Ruohonjuuren cashew on eettinen valinta

Pähkinät kutkuttelevat makuhermoja ja tekevät hyvää terveydelle. Kaiken maailman pähkinät eivät valitettavasti kuitenkaan ole fiksuja valintoja ja eettistä purtavaa.
Ruohonjuuren cashew on eettinen valinta

Onneksi Ruohonjuuren pähkinöissä on taustat kunnossa ja niitä voikin napostella varsin hyvällä omallatunnolla. Esimerkiksi Foodin-sarjan pähkinöitä puremalla muutat maailmaa jopa pikkuisen paremmaksi paikaksi. Valinnoilla on siis vaikutusta.

Huumeorjien tuottamia pähkinöitä purtavaksesi?

Human Rights Watchin jokin aikaa julkaistu raportti kertoo varsin karuista olosuhteista, joissa vietnamilaiset huumeaddiktit tekevät pakkotyötä vieroitusleireillä pähkinäplantaaseilla eri puolilla maata. Vietnam on maailman suurin cashew-pähkinöiden tuottaja ja siksi saattaa moni Suomessakin myytävä cashew olla peräisin epäinhimillisistä olosuhteista.

Koska meille Ruohonjuuressa tuotteidemme taustat ja niiden eettinen kestävyys ovat tärkeitä asioita, otimme oitis selvää pähkinöidemme viljelyolosuhteista.

Foodin-sarjan cashew-pähkinät muuttavat maailmaa paremmaksi

Ruohonjuuressa myytävät, huippusuositut ja maultaan lempeän kermaiset Foodin-sarjan cashew-pähkinät ovat todistetusti eettisesti ja ekologisesti kestävä valinta. Foodin:in toimitusjohtaja Lasse Jalkanen pitää todella hienona asiana sitä, että asiakkaat ovat kiinnostuneita puremiensa pähkinöiden alkuperästä.

- Me Foodinilla teemme paljon yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa - heidän, jotka arvostavat viljeliöiden työtä ja näkevät tarpeelliseksi tehdä sopimusviljelyä. Tällöin me ostajana voimme olla varmoja saatavuudesta ja toimittaja voi taata viljelijöille tietyn menekin ja hinnan, jotta he saavat jatkuvaa tuloa. Näin toimittaessa viljelijät saavat myös paremman hinnan pähkinöistä, verrattuna siihen, että he viljelijät myisivät satonsa vapailla markkinoilla.

- Kuten monissa muissakin Foodin-tuotteissa, myös cashewpähkinöissä kumppanimme tarjoaa viljelykoulutusta viljelijäperheille. He myös maksavat viljelijöille keruun yhteydessä, sillä harvoilla viljelijöillä on resursseja kuljettaa pähkinöitä farmilta käsittelylaitokselle, jossa ne kuoritaan ja pakataan meille. Moni viljelijä haluaa tehdä yhteistyötä kumppanimme kanssa, sillä heidän elintasonsa, osaamisensa ja elämänlaatunsa kasvaa jatkuvasti koulutuksen myötä. Toimijamme mahdollistaa myös monille luomuviljelyn, jolloin se luo lisäarvoa tuotteelle ja on tavanomaista viljelyä terveellisempi valinta myös viljelijöille, Jalkanen kertoo.

- Yhteistyön myötä naisille tarjotaan myös mahdollisuutta osallistua viljelyyn ja etenkin keruun jälkeiseen toimintaan. Jatkuvan yhteistyön myötä perheen taloudellinen tilanne paranee ja lapset on varaa laittaa kouluun. Paljon reissatessani viljelijöidemme luona alle kouluikäiset lapset leikkivät toistensa kanssa, kouluikäiset käyvät päivät koulua ja saattavat jossain määrin osallistua perheen yhteisiin aktiviteetteihin, mutta se on osa heidän kulttuuriansa.

- Yksi merkittävimmistä yhteistyön eduista on kuitenkin terveydenhuolto, jota tarjotaan paitsi jokaiselle viljelijäperheelle myös kaksi kertaa vuodessa koko viljelijäkylän ihmisille, joilla ei muuten olisi varaa terveydenhuoltoon. Yhteistyömme myötä kaikki kyläläiset pääsevät terveystarkastuksiin, Foodinilta taustoitetaan.

Adukin cashew-pähkinät ovat eettinen valinta

Adukin Equal Exhange -cashew-pähkinät ovat Reilun kaupan luomulaatuisia pähkinöitä. Reilun kauppa takaa eettisyyden mukaan lukien inhimillisen tulotason. Luomuus tarkoittaa että tuote on viljelty luonnonmukaisesti, ilman siis ympäristömyrkkyjä, kemiallisia lannotteita yms. eikä pähkinöiden varastostoinnissa saa käyttää kemiallisia aineita. Luomukontrollielin tarkastaa viljely- ja varastointi- olosuhteet.

Adukin cashew-pähkinät viljellään luomuna ja eettisiä periaatteita visusti noudattaen. Alla kuva monisivuisen eettisen ohjeistuksen yhdestä sivusta.Makrobioksen cashew-pähkinöiden eettisyys on myös kunnossa

- Olemme SEDEX -jäseniä ja meidän laatuvalvontaamme kuuluu myös eettisyyden seuraaminen toimittajimme luona. Seuranta on yleensä lomakkeiden perusteella ja toimittajavierustelut tapahtuvat vuoden tai parin vuoden välein. Olemme myös selkeästi viestittäneet toimittajillemme, että eettisyys on meille tärkeä toimintatapa ja vaadimme sitä myös kumppaneiltamme, Carina Makrobiokselta kertoo.

Organic Healthin cashew´ssa ovat asiat kunnossa

- Cashew-pähkinämme tulevat Vietnamista toimittajaltamme, joka on harjoittanut cashewin luomuviljelyä alueella paikallisen yhteistyökumppanin kanssa jo 15 vuoden ajan.

Raaka-aineet tuotetaan yhteistyössä paikallisen viljelijäverkoston kanssa, joka takaa tuotteiden jäljitettävyyden pellolle asti. Sisäinen laadunvalvontajärjestelmä on rakennettu viljelijöiden tarpeita kuunnellen.

Cashewien käsittely hoidetaan paikallisesti 90 ihmistä työllistävässä yksikössä, joka on perustettu tarkoituksellisesti maaseudulle tukemaan paikallista taloutta ja työllisyyttä. Näin useampi perhe pystyy saamaan elantonsa maaseudulta, eikä töiden perässä tarvitse muuttaa kaupunkiin.

Cashew-toimittajamme tukee viljelijöitä ja kouluttaa heitä luomuviljelyssä, jotta cashewin satoisuutta voitaisiin parantaa ilman tarvetta turvautua kemikaaleihin maanmuokkauksessa tai viljelyssä.

Koska cashew-puiden satoisuus pienenee luontaisesti iän myötä, on työtapojen ja -tekniikoiden päivitys paras apu viljelijöiden toimeentulon ylläpidossa, Sisli Piisilä Organic Healht:ilta kertoo.