KSM66-ashwagandha: Hyödyt terveyden tukena

Stressiä pukkaa ja Höyhensaari on monella hukasta nykyajan urbaanien haasteiden tiimellyksessä. Kun virikkeitä on taatusti enemmän kuin Vilkkilässä kissoja, ei aikaa rauhoittumiselle ole aina helppoa löytää.
Harmonia KSM66-ashwagandha

Stressinhallintaan on tarjolla monia keinoja aina hengitysharjoituksista metsäkävelyihin ja monenlaisiin leppoistamisvinkkeihin saakka. Myös ravintolisäpuolella kuuluu nyt uutta stressin helpottamiseen. KSM66-ashwagandha on viimeaikoina mullistanut markkinan ylikierroksia laannuttavan tehonsa ansiosta. Mutta mikä ihme KSM66-ashwagandha oikein on ja miksi se auttaa stressiin?

Ashwagandhan iloista kanssamme juttelemaan saapuivat fytonomi Outi Häkkinen sekä ravintolisäguru Sami Larste. Tarkoin tutkittu Harmonia KSM66 on markkinoiden kuumin ashwagandha-ravintolisä. Valmiste on jo breikannut Ruotsissa isosti, ja siitä on povattu samanlaista hittiä myös Suomeen.

KSM66:sta tehdyt tutkimukset ovat Pubmed-tasoisia, kaksoissokko- ja placebo-kontrolloituja tutkimuksia. Niissä on tutkittu juurikin KSM66:n perusraaka-aineen vaikutuksia, eli ayurvedisesti uutettua ashwagadhaa - ei muita ashwagandhalaatuja. Siinä mielessä voi pitää päätä pystyssä tämän tuotteen suhteen, Sami Larste korostaa.

Täyttä tavaraa tuhatvuotista perinnettä hyödyntämällä

Harmonian KSM66-ashwagandha on ns. full spectrum -tuote; siihen ei ole lisätty muita aineita, ja lisäksi se on pakattu täsmälleen tutkimusta noudattelevaan kuluttajapakkaukseen. Näin ollen nauttimalla tuotetta kaksi kapselia päivässä -yhden aamulla ja yhden illalla- voi jokainen itse toistaa tutkimusasetelman. Larste tunnustaa, että hän nauttii tuotetta mielellään enemmänkin, mutta Häkkinen suosittelee pitäytymään pääsääntöisesti kahdessa kapselissa per päivä.

- Usein vähemmän on enemmän. On joitain käyttäjäryhmiä, joita suosittelisin buustaamaan ensialkuun tupla-annoksella, muttei ei kuukausikaupalla silloinkaan, Häkkinen tarkentaa.

KSM66 ei auyurvedisesta, eli maitoa hyödyntävästä valmistustavastaan johtuen ole täysin vegaaninen tuote. Tuotteessa on maitojäämiä, tosin vain häviävän pieniä määriä. Esimerkiksi laktoosi-intolerantikolle määrällä ei ole merkitystä, Häkkinen vakuuttaa. Tuotteen nimikin juontuu sen ayurvedisesta valmistustavasta, jossa yrttejä uutetaan maidossa. Valmiiseen lopputulokseen päästiin vasta 66:n uuttokerran kohdalla.

- Tätä tuotetta ihailen. Tuhatvuotinen traditio on saatu tuotteistettua modernin fytoterapian keinoin siten, että tuotteen teho vielä kliinisin tutkimuksin todistettu, Outi Häkkinen tiivistää ajatuksensa.

Käsijarru pois päältä ja kaksi askelta taaksepäin

Ashwagandhan teho stressinkin taltuttajana perustuu hormoneita tasapainottavaan vaikutukseen. Larste korostaa, ettei ashwagandhassa ole suinkaan kyse esimerkiksi ruusujuuren tai ginsengin tapaan stimuloivalla tavalla toimivasta adaptogeenistä. Samasta syystä ashwagandhaa ei kannata käyttää yhdessä stimuloivien adaptogeenien kanssa; vaarallista se ei toki ole, mutta vaikutusmekanismit estävät toisiaan. Stimuloivat adaptogeenit pistävät lisää vaihdetta silmään, kun taas ashwagandha haluaa ottaa rauhallisesti.

- Sen sijaan että hosutaan kauheaa vauhtia eteenpäin korjaamaan asioita, otetaankin pari askelta taaksepäin ja normalisoidaan tiettyjä yliaktiivisuustiloja, Larste havainnollistaa.

Stressitilanteessa ei ole välttämättä kestävää lähteä lisäämään mitään epävakaalle perustalle - ensin tilanne täytyy normalisoida, ja vasta sitten rakennetaan siihen päälle. Kun keho ja mieli on tasapainossa, toimivat stimuloivatkin adaptogeenit paremmin.

Stressin tapauksessa KSM66:n tasapainottava vaikutus perustuu erityisesti kortisolitasojen tasaamiseen. Tuote kuitenkin tasapainottaa kaikkea hormonitoimintaa, ja voi auttaa esimerkiksi univaikeuksien kanssa painivaa melatoniinitasoja tasapainottavan vaikutuksensa ansiosta. Häkkisen mukaan KSM66:ta voisi ajatella käsijarrujen avaajana: kun jonkin hormonin toiminta on yliaktiivista, voi se estää muiden hormonien toimintaa: ”käsijarru” menee päälle. Näin voi käydä kun kyseessä on kortisoli, tai vaikkapa kilpirauhashormoni TSH, joka ollessaan liian korkealla tasolla jarruttaa kilpirauhasen T3:n ja T4:n tuotantoa. Ashwagandha auttaa avaamaan nämä käsijarrut ja näin tasapainottamaan hormonien toimintaa.

