Ruoka sulamaan ja olo oivalliseksi!

Tiedämme, että terveellinen ruokavalio on terveyden perusta. Toisinaan kuitenkin käy niin, että syömme ”terveellisesti”, mutta emme silti voi hyvin. Mikä voi olla vialla?
Ruoka sulamaan ja olo oivalliseksi!

Ayurveda-terveysopin mukaan yksin terveellinen ruoka ei riitä, vaan tarvitaan hyvin toimiva ruoansulatus. Vahva ja tasapainoinen ruoansulatus varmistaa, että syömämme ravintoaineet imeytyvät soluihin ja kehomme pystyy käyttämään ne hyväkseen eli ravitsemaan kehomme ja rakentamaan terveitä soluja – ja siten vahvan ja terveen kehon, mielen ja tunne-elämän.

Maharishi Ayurveda -konsultti Heli Jurvanen kertoo, että hänen vastaanotolleen tulee asiakkaita, jotka haluavat apua erilaisiin vaivoihin. He ovat usein varsin yllättyneitä, että konsultaation pääpaino ei välttämättä olekaan vaivoissa vaan ruoansulatuksen toiminnassa ja ruokailutavoissa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ayurvedan mukaan kehon ja mielen epätasapainot lähtevät pääosin syntymään ruoansulatuksessa. Siksi vaivoja korjaavat toimenpiteetkin lähtevät ruohonjuuritasolta, eli ruoansulatuksen normalisoinnista sekä asiakkaalle sopivasta ruokavaliosta ja päivärytmistä.

- Toki vaivoihin annetaan myös spesifejä ohjeita, mutta pääpaino on koko kehon hyvinvoinnissa, toteaa Jurvanen.

Ayurvedassa puhutaan ruoansulatuksen tulesta eli agnista. Tuli symboloi sitä muutosprosessia, jossa syömästäsi ruoasta muodostuu kehon solujen rakennusaineita ja terveyttä ylläpitäviä ainesosia. Sama tuli erottelee ne aineet, joita keho ei tarvitse, ja auttaa niitä poistumaan kehosta. Nämä aineet ovat esim. ruoan kuitu ja solujen uudistumisen yhteydessä poistuva aine.

Ruoansulatusprosessi pähkinänkuoressa

Ruoansulatuskanavamme eli maha-suolikanava on noin seitsemän metriä pitkä putki. Ruoansulatuselimistöön kuuluvat myös suun sylkirauhaset, haima, maksa ja sappirakko, jota erittävät prosessissa tarvittavat ruoansulatusentsyymit.

Kun syömme, pureksimme ruoan suussamme hienoksi. Suun sylki vapauttaa ruoansulatusentsyymejä, jotka alkavat hajottaa ruoka-aineita pienempiin osiin.

Vatsassa ruokaan sekoittuu vatsahappoja, jotka puolestaan auttavat ruoka-aineita pilkkoutumaan. Vatsalaukun seinämän liikkeet edistävät ruoan sekoittumista ja hajoamista ainesosiin.

Pohjukaissuolessa ruokamassaan sekoittuu haiman, sapen ja maksan erittämät ruoansulatusentsyymit, jotka pilkkovat tehokkaasti ruoka-aineita. Ohutsuoli on pitkä putki, jossa sijaitsee mikrobiomi - eli mikrobit, jotka suorittavat osaltaan ravintoaineiden eriytymistä sekä muita elimistömme terveyttä tukevia toimintoja. Ohutsuolessa ravintoaineet pilkkoutuvat mm. aminohapoiksi, glukoosiksi ja rasvahapoiksi.

