Ruohonjuuren tuotteiden kandelillavaha on eettisesti tuotettua

Kaikki mikä kiiltää, ei ole kultaa - eikä kaikki maailman kandelillavahakaan riistäen tuotettua.

Ruohonjuuren tuotteiden kandelillavaha on eettisesti tuotettua

Kandelillavahan (Candelilla Wax) tuotannon eettiset epäkohdat nousivat jokin aikaa sitten suurempaan tietoisuuteen Yle Areenassa nähtävillä olevan Totuus meikeistä -dokumentin ansiosta. Dokumentissa nähtiin kauneusteollisuuden nurjaa puolta: kandelillavahan tuotannossa työolosuhteet ja palkkataso paljastuivat erittäin epäasiallisiksi. Vahan tekoon käytettiin dokumentissa esitellyssä tuotantolaitoksessa vaarallista ja syövyttävää rikkihappoa ilman, että työntekijät olivat suojautuneet asianmukaisilla varusteilla. Mutta onneksi kaikki kandelillavaha ei ole samaa sakkia: myös eettisesti kestäviä tuotantotapoja ja -olosuhteita on olemassa. Juuri sellaisissa on tuotettu se kandelillavaha, jota Ruohonjuuren tuotteisiin on käytetty.

Mikä kandelillavaha on?

Kandelilla- eli tyräkkivaha (Candelilla Wax) on kellanruskea kova kasvivaha, jota saadaan Meksikossa ja Teksasissa kasvavista tyräkkikasveista (Euphorbiacea). Kandelillavaha sisältää tyydyttyneitä hiilivetyjä ja vahaestereitä ja sillä silottava, ihon lipidejä tasapainottava vaikutus. Kandelillavaha on luonnollinen kasvipohjainen raaka-aine, jota hyödynnetään vegaanisena vaihtoehtona mehiläisvahan sijasta kosmetiikassa (etenkin huulituotteissa) melko laajalti.

Ihoa tahmaamaton kandelillavaha sitoutuu optimaalisesti öljyihin ja siksi sitä käytetäänkin monissa vegaanisissa emulsioissa ja meikkituotteissa. Luonnonkosmetiikkatuotteidenkin rakennetta paksuntavaa kandelillavahaa on myös joissain hiustenhoitoaineissa, koska se saa hiukset kiiltämään kauniisti ja parantaa samaan syssyyn myös tukan kammattavuutta. 

Ruohonjuuressa myytävien tuotteiden kandelillavaha on eettisesti tuotettua

Dr.Hauschkan tuotteissaan käyttämä kandelillavaha tulee Meksikosta, jossa se valmistetaan vastuullisissa olosuhteissa. Ensin osa kasvista keitetään vedessä, jotta vaha voidaan poimia sen noustua pinnalle. Sen jälkeen raaka kandelillavaha puhdistetaan. Sitten puhdistettu vaha tarkastetaan, että se täyttää Walan (Dr. Hauschka -sarjan valmistaja) laatukriteerit.

Kehittyvistä maista hankittavien materiaalien osalta Dr. Hauschka -sarjan valmistaja Wala  pyytää raaka-ainetoimittajilta asianmukaiset sertifikaatit. Lisäksi he vierailevat yhteistyökumppanin luona vuosittain tarkistaakseen, että työolosuhteet pysyvät hyvien ja reilujen käytänteiden mukaisina.

Myös Hurraw-huulivoiteiden valmistaja on perehtynyt “kandelilla-kohun” aiheuttaneeseen dokumenttiin ja siinä esitettyihin epäkohtiin. 

– Kiitämme dokumentaristien pyrkimyksiä valottaa “kauneusalan pimeään puolta”. Harmillista on, että pahimman tapauksen esittelyn myötä kaikki kandelilla-vahaa sisältävät tuotteet ovat vaarassa leimautua, Hurraw: ista todetaan.

Totta tosiaan on se, että myös kandelilla-vahan suhteen on olemassa kestävämpiä prosesseja, joihin vastuulliset toimittajat ja valmistajat osallistuvat ja joita he puolustavat. Myös Hurraw-huulivoiteisiin käytetty kandelillavaha on tuotettu juurikin näillä pelisäännöillä: ihmistä ja luontoa kunnioittaen.

– Kandelilla-dokumentissa ilmoitetut olosuhteet eivät todellakaan edusta kaikkia toimijoita. Viljelijöidemme käyttämä prosessi on aivan erilainen ja kandelilla-vahan tuottajille tarjotaan suojavarusteita ja muita välineitä, joita hyödyntäen raaka vaha uutetaan turvallisella tavalla. Vahan tuottajiin luodut pitkäaikaiset yhteistyösuhteet perustuvat keskinäiseen kunnioitukseen ja eettisiin sitoumuksiin, Hurraw:ilta kerrotaan.

Hurraw:illa on suorat kontaktit jokaiseen raaka-aine-erään ja jokaiseen tuottajaan. 

– Olemmekin varmoja, että vahantoimittajamme toimii korkeimpien standardien mukaisesti. Heiltä ostamamme kandelillavaha on yksinkertaisesti ylivoimainen kaikin tavoin, eikä meillä ole mitään syytä epäillä heidän dokumentointiaan tai käytäntöjään. 

Hurraw-huulivoiteiden lisäksi myös Crazy Rumors -sarjan huulivoiteissa käytetään raaka-aineena kandelillavahaa, joka on myös eettisesti tuotettu. Asiallisesta tuotannosta todistavat Crazy Rumors:in nähtäväksemme toimittamat dokumentit.

Yhteenvetomme kandelillavaha-asiasta menee siis näin: kaikki mikä kiiltää, ei ole kultaa, eikä kaikki maailman kandelillavahakaan riistämällä tuotettua. On erinomainen asia, että epäeettiseen toimintaan puututaan ja asiattomat toimintatavat nostetaan julkisuuteen. 

Onneksi olemassa on myös yrityksiä, jotka suhtautuvat vastuullisuuskysymyksiin vakavasti ja edellyttävät myös tuotteiden raaka-aineilta eettistä kestävyyttä. Asiansa vastuullisesti hoitavia yrityksiä tukemalla, pistät paukkusi paremman puolesta. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan!