Sienillä iho ihanaksi!

Sienet sopivat mitä parhaiten myös ihonhoitoon. Lääkinnällisten eli funktionaalisten sienten tehoaineet näyttävät kyntensä myös luonnonkosmetiikassa. Lue blogistamme mistä on kyse!
Sienillä iho ihanaksi!

Sienet ovat sopeutumisen ja puolustautumisen mestareita, jotka ovat sinnitelleet planeettamme vaihtelevissa olosuhteissa jo 400 miljoonan vuoden ajan. Nuo ekosysteemien superselviytyjät ovat tottuneet pärjäämään toinen toistaan haastavimmissa olosuhteissa. Olemassaolonsa onnistumiseksi sienet ovatkin kehittäneet itseensä kattavan kimaran farmakologisesti aktiivisia aineita, joista nykyihminen voi napata kosolti hyötyä sekä terveydekseen että kauneudekseen.

Sieni

Reishi uudistaa ja kosteuttaa!

Reishi eli lakkakääpä (Ganoderma Lucidum) pitää sisällään muiden aineiden muassa ganodermanondiolia, joka hillitsee melaniinisynteesiin osallistuvan tyrosinaasientsyymin aktiivisuutta. Tämän lisäksi lakkakäävässä on kosolti kosteuttavaa ja rauhoittavaa beetaglukaania. Arvokkaiden ainesosiensa ansiosta reishiä voidaankin hyödyntää erinomaisesti esimerkiksi arpien, pigmenttiläiskien ja ihon ikääntymisen merkkien hoitoon. Myös punoittava, herkkä ja kosteusköyhä iho hyötyy reishin kosteuttavasta kosketuksesta.

“Kuolemattomuuden kasviksikin” kutsuttu reishi komeilee tehoaineena esimerkiksi Djusie-sarjan Acid Bloom Balancing Essence -hoitonesteessä, joka syvähoitavien vaikutustensa lisäksi kirkastaa, napakoittaa ja kosteuttaa ihoa ruhtinaallisesti. Kaiken tämän lisäksi reishillä ryyditetty hoitoneste tasapainottaa ihon pH:ta.

Djusien käyttämä reishi on kasvanut onnellisena ja ponteva Karjalohjalla. Acid Bloom -hoitonesteessä reishi on sen itiöemistä valmistetun uutteen muodossa; lakkakääpä pistää siis parhaan puhtinsa peliin sinun ihosi parhaaksi.

Iso osa maailman funktionaalisten sienten uutteista tehdään itiöemien sijaan sienten jyvistä ja sienirihmastosta. Tämän voisi sanoa olevan melkoista huijausta, koska sienten hyvinvoinnillemme hyödylliset aineet (kuten triterpeenit ja beetaglukaanit) sijaitsevat nimenomaan itiöemissä eli lakkakäävän maanpäällisessä osassa.

Djusie Acid Bloom Essence

Sivele pakuria poskeen!

Pakurikääpä (Inonotus obliquus) luetaan yleensä funktionaalisten sienten polleaan katraaseen, vaikka se ei varsinaisesti sieni olekaan oikeammin vaan pakurikäävän aiheuttama kasvannainen. Oli niin tai näin, antioksidanttisella pakurilla on paljon annettavaa myös ulkoisesti käytettynä.

Moni muistanee ajat, jolloin pakuria sai myydä ainoastaan ulkoiseen käyttöön. Onneksi viranomaisten tulkinnat ovat sittemmin lieventyneet ja nykyisin pakurin iloista voi nauttia myös sisäisesti. Mutta on pakurista toki myös kosolti hyötyä myös iholle siveltynä!

Pakurikäävän hipiälle hyödylliset vaikutukset johtuvat paljolti sen antioksidanttirikkaudesta: pakurin antioksidanttipitoisuudesta kertova ORAC-arvo on peräti 52 452, mikä on korkeampi kuin millään tunnetulla ruoka-aineella - vertailun vuoksi: antioksidanttipitoisena tunnetun mustikan ORAC-luku on 2 400.

Antioksidanteista onkin melkoisesti hyötyä iholle: ne taistelevat urheasti, solujamme suojellen, vapaita radikaaleja vastaan ja käytännössä puolustavat ihoa auringon, ilmansaasteiden, tupakansavun ja muiden ulkoisten ärsykkeiden vaurioittavilta vaikutuksilta. Antioksidanteilla ravittu iho ikääntyy kauniimmin ja näyttää elinvoimaisemmalta.

Ulkoisesti käytettynä pakuri lievittää tulehduksia, koska se sisältää betuliinia eli koivuhartsia, jonka on huomattu nopeuttavan myös haavojen paranemista. Ihoa tasapainottava ja rauhoittava pakuri paitsi suojelee soluja myös kiihdyttää terveiden ihosolujen tuotantoa.

Etenkin Venäjällä on pitkät perinteet pakurin monipuolisesta käytöstä. Siellä onkin hyödynnetty pakuria esimerkiksi kutisevan ihon, naarmujen, haavojen, atooppisen ihottuman, suonikohjujen ja psoriasiksen hoidossa.

Kotimainen Taiga Cosmetics -sarja käyttää ansiokkaasti pakurikääpää Chaga Night Cream -yövoiteessaan. Tämä herkkää ja kuivaa ihoa hellivä pakurivoide tasoittaa ihon väriä ja rauhoittaa punoitusta. Pakurin kaverina suuren suosion saavuttaneessa yövoiteessa vaikuttavat kuusentyvi- ja männykuoriuutteet, jotka uudistavat, ja vahvistavat ihoa. Koostumukseltaan todella täytetäistä pakuriyövoidetta voi mainiosti hyödyntää myös kasvonaamiona.

Taiga pakuriyövoideMikä mieltäsi jäi askarruttamaan sisäisesti käytettävät sienet, kannattaa tutustua esimerkiksi Ruohonjuuren verkkokaupan KÄÄPÄ Mushrooms - valikoimaan >