IMEYTYMINEN: Ohutsuolen pinnalla olevan suolinukan kautta ravinnon proteiini- ja glukoosimolekyylit imeytyvät suolistoa ympäröiviin hiussuoniin - ja sitä kautta verenkiertoon. Rasvahapot puolestaan imeytyvät ohutsuonten imusuoniston kautta verenkiertoon. Ruokamassa viipyy ohutsuolessa noin 3 – 5 tuntia, kunnes se siirtyy paksusuoleen. Paksusuolesta imeytyy vielä hivenaineita ja nestettä, kunnes lopulta suolessa on jäljellä vain kuitumainen aines. Myös paksusuolessa on rikas mikrobiomi.

AINEENVAIHDUNTA: Ravintoainemolekyylit kulkeutuvat verenkierron mukana soluvälitilaan ja solujen hyödynnettäväksi. Solut hyödyntävät ne energiantuotantoon ja rakennusaineeksi. Solujen toiminnassa syntyneet jäämäaineet siirtyvät takaisin soluvälitilaan, josta ne liikkuvat lymfakiertoon ja laskimoverenkiertoon puhdistettavaksi ja poistettavaksi mm. virtsan mukana.

Ruoansulatusprosessissa hermosto ja aistinsolut ovat aktiivisia

Ruoansulatuskanavan seinämässä on runsaasti aistinsoluja, jotka reagoivat ruoansulatusprosessin muutoksiin, kuten ravintoaineiden pitoisuuden, nesteiden pH-arvoon, ja limakalvojen ärsytykseen. Aistinsolujen stimuloituminen laukaisee erilaisia refleksejä, jotka vaikuttavat mm. sileälihassoluihin ja hormoneja tuottaviin rauhassoluihin.

Ruoansulatuskanavan aktiivisuuteen voivat nykytiedon mukaan vaikuttaa myös muualta elimistöstä tulevat ärsykkeet. Esimerkkinä mainitaan näkö, maku- ja hajuaistimukset, jotka voivat stimuloida ruoansulatusnesteiden eritystä.

Ayurvedassa korostetaan myös aistien merkitystä ruoansulatukselle ja ravinnon hyödyntämiselle. Maharishi Ayurveda -konsultti Heli Jurvanen kehottaa rauhoittamaan ruokailutilanteen:

- Syö istualtaan rauhallisessa ilmapiirissä, mieluiten ilman, että luet tai katselet televisiota aterian aikana. Kun syöt täydellä huomiolla, myös aistisi toimivat aktiivisesti ja kehosi valmistautuu ravinnon vastaanottamiseen. Ruokailun jälkeen istu muutama minuutti, jotta ruoansulatusprosessi lähtee hyvin käyntiin.

Keskushermoston refleksit koordinoivat ruoansulatuselinten toimintaa. Esimerkiksi ruoan pureskelu stimuloi syljen eritystä sekä mahanesteen, haimanesteen ja sapen tuotantoa. Näin ruoansulatuskanavan eri osat valmistutuvat tulevaan ruoansulatustehtävään.

Kun pureskelet ruoan hyvin, ehdit aistia sen maut. Ayurveda-teksteissä mainitaan, että mitä enemmän makuja ateriassa on, sitä terveellisempää se on. Voisikin ajatella, että ruoansulatuksen aistinsolut ikäänkuin tunnistavat nämä maut ja reagoivat niihin. Tätä ei tosin moderni lääketiede ole vielä vahvistanut.

Ayurvedan mukaan jokainen maku puhuu kielemme kautta suoraan kvanttimekaaniselle keholle välittäen sille oman viestinsä. Näihin viesteihin reagoi keho-mielikokonaisuutemme koko ruoansulatusprosessin ajan, aina lopulliseen päämäärään asti, solutasolle.

Jokaisella ruualla on oma makuprofiilinsa. Makuprofiilin ja ruoan laadun määrittelyllä voidaan päätellä ruoan vaikutus ayurvedisiin elementteihin eli doshiin. Harvalla ruoka-aineella on vain yksi maku (kuten suola, sokeri, etikka). Useimmilla ravintoaineilla on vähintään kaksi makua. Esim. sitruuna on hapan ja karvas, porkkanat makeita, karvaita ja kutistavia, juusto on makeaa ja hapanta.

