekoitettavaksi.

Sitruunat sisältävät sitruunahappoa 5–6 %, jonka vuoksi sitruunamehun pH on huomattavan alhainen (2.2). Tämä tarkoittaa, että sitruunamehu on 10.000–100.000 kertaa happamampaa kuin vesi. Hampaiden kannalta on tärkeää emäksisöidä suu sitruunamehun hörppimisen jälkeen. Sama pätee toki myös mm. kahviin, limppariin tai kombuchaan.

Foodinin sitruunamehu valmistetaan kylmäpuristamalla tuoreita sitruunoita. Yhteen litraan mehua mahtuu jopa 32 luomusitruunaa. Foodinin sitruunamehua pakataan kahteen kokoon kahteen eri kokoon: pienempään 250 ml ja suurempaan 1 litran lasipulloon. Valikoimasta löytyy myös suosituksi noussut inkiväärillä maustettu sitruunamehu.


Sitruunamehu on pätevä kaveri myös ruoanlaitossa

Kirpsakka ja c-vitamiinipitoinen sitruunamehu sopii loistavasti terveyttä edistävänä shottina tai teen tai kylmien juomien seassa nautittavaksi.

Sitruunamehu tuo hapokkuutta ruokaan ja sopiikin erityisen hyvin monenlaiseen ruoanlaittoon. Se korostaa ruoka-aineiden makua, joka tekee siitä ainutlaatuisen mausteen keittiössä. Hapokas sitruuna tuo raikkautta makeisiin jälkiruokiin ja leivontaan sekä suolaisiin ruokiin sekä kastikkeisiin ja juomiin ja smoothieisiin. Monen hyvän reseptin ja toteutuksen salaisuus onkin suolan, makean, ja happamuuden tasapaino. Jos ruoasta puuttuu hapokkuus, niin maku saattaa jäädä hailakaksi.  Sitruunan hedelmää voidaan käyttää monipuolisesti ruuanlaitossa hyödyntämällä koko hedelmä: hedelmäliha, mehu ja aromaattisia öljyjä sisältävä kuori.

 Kirjoittaja: Jaakko Halmetoja