Rapunzel: Vastuullisuus on tekoja

Rapunzel-sarjan mantelitahna on useammankin asiakkaamme taholta ylistetty “maailman parhaaksi”. Myös muut Rapunzel-sarjan tuotteet saavat toistuvasti ylistystä osakseen. Mutta mistä kaikki oikein juontaa juurensa?
Rapunzel: Vastuullisuus on tekoja

Saksalainen Rapunzel on laadukkaista tuotteistaan kuuluisaksi tullut, luomutuotteiden edelläkävijä

Rapunzelin tarina alkaa vuodesta 1974, kun ystävykset Joseph Wilhelm ja Jennifer Vermeulen perustivat luontaistuotekaupan yhteisöön, joka tavoitteli omavaraisuutta. Silloin he tutustuivat myös luomutuotantoon. Alusta asti he ovat halunneet toteuttaa työtään eettisesti ja ekologisesti kestävästi ja siten pitää maa elinvoimaisena myös tuleville sukupolville. Luomu, laatu ja yhteistyö ovat olleet toiminnan kulmakiviä jo yli 40 vuoden ajan. Perustaja Joseph Wilhelm toteaa, että vaikka Rapunzel on kasvanut yli 300 henkilöä Saksassa työllistäväksi yritykseksi, on yrityksen jatkuvan kehityksen taustalla olevat arvot tänään vielä ajankohtaisemmat kuin alussa.

Kaikki Rapunzelin korkealaatuisten luomutuotteiden raaka-aineet hankitaan sopimusviljelmiltä. Tuotteita ja tuotantoa kehitetään yhdessä viljelijöiden kanssa, pitkällä tähtäimellä. Näin yritys voi varmistua laadusta. Yhteistyö tuottajien kanssa paikan päällä on myös edistänyt luomutuotannon osaamista eri puolilla maailmaa.  

Vuonna 1976 Rapunzelin edustaja lähti Turkkiin etsimään viljelijöitä, jotka haluaisivat siirtyä luomutuotantoon. Alku oli hidas ja vasta kymmenen vuoden kuluttua ensimmäiset luomutuotteet saapuivat Rapunzelille Turkista. Nykyään yli 600 turkkilaista maanviljelijää tuottaa Rapunzelille pähkinöitä, hedelmiä ja palkokasveja. Kokonaisia kyliä on nyt luomutuottajina. Se tarkoittaa monipuolisia tuotantokasveja ja työn jakautumista koko vuodelle, sillä eri kasvien sato korjataan eri aikaan.

Turkkiin perustettiin 2000 -luvun alussa myös Rapunzelin sivupiste, jotta Turkissa tuotetut luomutuotteet voidaan lajitella, kuivata ja pakata paikan päällä. Näin työllistetään yhä useampia luomutuotannon pariin. Lisäksi investointi jalostuslaitokseen kertoo viljelijöille siitä, että yritys on oikeasti asettunut paikoilleen ja tavoitteena on toimia viljelijöiden kanssa pitkään.

Burkina Faco Afrikassa on yksi maailman köyhimpiä maita. Rapunzelin yhteistyökumppanina toimivat naiset keräävät jo yli 100 pientuottajalta luomumangoja, jotka kuoritaan, paloitellaan ja kuivataan Rapunzelin perustamassa kuivaamossa. Kolmen kuukauden mangosesongin jälkeen naiset voivat käyttää kuivaamoa muiden paikallisten tuotteiden kuivaamiseen. Tämä vähentää paikallista ruokahävikkiä samalla kuin se antaa naisille mahdollisuuden myydä tuotteensa jalostettuna. Lisäksi Rapunzel on myöntänyt mikrolainoja naisille, jotka ovat voineet tuen avulla kehittää monipuolisempaa luomupuutarhaviljelyä. Tavoitteena oli edistää itseohjautuvasta projektista ammattimaista luomutuotantoa. Siinä on onnistuttu, kuivatusta luomumangosta on tullut tärkeä osa ulkomaan kauppaa – ei pelkästään Rapunzelin logolla varustettuna.

Hyvässä suklaassa ei ole mitään pahaa

Ruohonjuuren asiakkaiden parissa huippusuosituiksi rynnineet, vegaaniset Nirwana-suklaat  on valmistettu Hand-in-Hand projektien raaka-aineista. Hand-in-hand on Rapunzelin perustama, ulkopuolisen valvontajärjestön sertifioima sosiaalisen vastuullisuuden projekti, jonka myötä tuottajat saavat koulutusta, ohjausta, pitkäaikaiset taatut ostot sekä tuotteista reilun, maailman markkinoita korkeamman hinnan. Tuottaja sitoutuu luomutuotannon kriteerien lisäksi kehittämään työntekijöiden työskentelyolosuhteita eikä lapsityövoimaa käytetä.