Harmonia KSM66 auttaa hormonitoimintaa normalisoimalla sekä kehoa että mieltä. KSM66 ei tutkitusta tehostaan huolimatta ole kuitenkaan mikään ihmelääke, joka taikoisi ongelmat tiehensä tuosta noin vain, vaan se ennemminkin luo otolliset olosuhteet keholle korjata itse omaa toimintaansa. Jotta ashwagadhasta saisi täyden hyödyn irti, onkin sitä käyttävän huolehdittava monipuolisesta ja riittävästä ravinnosta, jotta kehosta löytyy korjaustyöhön tarvittavia rakennusaineita.

Jos lähitulevaisuudessa on edessä haastava tilanne, vaikkapa pääsykokeet tai tärkeä haastattelu, suosittelee Outi Häkkinen aloittamaan KSM66:n käytön viimeistään kahta viikkoa ennen H-hetkeä. Tuote ei poista jännitystä, mutta auttaa sopeutumaan tilanteeseen ja täten suoriutumaan tehtävästä paremmin, sekä pääsemään nopeammin takaisin normaalitilaan. Poikkeuksiakin muutaman viikon nyrkkisääntöön löytyy.

- Olen kuullut useampiakin tarinoita siitä, kuinka jo kolmen päivän KSM66:n käytön jälkeen on ollut helpompi hengittää, eivätkä asiat tai välttämättä ihmisetkään tule samaan tapaan iholle.

Vaikka useat lisäravinteet ashwagandha mukaanlukien voivat hyötyä käytön ajoittaisesta tauottamisesta, KSM66:sta ei tarvitse pitää taukoa, ellei halua. Tämä johtuu Häkkisen mukaan perinteisestä vesi-uuttomenetelmästä, joka ei tee tuotteen vaikutuksesta stimuloivaa, vaan nimenomaan tasapainottavan.

- Se ei pakota, käännä tai väännä mihinkään suuntaan, vaan sallii kehon normaalien elintoimintojen palautumisen, Häkkinen summaa.

Larste ja Häkkinen heittävät vielä vinkin ashwagandhan käytöstä kiinnostuneille: inkivääri auttaa imeytymisessä. Jos ashwagandhan käyttö ei tunnu omalle keholle sopivalta, kannattaa siitä pitää parin viikon tauko ja nauttia joka aamu tuoretta inkivääriä. Sen jälkeen käytön voi aloittaa uudelleen.

Levollinen mieli valveilla ja nukkuessa

Monet ovat saaneet KSM66-valmisteesta apua myös niihin toisiin petipuuhiin, eli uniongelmiin. Näin kävi myös Sami Larsteelle.

- Minulta kysytään usein, että mitä hyötyä olen itse saanut KSM66:sta. Ihan selkeä hyöty on ollut se, että pystyn sen avulla nukahtamaan uudelleen aamuyöllä kesken unien herättyäni. Suosittelen yöheräilijöitä kokeilemaan − nukutte loput yön tunnit levollisesti, Larste vihjaa.

Unihormoni melatoniini on yksi niistä hormoneista, joille stressi vetää käsijarrua päälle. Kortisolin kurissapitämisen ohella KSM66 vaikuttaa suotuisasti vapaiden välittäjäaineiden, mielihyvähormonien tasapainoon. Levollisella ja hyvällä mielellä on helpompi käydä nukkumaan.

- Tästäkin löytyy tutkittua tietoa. Tutkimuksessa 70 prosenttia KSM66:sta käyttäneistä koki levottomuuden vähentyneen ja unenlaadun parantuneen, kun verrokkiryhmällä sama luku oli 12 prosenttia, Larste kertoo.

Harmonia KSM66 saattaa parhaimmillaan tuoda rauhan myös työpaikalle, sillä kun mieli on balanssissa, on työtehtävien ja työkavereidenkin kanssa helpompi pärjätä.

- Ehkä hauskinta mitä olen kuullut, että työkaveri on sanonut “Ai sä oot vetänyt ashwagadhaa viikon verran, no ilmankos sun kanssa on ollut niin paljon helpompaa!” Häkkinen naurahtaa.

Larsteen mukaan tuotteesta tekee poikkeuksellisen se, että tuotteella on ollut toissavuotisen Ruotsin lanseerauksen jälkeen poikkeuksellisen suuri hit rate, eli prosenttiluku palaavista ostajista.

- Kanavasta riippuen 70-90 % tuotteen ostaneista palasi ostamaan sitä lisää. Tästä voimme päätellä, että ihmiset ovat todella kokeneet tuotteella olevan vaikutusta. Tämä on siinäkin mielessä maahantuojalle hieno asia, ettei tarvitse olla pelkkien tutkimustulosten varassa, vaan aito käyttäjäkokemus puhuu puolestaan, Larste kiittelee.