Ayurvedassa korostetaan myös aistien merkitystä ruoansulatukselle ja ravinnon hyödyntämiselle. Maharishi Ayurveda -konsultti Heli Jurvanen kehottaa rauhoittamaan ruokailutilanteen

Kehotyyppien mukaiset ruokavaliot

Tasapainottaa Vataa         Ärsyttää Vataa

Makea           Raskas          Tulinen          Kevyt

Hapan            Öljyinen        Karvas           Kuiva

Suolainen      Kuuma          Kutistava       Kylmä

Tasapainottaa Pittaa         Ärsyttää Pittaa

Makea           Kylmä            Tulinen          Kuuma

Karvas           Raskas          Hapan            Kevyt

Kutistava       Kuiva             Suolainen      Öljyinen

Tasapainottaa Kaphaa         Ärsyttää Kaphaa

Tulinen          Kevyt             Makea           Raskas

Karvas           Kuiva             Hapan            Öljyinen

Kutistava       Kuuma           Suolainen      Kylmä

Esimerkkejä ayurvedan mauista

1. Makea

– Suurin osa viljoista kuten vehnä, riisi, ohra, maissi

– Maito ja makeat maitotuotteet kuten kerma, voi, ghee

– Makeat hedelmät kuten taatelit, viikunat, rypäleet, päärynät (erityisesti kuivatut)

- Keitetyt vihannekset kuten perunat, bataatti, porkkana, punajuuri, kukkakaali

2. Suolainen

– Kaikenlainen suola: merisuola, vuorisuola, kaikki ruoka mihin suolaa on lisätty

3. Hapan

– Happamat hedelmät kuten sitruuna, lime, appelsiinit, ananas, passiohedelmä, luumut

– Hapanmaitotuotteet, esim. jogurtti, juusto, maitohera, ranskankerma

– Hapankäytetyt tuotteet, esim. viini, etikka, soijakastike, hapankaali

4. Tulinen

– Mausteet kuten chili, mustapippuri, sinapinsiemen, inkivääri, kumina, neilikka, valkosipuli

– Raa’at vihannekset kuten retiisi, sipuli ja valkosipuli

5. Karvas

– Vihannekset, esim. sikuri, vihreälehtiset vihannekset kuten pinaatti, lehtikaali, ruusukaali

–  Hedelmät kuten greippi

6. Kutistava

– Kuivatut pavut, linssit, herneet

– Vihannekset kuten idut, lehtisikuri ja muut vihreälehtiset vihannekset, raa’at vihannekset ja useimmat raa’at hedelmät, raparperi

Kutistava maku on tavallaan jauhoinen ja kuiva (kuten kuivat pavut ja linssit). Se saa suun kuivumaan ja suun limakalvot supistumaan.

Yrtit ja mausteet täydentävät makujen kirjoa ja niillä parannetaan myös ruoan maistuvuutta. Mausteet aikaansaavat kehossa myös tärkeitä kemiallisia reaktioita. Esim. mustapippuri lisää syljen eritystä, fenkoli kuivaa suun, sinappi lämmittää kehoa ja minttu viilentää sitä.

Kehotyyppimme ja senhetkinen tasapainotilamme määrää sen, kuinka paljon mitäkin makua kannattaa syödä. Tärkein yleisohje on kuitenkin se, että tasapainoinen olo ruokailun jälkeen tulee parhaiten nauttimalla jokaista kuutta makua. Tällaisen ruoan jälkeen ei tule enää mitään mielitekoja, vaan olo on tyytyväinen ja rauhallinen. Saat kuusi makua helposti ruokaasi käyttämällä ayurvedisiä Vata-, Pitta- ja Kapha-mausteseoksia. Voit ripotella nämä curry-tyyppiset mausteet valmiin ruoan sekaan. Vaihtoehtoisesti voit kuumentaa niitä ensin pannulla miedolla lämmöllä tilkassa öljyä tai gheetä, kunnes mausteiden tuoksut tulevat esiin. Tällöin maut ovat parhaimmillaan. Lisää mausteseos ruokaan kypsentämisen aikana tai sen loppuvaiheessa.