Rapunzelin Hand-in-Hand -projekti

Vuonna 1988 Rapunzel aloitti projektin nimeltä Hand-in-Hand. Se sisältää reilun hinnan tuottajalle, bonuksen mikäli sovitut tavoitteet saavutetaan, ennakkomaksut (tuloja pitkin vuotta, ei ainoastaan sadonkorjuun jälkeen), ulkopuolisen tahon suorittaman vuotuisen kontrollin sekä korvauksen myös mikäli sato tuhoutuu äärimmäisen sääilmiön johdosta.

Vuotuiset kehittämistavoitteet huomioiden ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset ulottuvuudet sovitaan työntekijöiden, maatilojen tai tuotantolaitosten omistajien ja Rapunzelin edustajien kanssa. Jatkuva kehittyminen ja toiminen yhteisön hyväksi ovat yhtä tärkeitä kuin tuotteen laadun varmistaminen. Esimerkiksi Tunisiassa taateleita tuottava perhe päätti käyttää bonuksen rakentaakseen yhteisen keittiön, jonne voivat mennä syömään niin naiset kuin miehetkin. Kaikki saavat syödäkseen työpäivän aikana ja yhteenkuuluvuuden tunne tunnetusti kasvaa yhteisen ruokapöydän ympärillä.

Malawissa Hand-In-Hand bonus käytettiin aurinkokennoilla toimivan sähköaidan rakentamiseksi. Aita pitää villit norsut luonnonsuojelualueella eivätkä ne enää tallo kylien peltoja. Kyläläiset ovat iloisia norsujen lisääntyneestä määrästä, samalla kuin heidän viljelymaansa ovat turvassa.

- Oma suosikkini Rapunzelin tuotteista ovat taatelit, sellaisenaan, siirappina ja sokerina. Kaikki nämä tuotteet tulevat yhden yli 200 henkilöä käsittävän perheen työn tuloksena Suomeen. He ovat sinnikkäästi, vuosien ajan huolehtineet taatelipalmuista Saharan autiomaassa. Kompostoinnilla, maan huolellisella muokkauksella ja suosimalla alkuperäisiä kasvilajikkeita he ovat saaneet palan autiomaata kukoistamaan. Palmujen alla on nyt vihreää, monipuolista kasvillisuutta, joka sitoo hiekan ja vähentää eroosion vaikutusta. Lisäksi perhe voi tuottaa muutakin syötävää kuin taateleita, Rapunzel-sarjaa Suomeen tuovan Itu Biodyn Oy:n Marika Auersalmi kertoo.

- Ihminen voi vaikuttaa positiivisesti ympäristöönsä, toimimalla yhdessä luonnon kanssa. Tällaiset esimerkit ovat mielestäni erittäin tarpeellisia varsinkin maissa, joissa helposti seurataan länsimaista koneellistamista tai teollistamista – vaikka paikallisesti, oman kulttuurin osaamista hyödyntämällä voisi saavuttaa jotain paljon kestävämpää. Lisäksi tämän perheen päätös käyttää bonus yhteiseen keittiöön ilahdutti minua. Syömällä voi parantaa maailmaa - täällä ja siellä, Auersalmi toteaa innostuneena.

Rapunzelilla laatuun kiinnitetään huomiota kaikissa kohdin, niin paikallisesti kylvettävän siemenen laadun tarkistuksella, kaikkien työvaiheiden tulosten arvioinnilla sekä yli 450 erilaisen ainesosan mittaamisella Rapunzelin tehtaalla ennen kuin eri tuote-erät jalostetaan tuotteiksi. Näin varmistetaan, että eri puolilta maailmaa saapuvat erät ovat varmasti luomukriteerin mukaisia myös kuljetuksen jälkeen.

- Rapunzel käyttää paljon ns. kolmansia osapuolia testien tekijöinä. Silloin osaaminen ja tietoisuus leviää paljon yhtä yritystä laajemmalle. Lisäksi, yritys käyttää merkittävän osan tulostaan erilaisiin yleishyödyllisiin projekteihin tai muuten luomutuotannon kehittämiseen maailmassa. Kokeiluja tarvitaan, että koko ala voi kehittyä entisestään. Yrityksen sitoutuminen luomuun, laatuun ja yhteistyöhön on totta. Me voimme hyvillä mielin nauttia heidän tuotteistaan ja näin antaa sen kiitoksen mikä koko tuotantoketjulle kuuluu, tuotteista silmin nähden lumoutunut Auersalmi summaa.

 

Osta Rapunzel-tuotteet Ruohonjuuren verkkokaupasta >>