Entä jos ruoansulatus ei toimi hyvin?

Ruoansulatusprosessi voi heikentyä epäsäännöllisestä ruokarytmistä, sopimattomasta ruoasta, vähäisestä aktiviteettien määrästä ja/tai epäterveellisestä päivärutiinista. Kun ruoansulatus on heikentynyt, sen prosessit eivät toimi niin kuin pitää ja tuloksena on kesken jäänyt ravintoaineiden pilkkoutuminen. Tällöin solumme eivät saa tarpeeksi ravintoaineita ja kehoon kertyy kuona-aineita, joita ayurvedassa nimitetään Amaksi.

Merkkejä aman kertymisestä kehoon:

  • aterian jälkeinen turvonnut olo, vatsa pömpöttää
  • pahanhajuinen hengitys
  • kielen päällä oleva valkoinen tai harmahtava kate
  • veltto ja väsynyt olo ilman syytä.
  • limaisuus hengitysteissä
  • ulostus muuttuu: ummetus ja voimakkaan hajuinen tai tahmea ulostus ovat merkkejä amasta.

Miten puhdistat kehoasi kuona-aineista?

Juo päivän mittaan 1,5 -2 litraa keitettyä, lämmintä vettä tai ayurvedistä yrttiteetä kehotyyppisi mukaan: Vata-, Pitta- tai Kapha-teetä. Lämmin vesi tai ayurvedisistä mausteista koostettu tee aktivoi ruoansulatusta ja auttaa kehon kuona-aineita poistumaan. Juo noin desilitra puolen tunnin välein pitkin päivää, mutta lopeta juonti alkuillasta. Juoma kannattaa säilyttää termospullossa, jolloin se on helppo nauttia.

Voit tukea ruoansulatusta myös yrttivalmisteilla. Ayurvedisen Digest Special -yrttipuristeen sanotaan aktivoivan ruoansulatusta ja helpottavan suoliston toimintaa. Digest Special sisältää tarkkaan valittuja yrttejä ja mausteita, kuten fenkoli, inkivääri ja haritaki, jotka tunnetusti tukevat ruoansulatusta koko prosessin aikana, edistäen siten ravintoaineiden hyödyntämistä. Se on erityisen tarpeellinen silloin, kun olet syönyt raskaan aterian. Digest Specialia kannattaa ottaa 1 tabletti lounaan ja päivällisen yhteydessä.

Ayurvedinen luomu Triphala Plus -yrttipuriste sisältää ravinteikkaita hedelmiä kuten bibhitakia, haritakia, joka tasapainottaa mm. stressaantunutta mieltä ja amalakia, joka tukee terveellistä ikääntymistä. Triphala Plus on erinomainen tuote tukemaan suoliston toimintaa ja poistamaan kehon kuona-aineita. Perinteiseen ayurvediseen Triphala-valmisteeseen on lisätty viilentävää ruusua. Triphala Plus -valmisteessa on runsaasti polyfenoleita, C-vitamiinia ja flavonoideja, C-vitamiinilla on antioksidanttinen ja vastustuskykyä tukeva vaikutus. Tuote on helposti otettava kapselin muotoinen yrttipuriste, jossa yrtit säilyttävät hyvin tehonsa. Ota Triphala Plussaa 1 – 2 tablettia iltaisin lämpimän veden kanssa.

Ayurvediset ruokailutavat hyvään ruoansulatukseen

Omien tarpeiden tunnistaminen on ensisijaisen tärkeää. On tärkeää kysyä itseltään, onko minulla nyt nälkä, vai haluanko syödä koska oloni ei ole hyvä.  Tarvitsenko kevyttä ja aktivoivaa ruokaa, vai tukevaa ja rauhoittavaa? Ruokavalio vaihtuu myös vuodenajan mukaan: kesällä syömme enemmän tuoreita ja raikkaita vihanneksia ja salaattia emmekä kaipaa mausteista ruokaa. Syksyllä ja talvella lämmittävä ja tukeva ruoka tuntuu paremmalle, ja mausteilla saamme aktivoitua pimeyden väsyttämää kehoa ja mieltä.

Ayurveda suosittaa kasvispainotteista ruokavaliota. Lämmin ruoka on paras vaihtoehto. Kylmä ja kypsentämätön ruoka vaikeuttaa ruoansulatusta, joten niitä tulisi nauttia vain vähän. Ruoan tulisi olla aina tuoretta ja laadukkaista raaka-aineista valmistettua. Kun ruoka seisoo, niin sen laatu heikkenee, jolloin se ei ravitse kehoa riittävästi.

Kun syöt joka päivä suurin piirtein samoihin aikoihin, kehosi ikään kuin valmistautuu ruoansulatukseen oikea-aikaisesti ja oppii valmistamaan ruoansulatusnesteitä näihin aikoihin.

Ayurveda suosittaa kasvispainotteista ruokavaliota. Lämmin ruoka on paras vaihtoehto. Kylmä ja kypsentämätön ruoka vaikeuttaa ruoansulatusta, joten niitä tulisi nauttia vain vähän. Ruoan tulisi olla aina tuoretta ja laadukkaista raaka-aineista valmistettua.

Ruoka tulee syödä tietoisesti, leppoisassa ilmapiirissä. Aiemmin todettiin, että keskushermoston refleksit koordinoivat ruoansulatuselinten toimintaa. Nämä refleksit ovat erilaisia stressin keskellä kuin rauhallisessa ilmapiirissä. Tällaiset asiat ovat merkityksellisiä ruoansulatuksen ja ravinnon imeytymisen kannalta – ja vain imeytynyt ravinto on meille hyödyksi.

Lounaan tulisi olla päivän pääateria ravintosisällöltään, koska ruoansulatusnesteet ovat keskipäivän aikaan voimakkaimmillaan ja kehosi saa ravintoaineet käyttöönsä tehokkaimmin. Aamupala ja päivällinen ovat määrältään ja laadultaan kevyempiä. Paras päivällinen on keitto, puuro tai lämmin kasvisruoka.

Ruokajuomaksi parasta on kuuma vesi tai yrttitee. Kylmä ruokajuoma hidastaa ruoansulatusprosessia, huoneenlämpöinen vesi on kylmintä, mitä kannattaa nauttia. Maitoa ei suositella ruokajuomaksi, koska se tekee ruoasta vaikeasti sulavaa.

Syö välipaloja vain, jos sinulla on nälkä. Hedelmät ja marjat ovat suositeltavia jälkiruoaksi ja välipaloiksi.

Triphala Plus- ja Digest Special sopivat mainiosti tukemaan ruoansulatusta, yhtä hyvin kuin kuonan poistoonkin. Annostus on sama kuin edellä.

Tärkeintä on kuitenkin ruokailla hyvällä mielellä, silloinkin kun tietää herkuttelevansa liikaa tai tekevänsä jotain ”väärin”. Ruokailun tulee olla nautinto ja ilon lähde.

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:

M-2008-1061 2051 - Foeniculum vulgare ssp. Cappillaceum var. vulgare. DRIED FRUIT - Appetite, digestion & elimination
M-2008-1061 2172 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Digestive health
M-2008-1061 4156 - Terminalia chebula, FRUIT PERICARP - Gastrointestinal health & nutrition/digestion
M-2008-1061 4157 - Terminalia chebula, FRUIT PERICARP - Nervous system, senses, mind & head & stress
M-2008-1061 4329 - Emblica officinalis (common name : Amla) - Healthy ageing